Έντυπη Έκδοση

Προσωρινή λύση για το φυσικό αέριο της Ευρώπης

Δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η Ευρώπη όσον αφορά την τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς χθες επετεύχθη τελικά μια προσωρινή λύση στη διένεξη Ουκρανίας και Ρωσίας με την υπογραφή μιας τριμερούς συμφωνίας -Ε.Ε.-Ρωσία-Ουκρανία.

«Η πολιτική υπευθυνότητα, η λογική της συνεργασίας και η απλή οικονομική λογική πρυτάνευσαν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μας ασφάλεια» δήλωσε προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κρυώσουν τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη».

Επειτα από διήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, η συμφωνία για την επανάληψη των παραδόσεων φυσικού αερίου, που είχαν διακοπεί τον Ιούνιο, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, τον Αλεξάντερ Νόβακ για τη Ρωσία, και τον Γιούρι Πρόνταν για την Ουκρανία, καθώς και από τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, ο πρέοδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Μιλώντας στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας επέκρινε τα σχέδια της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream, και τόνισε ότι η Ουκρανία θα εγγυηθεί τη μεταφροά και δε θα δώσει τα μέσα στη Ρωσία για να εκβιάσει την Ουκρανία και την Ευρώπη όσον αφορά τη ροή του φυσικού αερίου.

Η Μέρκελ

Η προσωρινή συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν έδωσε καμία λύση στα υπόλοιπα θέματα που παραμένουν ωστόσο εκκρεμή για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε χθες σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας την πάγια θέση της ότι θεωρεί «παράνομες» τις εκλογές τις οποίες έχουν προγραμματίσει για αύριο (σε συνέχεια της εκλογικής αναμέτρησης του Κιέβου) οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία ενώ εκπρόσωπός της πρόσθεσε στη συνέχεια ότι τα όποια αποτελέσματα δε θα αναγνωριστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η Ρωσία από την πλευρά της κάλεσε χθες τις αρχές του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να τερμαστιστεί η ένοπλη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης σταθερού διαλόγου μεταξύ της ουκρανικής κεντρικής εξουσίας και των εκπροσώπων των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καθώς αυτό θα επιτρέψει τη γενική σταθεροποίηση της κατάστασης» δηλώνει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του παραμονή των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών στα εδάφη που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές. ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Afp)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ουκρανία
Φυσικό αέριο