Έντυπη Έκδοση

«Επανεκίνηση» με ανάπτυξη στοχεύουν Βαλς και Φάιμαν

Σε συναντήσεις με θέμα την «επανεκκίνηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης θα προχωρήσουν οι σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί της Γαλλίας και της Αυστρίας Μανουέλ Βαλς και Βέρνερ Φάιμαν, καθώς και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε χθες ότι η κατανάλωση και η απασχόληση στη χώρα είναι ισχυρές, ωστόσο γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιδεινώνουν την εμπιστοσύνη στο σύνολο της Ευρώπης.

«Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα συναντήσει την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και έπειτα θα λάβει χώρα ενημερωτική συνάντηση με τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μάρτιν Σουλτζ», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο η Σουζάνα Ενκ, εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου.

Οπως επεσήμανε ο Βέρνερ Φάιμαν σε αυστριακή εφημερίδα, «επιδιώκουμε ένα στόχο: η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερες επενδύσεις για την ανάπτυξη και την εργασία. Οι επενδύσεις είναι ο καλύτερος μοχλός για να βγούμε από την κρίση».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ωστόσο, είχε προειδοποιήσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι «τα χρέη απέναντι στη Γερμανία (αν η Γερμανία για ανάπτυξη) δε θα δημιουργήσουν ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα».

Ο Μανουέλ Βαλς επισκέφθηκε στις αρχές Οκτωβρίου τον συντηρητικό Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να υπερασπιστεί τη γραμμή του Παρισιού για οικονομική επανεκκίνηση.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «η καταναλωτική ζήτηση είναι υψηλή, η αγορά εργασίας είναι σε εξαίρετη κατάσταση. Υπάρχει όμως μία εντεινόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή... συνολικά υπάρχει μία επιδείνωση της εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, οι πωλήσεις λιανικής στη χώρα σημείωσαν το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών, γεγονός που ενδεχομένως καταδεικνύει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή της στην κατανάλωση. «Για να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, το σημαντικότερο πράγμα είναι η εμπιστοσύνη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση