Έντυπη Έκδοση

Δώσε γεν, σώσε κατανάλωση

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι το σκέφτονται, οι Ιάπωνες μπαίνουν πιο βαθιά στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική

Την εβδομάδα που η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να επεκτείνει το δικό της, πιάνοντας στον ύπνο αγορές και αναλυτές.

Εγώ δεν ξέρω τι θα κάνετε εσείς στην Ευρώπη, κύριε Βάιντμαν, αλλά εμείς..., φαίνεται  να λέει στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη ο Ιάπωνας ομόλογός του, Χ. Κουρόντα Εγώ δεν ξέρω τι θα κάνετε εσείς στην Ευρώπη, κύριε Βάιντμαν, αλλά εμείς..., φαίνεται να λέει στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη ο Ιάπωνας ομόλογός του, Χ. Κουρόντα Το πρώτο σοκ έδωσε τη θέση του στο πάρτι των αγορών με τον Nikkei στο Τόκιο να κλείνει +4,8% στις 16.413,76 μονάδες σε υψηλό επταετίας και τη Wall Street να επανακάμπτει δυναμικά στην περιοχή των ιστορικών της ρεκόρ. Παράλληλα, το δολάριο κέρδισε 1,2% με την ισοτιμία του έναντι του γεν να διαμορφώνεται στα 110,68 γεν, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Ολα αυτά τα θαυμαστά συνέβησαν επειδή η Bank of Japan (BoJ) αποφάσισε χθες με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά 80 τρισ. γεν (726 δισ. δολάρια) ετησίως, από 60-70 τρισ. του προηγούμενου προγράμματος, επεκτείνοντας τη νομισματική βάση στα 275 τρισ. έως το τέλος του 2014 από 202 τρισ. γεν, όπως καταγράφηκαν στο τέλος του 2013. Στο πλαίσιο του δεύτερου αυτού γύρου QE, η BoJ θα αγοράσει ιαπωνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 80 τρισ. γεν ετησίως, 30 τρισ. περισσότερα σε σχέση με τα 50 τρισ. του προηγούμενου προγράμματος, ενώ θα τριπλασιάσει σε σχέση με εκείνο τις ετήσιες αγορές διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) και τις τοποθετήσεις σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (REITs).

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τον Απρίλιο του 2013 όταν η Bank of Japan (BoJ) ανακοίνωνε το κολοσσιαίο QE που χάρισε τον όρο Abenomics στο παγκόσμιο λεξικό της ανάκαμψης. Ο Σίντζο Αμπε, νέος πρωθυπουργός της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2012 είχε υποσχεθεί πως θα κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό, έργο που ανέλαβε η BoJ υποκύπτοντας στις πιέσεις, δηλώνοντας στόχο 2% για τον πληθωρισμό. Με την τοποθέτηση του εκλεκτού του Χιρουχίκο Κουρόντα στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο του 2013, το δίδυμο Αμπε-Κουρόντα προκάλεσε σεισμό τον Απρίλιο του ίδιου έτους, διπλασιάζοντας τη νομισματική βάση με QE 132 τρισ. γεν (ή 1,4 τρισ. δολαρίων) και ορίζοντα τα τέλη του 2014.

Τότε ο Κουρόντα έκανε λόγο για «νομισματική χαλάρωση σε ολοκληρωτικά νέα διάσταση». Χθες, έκανε λόγο για «κρίσιμη στιγμή στην έξοδο από τον αποπληθωρισμό για την Ιαπωνία» και «ακλόνητη αποφασιστικότητα να λήξει ο αποπληθωρισμός. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε στο β' τρίμηνο 1,7%, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν πως η κατανάλωηση των νοικοκυριών υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου τον Σεπτέμβριο, με τον δομικό δείκτη τιμών -βασικό μέτρο πληθωρισμού για την BoJ- να υποχωρεί ετησίως στο 1%, παρά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης από 5% σε 8% τον Απρίλιο, που δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αν μη τι άλλο οι Ιάπωνες επιμένουν και στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη πως θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν τους εαυτούς τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Ευρωπαϊκή Ένωση