Έντυπη Έκδοση

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Εισαγγελέας για τις καταστροφές

Επτά ημέρες μετά τη θεομηνία, που έπληξε τη Δυτική Αττική, με αποτέλεσμα το βρόχινο νερό να καταστρέψει πολλές περιουσίες, συμπαρασύροντας ακόμη και αυτοκίνητα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δύο συμβάντα.

Sucess story στην... Αθήνα του 2014 Sucess story στην... Αθήνα του 2014 Πρόκειται για τα τρία υπόγεια πάρκινγκ σουπερμάρκετ στο Ιλιον, στα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, εγκλωβίστηκαν περισσότερα από 10 αυτοκίνητα, αφού το νερό έφτασε τα 10 μέτρα, καθώς και η καταστροφή του υπόγειου χώρου στο κλειστό γήπεδο «Ανδρ. Παπανδρέου», ο οποίος πλημμύρισε έως το ταβάνι.

Οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν πρόσφατα την έρευνα, την οποία θα συντονίζει η εισαγγελέας Περιβάλλοντος, Καλλιόπη Θεολογίτου, καθώς ανέμεναν την υποβολή των σχετικών πορισμάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Από τύχη σωθήκαμε»

Υπενθυμίζεται ότι από τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης Παρασκευής επλήγησαν περισσότερο ο Πειραιάς, η Νίκαια, το Κερατσίνι, αλλά και η Δυτική Αττική (Ιλιον, Μενίδι, Λιόσια, Καματερό, Περιστέρι κ.ά.), με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να αποδίδουν στην τύχη το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

Τα συσσωρευμένα ύδατα, που συγκεντρώθηκαν φτάνοντας ακόμη και τα δύο μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις, παρέσυραν κάδους απορριμμάτων, αυτοκίνητα, ακόμη κι ένα σχολικό λεωφορείο στο Μενίδι, το οποίο μετέφερε 20 παιδιά, που απομακρύνθηκαν έγκαιρα.

Το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) μέσω ειδικής διάταξης από τη Συλλογική Απόφαση Εργων (ΣΑΕ) 072/1 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αποφασίστηκε, στη διάρκεια τεχνικής συνάντησης που έγινε, χθες, για την αντιπλημμυρική προστασία της λεκάνης απορροής του ποταμού Εβρου. Από το ποσό των οκτώ εκατ. ευρώ, 900.000 ευρώ θα μεταβιβαστούν άμεσα για επείγουσες εργασίες αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων, ενίσχυσης, συντήρησης και βελτίωσης αναχωμάτων, αντλήσεις, καθαρισμό της κοίτης ποταμών κ.λπ., κατά τη διάρκεια των φαινομένων και αμέσως μετά. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εργων Στ. Σιμόπουλος, η εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜΘ κ. Κοσμίδου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο μεταξύ, η στάθμη του ποταμού Εβρου παρέμενε και χθες κάτω από το όριο συναγερμού. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στις 2 το μεσημέρι, η στάθμη του νερού στο Πύθιο βρισκόταν στα 5,58 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα) και στο Πέταλο στα 5,30 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 6,00 μέτρα).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Εισαγγελικές έρευνες