Έντυπη Έκδοση

Ανοίγουν δρόμο για τους Πεσμεργκά με αεροπορικές επιδρομές

Συνεχίστηκαν και χθες οι αεροπορικές επιδρομές, τις οποίες διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη συριακή πόλη Κομπάνι, οι οποίες είχαν αυτή τη φορά στόχο τη διάνοιξη ενός δρόμου προκειμένου να περάσουν οι δυνάμεις των Ιρακινών Κούρδων Πεσμεργκά από τη γειτονική Τουρκία και να φθάσουν στην πόλη.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ήδη από την Πέμπτη έχουν θέσει στο μεταξύ υπό τον έλεγχό τους το κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάαρ στην επαρχία Χομς της Συρίας, έπειτα από τρεις ημέρες σφοδρών μαχών με τον συριακό στρατό, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για έναν «πρωτοφανή», όπως τον χαρακτηρίζει, αριθμό τζιχαντιστών που σπεύδουν να ενταχθούν στις δυνάμεις του Ι.Κ. κάνει λόγο έκθεση του ΟΗΕ την οποία δημοσίευσε χθες ο βρετανικός «The Guardian». Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εν λόγω έκθεσης, περίπου 15.000 ξένοι τζιχαντιστές από 80 χώρες μετέβησαν τα τελευταία χρόνια στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν σε τάξεις οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Στο Ιράκ, τζιχαντιστές του Ι.Κ. εκτέλεσαν τουλάχιστον 220 Ιρακινούς σε αντίποινα για την αντίσταση των μελών μιας φυλής στην κατάληψη εδαφών δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες. Οι σοροί δεκάδων από τα περίπου τριακόσια μέλη της σουνιτικής φυλής Αλμπου Νιμρ, που απήγαγαν οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους, εντοπίστηκαν χθες σε δύο ομαδικούς τάφους. Οι άνδρες, που ήταν από 18 έως 55 ετών, είχαν πυροβοληθεί εξ επαφής ή από μικρή απόσταση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

* Παγκόσμιο συλλαλητήριο διοργανώνουν οι Κούρδοι «εναντίον της ISIS, για το Κομπάνι και την ανθρωπότητα». Με επικεφαλής τον καθηγητή Νόαμ Τσόμσκι, στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης καλούν προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα, στα Προπύλαια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Συρία
Ιράκ
Ισλαμικό Κράτος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΗΠΑ