Έντυπη Έκδοση

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

Οπου φύγει φύγει ο Κομπαορέ

Εγκατέλειψε την εξουσία έπειτα από 27 χρόνια ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ, έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις της Πέμπτης, που βύθισαν στο χάος τη χώρα καίγοντας το Κοινοβούλιο και άλλα κρατικά κτήρια. Τη μεταβατική εξουσία ανέλαβε ο αρχηγός του στρατού συνταγματάρχης Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ, ο οποίος καλείται μέσα στις επόμενες 90 ημέρες να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Επιφυλακτικοί οι κάτοικοι της Μπουρκίνα Φάσο, αλλά τουλάχιστον γλίτωσαν τον δικτάτορα, που είχε στρογγυλοκαθήσει στην εξουσία για 77 χρόνια... Επιφυλακτικοί οι κάτοικοι της Μπουρκίνα Φάσο, αλλά τουλάχιστον γλίτωσαν τον δικτάτορα, που είχε στρογγυλοκαθήσει στην εξουσία για 77 χρόνια... Παρ'ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη αντιδράσει για την ανάληψη της εξουσίας, έστω και προσωρινά από το στρατό, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές θα προτιμούσαν για μεταβατικό πρόεδρο τον δημοφιλή εν αποστρατεία στρατηγό Κουάμε Λούγκε, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2004 ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον Κομπαορέ.

Το πλήθος πάντως, που συγκεντρώθηκε και χθες στην κεντρική πλατεία του έθνους στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, δέχτηκε με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές την ανακοίνωση της απομάκρυνσης του προέδρου από την εξουσία.

Το κρατικό δίκτυο BF1 ανέφερε ότι ο Κομπαορέ υποστήριζε ότι αποχωρεί από την εξουσία, την οποία είχε καταλάβει το 1987 με πραξικόπημα, για να επιστρέψει η ειρήνη και ηρεμία στη χώρα. «Με την έγνοια να διατηρηθούν τα δημοκρατικά κεκτημένα, καθώς και η κοινωνική ειρήνη, δηλώνω ότι υπάρχει κενό εξουσίας με στόχο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος η οποία θα πρέπει να οδηγήσει στη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών το ανώτερο σε 90 ημέρες».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Κομπαορέ εγκατέλειψε την πρωτεύουσα με συνοδεία βαριάς οπλισμένης οχηματοπομπής με προορισμό την πόλη Πο, στο νότιο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κοντά στα σύνορα με την Γκάνα.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εκτιμήσει ότι «εναπόκειται στον λαό της Μπουρκίνα Φάσο να αποφασίσει για το μέλλον του».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φέρεται να είχε μυστικά υποσχεθεί στον Κομπαορέ θέση σε διεθνή οργανισμό μετά τη λήξη της θητείας το 2015, χαιρέτησε την απόφαση της παραίτησής του από την προεδρία.

Το Παρίσι μάλιστα έκανε επίσης έκκληση για «γρήγορη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών» στην Μπουρκίνα Φάσο, μία από τις φτωχότερες χώρες της δυτικής Αφρικής η οποία ωστόσο παίζει καθοριστικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας εναντίον των ισλαμιστών στην υποσαχάρια περιοχή.

(Πηγές: Reuters-BBC AFP- ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Δυτική Αφρική