Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ PSI

Στους δρόμους μέχρι την τελική δικαίωση

Επρεπε να κρεμάσουν ένα γουρούνι έξω από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γίνουν δεκτοί από το γενικό γραμματέα Τ. Αναστασάτο για να αποσπάσουν τελικά μία υπόσχεση, για μία πιθανή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών. Ο λόγος για τους μικροομολογιούχους που έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής, από το περίφημο PSI και χθες, παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παρ'ότι, όπως είπαν στην «Ε», ο συμβολισμός του κρεμασμένου γουρουνιού, είναι... πολυεπίπεδος, εξηγούν ότι η κίνησή τους παρέπεμπε στο χθεσινό εορτασμό, ο οποίος έχει ως σήμα κατατεθέν τον κουμπαρά που έχει το σχήμα του συμπαθούς τετράποδου. Την Τετάρτη θα μάθουν τελικά αν θα γίνουν δεκτοί από τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, «προκειμένου επιτέλους να πεισθεί η κυβέρνηση να επιστρέψει τις οικονομίες που μας έκλεψαν και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Ζαππείου για τους ομολογιούχους ο πρωθυπουργός της χώρας».

Οι μόνοι χαμένοι

«Είναι ειρωνικό, την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, να γιορτάζουμε, όταν οι αποταμιευτές που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Δημόσιο έχουν χάσει όλες τους τις αποταμιεύσεις», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Ομολογιούχων Αθήνας, Ιωάννης Μαρινόπουλος. Και προσθέτει ότι «όχι μόνο μας έχουν πάρει τα χρήματα αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε και όλους τους φόρους και τα χαράτσια που μας έχει επιβάλει η πολιτεία. Από τη μια γίνονται ανακεφαλοποιήσεις στις τράπεζες, έχουν δώσει φοροαπαλλαγές σε όλα τα νομικά πρόσωπα, ενώ εμείς είμαστε οι μόνοι που είμαστε απ' έξω. Μας έχουν ξεχάσει όλοι και διεκδικούμε το δίκιο μας. Εχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά η πολιτεία μάς αγνοεί επιδεικτικά. Τα συγχαρητήρια μας σε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Οσοι εμπιστευθήκαμε το ελληνικό κράτος είμαστε οι χαμένοι και όλα αυτά χάρη στη στάση των Ελλήνων πολιτικών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για πλήρη δικαίωση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου έχουμε ήδη προσφύγει, όπως και στα ελληνικά. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Στη Θεσσαλονίκη πάλι, οι ομολογιούχου που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό Γ. Ορφανό, δεν είχαν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς επίσης δεν κατάφεραν να μιλήσουν μαζί του. Ο Γιάννης Τσολιάς, επικεφαλής του αντίστοιχου συλλόγου για τη Β. Ελλάδα, λέει στην «Ε» ότι η κινητοποίηση ήταν πολυπληθής και δυναμική και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πτοηθούν από τις συστηματικές αρνήσεις της πολιτικής ηγεσίας να διευθετήσουν το πρόβλημά τους:

«Ενα κράτος, ένα πολιτικό σύστημα και μια κυβέρνηση που κλέβουν αποταμιεύσεις 15 χιλιάδων οικογενειών, πίσω από τις οποίες υπάρχουν περισσότεροι από 200 χιλιάδες ακόμη πολίτες, από τους οποίους είχε ζητήσει τη βοήθειά τους, προτρέποντας να βάλουν τις οικονομίες τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, δεν εμπνέει προς εμάς καμία εμπιστοσύνη. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν αξιοπρεπής απέναντί μας. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αφήσει το πρόβλημα να ξεχαστεί, αρνούμενη να δώσει λύση, ελπίζοντας ότι κι εμείς θα παραιτηθούμε από την προσπάθεια να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του νομικού οπλοστασίου που μας δίνει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αποταμίευση και καταθέσεις
Τράπεζες
Υπόθεση των ομολόγων
Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων