Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΤ

Citigroup: Παραμύθια τα stress tests

Πληθαίνουν οι βολές αμφισβήτησης των ελέγχων προσομοίωσης σε αρνητικές οικονομικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή.

Δεν είναι τυχαίο, πως την ανακοίνωση των stress tests ακολούθησε σημαντική διόρθωση των τραπεζικών μετοχών- χωρών της ευρω-περιφέρειας με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται κυρίως για ιταλικές και ελληνικές τράπεζες.

Αναλυτές έκαναν λόγο για επιλογή της ΕΚΤ με περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά κριτήρια προκειμένου να μην διαταραχθούν περισσότερο οι εύθραυστες ισορροπίες στην Ευρωζώνη και μάλιστα την περίοδο που το Βερολίνο συνθηκολογούσε με Ρώμη και Παρίσι στο θέμα της αποδοχής των προυπολογισμών των δύο χωρών.

Με τις ενδείξεις για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση και πολλών χωρών σε αποπληθωρισμό η απόφαση της ΕΚΤ θεωρήθηκε εκ των ων ουκ άνευ για την διατήρηση της συνοχής της Ε.Ε. στη συνέχεια.

Αρχικά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Andrea Enria δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας πως οι τράπεζες δεν πρέπει να αισθάνονται πολύ ασφαλείς μετά τα stress tests, συμπληρώνοντας πως αυτό αφορά ακόμη και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που πέρασαν την άσκηση.

«Το θέμα δεν έχει λήξει, ακόμη και για εκείνες τις τράπεζες που πέρασαν» δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι σχεδόν μία στις πέντε τράπεζες απέτυχε στη διαδικασία αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού και στα stress tests που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πολλοί αναλυτές έκτοτε έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το πώς πραγματικά έγιναν τα stress tests» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Ακολούθησε την Πέμπτη ο Willem Buiter, οικονομολόγος της Citigroup, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τα stress tests παραμύθια.

Απέτυχαν 25 τράπεζες

Το ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού οίκου σημείωσε, πως την περασμένη εβδομάδα, 25 τράπεζες απέτυχαν στην επιθεώρηση ποιότητας περιουσιακών στοιχείων (asset quality review - AQR) που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 130 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης. Στα stress tests που διεξήγαγε η European Banking Authority σε 123 από τα ισχυρότερα πιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. απέτυχαν τα 24.

Αυτά τα τελευταία εμφάνιζαν κεφαλαιακό έλλειμμα, με βάση το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, της τάξης των 24,6 δισ. ευρώ - δηλαδή 0,09% των αξίας 28 τρισ. ευρώ ενεργητικών τους, που αντιστοιχούν στο 70% του συνόλου στην Ε.Ε. Συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που αντλήθηκαν ή έχουν καλυφθεί από τις αρχές του 2014, σε 14 τράπεζες εμφανίστηκε έλλειμμα 9,5 δισ. ευρώ ή περίπου 0,03% των ενεργητικών, σύμφωνα με τα stress tests.

Από την πλευρά του ο οίκος Fitch προειδοποιεί πως δεν μπορεί να αποκλειστεί εξ ολοκλήρου η πιθανότητα νέας κρατικής στήριξης των τραπεζών, όπως δείχνουν τα τελευταία παραδείγματα της εκκαθάρισης της Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία και της κεφαλαιακής ένεσης στην αυστριακή Hypo Alpe Adria.

Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα ότι τα stress tests δεν αρκούν για να λύσουν όλα τα προβλήματα. «Δεν περιμένουμε πως όλες οι τράπεζες θα επιστρέψουν σε κατάσταση χρηματοοικονομικής υγείας καλύπτοντας απλώς τα κενά που φάνηκαν από τα τεστ αντοχής». Χρειάζεται να βελτιωθεί η αξία των collateral σε σημαντικό όγκο επισφαλών δανείων, προκειμένου να απελευθερωθεί δανεισμός σε καλό μέγεθος.

Ο Fitch σημειώνει ότι είναι δύσκολο να θεωρηθεί πως οι τράπεζες μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της περιοχής χωρίς να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών δανείων, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται μελλοντικά νέα εμπλοκή των κρατών στον κλάδο. Χαρακτηρίζει δε «βόμβα» για το ευρωπαϊκό σύστημα τα «κόκκινα»- μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιθεωρήσεις/Ελεγχοι
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οικονομικές έρευνες και μελέτες