Έντυπη Έκδοση

«Ας φεύγανε από τη Μανολάδα αν δεν τους άρεσε»

Η ΕΕΔΑ για το «μήνυμα που στέλνει η ελληνική Δικαιοσύνη»

Με την αρχειοθέτηση του υπομνήματος για την υπόθεση της Μανολάδας της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κλείνει οριστικά και αμετάκλητα μία από τις πιο μαύρες υποθέσεις που απασχόλησαν τα ελληνικά δικαστήρια.

Θυμίζουμε ότι οι δύο οργανώσεις είχαν ζητήσει την αναίρεση της απόφασης για την απόφαση της Μανολάδας.

Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συμμετείχε στη δίκη της Μανολάδας, υποστηρίζοντας τους 35 μετανάστες, οι οποίοι, όπως κατήγγειλε η ΕΕΔΑ, εργάζονταν υπό αδιανόητες, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες και δέχθηκαν πυροβολισμούς από τους εργοδότες μόλις ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. «Για λόγους αρχής, επιλέξαμε να σιωπούμε μέχρι σήμερα, αφήνοντας τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της», τονίζει η ΕΕΔΑ και προσθέτει ότι «η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν παράνομη. Η ομολογία σε βίντεο του κατηγορουμένου, ότι θα κατέβαλε τα δεδουλευμένα στους παθόντες, δεν κρίθηκε ικανό στοιχείο για να καταδικαστεί τουλάχιστον για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Ακόμα κι όταν οι 12 ριπές του όπλου δεν κρίθηκαν ικανές για να στοιχειοθετήσουν το έγκλημα όχι της απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά ούτε καν της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Ελπίζαμε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα αποκαθιστούσε το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης».

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης δείχνει, σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, ότι «ουδέν ελάττωμα ανευρέθη». Θεωρούν βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα γράψει τη δική της ιστορία στα νομικά έντυπα αφού δημιουργεί νομικά ζητήματα, τα οποία τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είχαν -υποτίθεται- λύσει από χρόνια. «Το αποτέλεσμα είναι η ματαίωση κάθε προσδοκίας για την απόδοση δικαιοσύνης στους εργαζομένους στη Μανολάδα. Και το μήνυμα που στέλνει η αμετάκλητη, πλέον, απόφαση είναι «άμα δεν τους άρεσε ας φεύγανε». Γ. ΔΑΜΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εισαγγελικές έρευνες
Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)
Αρειος Πάγος
Δικαιοσύνη
Συνθήκες εργασίας
Εργασιακά θέματα