Έντυπη Έκδοση

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί το Μεξικό

Με τη δραματική έκκληση «Αρκετά! Το Μεξικό είναι έτοιμο να εκραγεί», ο Μεξικανός ποιητής και ακτιβιστής οικολόγος και πρώην πρέσβης, Homero Aridjis, προειδοποιεί για την οριακή κατάσταση στη χώρα, ενώ η μυστηριώδης απαγωγή μαθητών συνεχίζει να απασχολεί τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν συγγενείς των αγνοούμενων, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Μεξικού Από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν συγγενείς των αγνοούμενων, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενα μήνα μετά τις θηριωδίες στην Ιγκουάλα, οι αρχές παλεύουν ακόμα με έναν κυκεώνα αντιφατικών πληροφοριών για να βρουν τους υπεύθυνους για την εξαφάνιση 43 μαθητών, η οποία επιστέγασε μια αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αστυνομίας, διαδηλωτών και συμμοριών. «Οι επίσημες δηλώσεις ότι τα 38 πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε 10 πρόχειρους ομαδικούς τάφους δεν είναι οι μαθητές, έχουν οξύνει παρά ηρεμήσει τον δημόσιο θυμό, καθώς τώρα η άλλη ερώτηση είναι, ποια είναι αυτά τα δεμένα, βασανισμένα, αποκεφαλισμένα ή απανθρακωμένα πτώματα; Θα υπάρξει έρευνα για να βρεθούν οι δράστες; Ή και αυτές οι υποθέσεις θα πάνε με τις άλλες σχεδόν κατά 98% άλυτες ανθρωποκτονίες στη χώρα που έχουν μπει κάτω από το χαλί, τόσο ψηλό όσο το Pico de Orizaba, το ψηλότερο βουνό του Μεξικό;», αναρωτιέται με άρθρο του στην επιδραστική Huffington Post ο Μεξικανός ακτιβιστής.

Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 50 υπόπτους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες αστυνομικούς, που φέρεται να σχετίζονται με τη συμμορία Γκερέρο Γιουνίντος. Η ομαδική απαγωγή έχει πυροδοτήσει μαζικές διαμαρτυρίες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τα επεισόδια βίας που συνδέονται με τα καρτέλ ναρκωτικών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι -κυρίως εκπαιδευτικές και ενεργειακές- μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, αντί να ενώνουν να διχάζουν. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, με τη διεθνή κοινή γνώμη να τον πιέζει, συναντήθηκε με συγγενείς των νεαρών αγνοουμένων και τους παρουσίασε ένα πλάνο 10 σημείων, το οποίο όμως δεν συγκίνησε τους παρόντες, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για παθητικότητα και παρέμειναν στο γραφείο του για πάνω από έξι ώρες, αρνούμενοι να φύγουν.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών προεδρίας του Νιέτο, μια σειρά εμπόρων ναρκωτικών έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί, αλλά οι διάδοχοι που περιμένουν παίρνουν γρήγορα τη θέση τους, ή ο έλεγχος της περιοχής περνάει σε άλλες ομάδες. Τα καρτέλ έχουν εξαπλωθεί, συμπληρώνοντας το εισόδημα από την προσοδοφόρα αγορά ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου προέρχονται τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους Μεξικανούς εγκληματίες - σε εκβιασμούς, «προστασίες» και απαγωγές. Η απαγωγή των μαθητών είναι η κορυφή του παγόβουνου, σε μια χώρα όπου η βία και η διαφθορά είναι τα κύρια καθημερινά φαινόμενα.

Γράφει ο Aridjis: «Κάθε μέρα φέρνει ειδήσεις για συμπλοκές, απαγωγές και δολοφονίες. Το κόμμα ΡΑΝ δεν έχει ανακάμψει ακόμη από το στίγμα που απέκτησε υπό την προεδρία του Φελίπε Καλδερόν. Το τελευταίο επεισόδιο στη συνεχιζόμενη μεξικάνικη ιστορία τρόμου φέρνει στο μυαλό τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου, όπου στο όνομα του πολέμου κατά των ναρκωτικών βρίσκονταν συχνά πτώματα να κρέμονται από γέφυρες, πτώματα - συχνά ακέφαλα - ή κομμένα κεφάλια εμφανίζονταν στους δρόμους της πόλης, σε εγκαταλελειμμένα οχήματα, σε εμπορικά κέντρα, σε δημόσιους αυτοκινητόδρομους».

Ο ίδιος σημειώνει πως «αν (όπως είπε ο Γκόγια) ο ύπνος της λογικής παράγει τέρατα, στο Μεξικό η λογική έχει πέσει σε κώμα».

(ΠΗΓΕΣ: HUFFINGTON POST, BBC, CNN)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεξικό