Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑ ΤΑ «ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ» ΤΟΥ, ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ

Στα ψηλά Ρέντσι και ανεργία

Παρά τις αντιδράσεις που μπορεί να συναντούν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του, το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών και διατηρεί σταθερά μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Δεν ξέρουμε πόσο αξιόπιστο μπορεί  να είναι ένα γκάλοπ από κρατικό κανάλι, πάντως ο Ρέντσι δείχνει να απολαμβάνει μεγάλη δημοφιλία Δεν ξέρουμε πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι ένα γκάλοπ από κρατικό κανάλι, πάντως ο Ρέντσι δείχνει να απολαμβάνει μεγάλη δημοφιλία Την ίδια ώρα σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά ανεργίας στην Ιταλία όπου χθες ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών ο Πάολο Τζεντιλόνι, στη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre, από την εταιρεία Ixe, το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει το 39% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών πολιτών, ενώ ως δεύτερη πολιτική δύναμη, με μεγάλη διαφορά ακολουθεί το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το οποίο πείθει το 20% των ερωτηθέντων.

Η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπερνά το 15,1%, ενώ άνοδο παρουσιάζει η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, με 8,4%.

Επίσης, η εβδομαδιαία έρευνα της Datamedia δίνει ποσοστό 40,6% της πρόθεσης ψήφου στο Δημοκρατικό Κόμμα, 19,5% στο Πεντάστερο Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, 13,8% στη Φόρτσα Ιτάλια και 8,5% στη Λέγκα. Μάλιστα, ενώ το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου για το Δημοκρατικό Κόμμα παρουσιάζει μια μικρή υποχώρηση κατά 0,4%, το ποσοστό εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, εμφανίζει αύξηση κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και φθάνει στο 53%.

Την ίδια ώρα πάντως το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 12,6% για το μήνα Σεπτέμβριο, αυξημένα κατά 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Αρνητικό ρεκόρ

Πρόκειται μάλιστα για απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από το 2004 μέχρι σήμερα, με τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Ιταλούς να αναζητούν κάποια απασχόληση. Μέσα σε ένα χρόνο, στη λίστα των ανέργων προστέθηκαν εξήντα χιλιάδες άτομα, «αριθμός που αντιστοιχεί στους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης», όπως ανέφεραν σχολιαστές.

Εν τω μεταξύ χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε τον Πάολο Τζεντιλόνι για τη θέση του υπουργού εξωτερικών της κυβέρνησής του.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε χρηματίσει υπουργός τηλεπικοινωνιών στην κυβέρνηση Πρόντι, προέρχεται από το χώρο του κέντρου -την πρώην Μαργαρίτα που ενσωματώθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα- και αντικαθιστά τη Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια.

(Πηγές: Repubblica-Ansa-www.sondaitalia.com-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία