Έντυπη Έκδοση

Ο Πούτιν περιμένει στη Μόσχα τον Αναστασιάδη

Πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα διαβίβασε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι.

Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή, αλλά ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης δεν έχει καθοριστεί. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως η πρόσκληση Πούτιν αποτελεί απόδειξη της καλής σχέσης Λευκωσίας - Μόσχας παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των ρωσικών αντιμέτρων.

Πολύ σύντομα η επίσκεψη

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και, όπως δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, συζήτησαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων τις εξελίξεις στην περιοχή και διμερή θέματα. Ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως ο πρόεδρος Πούτιν περιμένει τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη Μόσχα, κάτι που είχε συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών και κατά το γεύμα στο οποίο είχαν παρακαθίσει και οι δύο στο Μιλάνο.

Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, ο Ρώσος πρέσβης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «μιλήσαμε γενικά για τη δυνατότητα πραγματοποίησης της επίσκεψης το συντομότερο δυνατόν».

Δήλωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξετάσει το πρόγραμμά του και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για καθορισμό ημερομηνίας της επίσκεψής του στη Ρωσία.

Κατανοούν οι Ρώσοι

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία ανέφεραν πως σε όλες τις επαφές με Ρώσους αξιωματούχους αναλύεται με λεπτομέρεια η θέση της Κύπρου έναντι της Μόσχας και φαίνεται να γίνεται κατανοητή. Οπως σημειώνεται, «η Μόσχα δεν πρέπει να παρεξηγεί τις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ όπως και η Κύπρος δεν παρεξηγεί τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Ρωσία με την Τουρκία». Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι η Κύπρος ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. κάνει συγκεκριμένες ενέργειες που λειτουργούν προς όφελος της Ρωσίας. Ως παράδειγμα έφεραν τη στάση που τήρησε η Λευκωσία έναντι των κυρώσεων στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι από αυτές πλήττεται η κυπριακή οικονομία, ενώ παράλληλα οι εταίροι στην Ε.Ε. λειτουργούν με υποκριτικό τρόπο αφού δεν λαμβάνουν παρόμοια μέτρα κατά της Τουρκίας, η οποία κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε στους 27 της Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε άλλα μέτρα εναντίον της Μόσχας αν πρώτα δεν ληφθούν μέτρα και εναντίον της Αγκυρας. ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Ρωσία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Κύπρος