Έντυπη Έκδοση

Αστυνομικοί απομάκρυναν τους μοναχούς

Εκκενώθηκε το κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων εκκενώθηκε το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους, που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 58, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο δικαστικής απόφασης, χθες τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για την εκκένωση του οικήματος ενώ οι αστυνομικοί προσήγαγαν έναν μοναχό και 5 λαϊκούς που εντοπίστηκαν στον χώρο και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η νέα δικαστική απόφαση για την εκκένωση του αντιπροσωπείου επιδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά τα μέλη της παλιάς αδελφότητας αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, ζητώντας την προστασία του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας. Ο δικαστικός επιμελητής ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας και χθες γύρω στις 7 το πρωί το οίκημα εκκενώθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, με σκοπό την παράδοσή του στη νέα αδελφότητα της Ι.Μ. Εσφιγμένου-τη νόμιμη αδελφότητα της μονής, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Ορους.

Οι ζηλωτές μοναχοί της Εσφιγμένου, που θεωρούνται σχισματικοί από το Πατριαρχείο, διέκοψαν την επικοινωνία με την Ιερά Κοινότητα -τις υπόλοιπες αγιορείτικες μονές- το 1972. Το 2005 δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που άνοιξε το δρόμο στη διοικητική απέλαση των ζηλωτών μοναχών και την εγκατάσταση της νέας αδελφότητας, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ενώ μεσολάβησαν διάφορα επεισόδια.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής έκανε δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της νέας αδελφότητας, τον Ιούλιο 2013, αποφασίζοντας την εκκένωση του αντιπροσωπείου της Ι.Μ. Εσφιγμένου, στις Καρυές Αγίου Ορους, από τα μέλη της παλιάς αδελφότητας. Η δικαστική απόφαση δεν εκτελέστηκε τελικά καθώς απέβη άκαρπη η επιχείρηση εκκένωσης του αντιπροσωπείου, παρουσία αστυνομικής δύναμης ενώ καταγράφηκαν εικόνες ρίψης βόμβας μολότοφ από ζηλωτή μοναχό. Β. ΠΑΠ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ