Έντυπη Έκδοση

Κατευθείαν στα βαθιά η νέα Κομισιόν

Μεγάλες προκλήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα και θα επιχειρήσει να τα καταφέρει στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους εξουσίας των Βρυξελλών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η νέα Κομισιόν θα έχει έναν πρώτο αντιπρόεδρο, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος αναμένεται να είναι το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, και όπως είπε ο ίδιος, «μακάρι και το αριστερό».

Οπως σχολιάζουν αναλυτές, ο Γιουνκέρ σχημάτισε μία «πολύ πολιτικοποιημένη» Ευρωπαϊκή Επιτροπή που περιλαμβάνει τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς, δύο πρώην υπουργούς Εξωτερικών, δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών και επτά μέλη της απερχόμενης Επιτροπής.

«Δεν θα είναι ούτε η γενική γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε ο βαλές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το βέβαιο είναι πως η νέα Κομισιόν έχει να διαχειρισθεί μια σειρά από μεγάλα θέματα όπως το σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τη διαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με δεδομένα τα προβλήματα και τις σοβαρές αντιθέσεις ακόμη και στους κόλπους της Επιτροπής, ο νέος της επικεφαλής έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ξεπεράσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο στρατόπεδο της λιτότητας και το στρατόπεδο της ευελιξίας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, με γνώμονα την «υπευθυνότητα».

Οσον αφορά το φλέγον θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, η Ε.Ε. αναζητεί τρόπο να διατηρήσει την πίεση στη Μόσχα μέσω της δέσμης των οικονομικών κυρώσεων, χωρίς πάντως να προκαλέσει ρήξη, καθώς όπως επεσήμανε η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ρωσία ακόμη κι αν δεν αποτελεί εταίρο, παραμένει «μία στρατηγικής σημασίας χώρα και γείτονας».

Σημαντικό είναι επίσης ότι στην πενταετία που έχει μπροστά της η νέα Κομισιόν όχι μόνο θα χρειαστεί να επιλύσει σειρά δύσκολων προβλημάτων αλλά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ψηφοφόρων που εμφανίζονται όλοι και πιο επιφυλακτικοί έναντι καθετί που έχει να κάνει με τις Βρυξέλλες.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κομισιόν