Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΒΥΡΩΝΑ, ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ * ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΤΕ

«Εργα ανάπλασης με σαθρό σύστημα δημοπράτησης»

Τρεις δήμοι της Αττικής και συγκεκριμένα της Κηφισιάς, του Βύρωνα και των Αγίων Αναργύρων-Καματερού, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), επιχειρούν να παρακάμψουν απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να δημοπρατήσουν έργα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, με το σύστημα της μελετοκατασκευής, το οποίο έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ως αδιαφανές, φαύλο και ζημιογόνο για το δημόσιο συμφέρον, αφού αφήνει περιθώρια για υπερβάσεις χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών και καθυστερήσεις των έργων.

Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για κοινά έργα ανάπλασης χώρων, τα οποία, με απόφαση του υπουργού ΥΜΕΔΙ της 6ης Σεπτεμβρίου 2013, εξαιρούνται σαφώς από τη δυνατότητα δημοπράτησης με το σύστημα της μελετοκατασκευής. Συγκεκριμένα τα τρία έργα είναι:

1Δήμος Κηφισιάς: Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην Περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.781.000 ευρώ, ενώ, ως δήθεν νομική κάλυψη, ανασύρθηκε απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για κατ' εξαίρεση δημοπράτηση με το σύστημα μελετοκατασκευής της 9ης Απριλίου 2008, δηλαδή πριν από 6,5 χρόνια.

2Δήμος Βύρωνα: Ανάπλαση περιοχής προσφυγικών στον Καρέα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.169.491,53 ευρώ και η απόφαση για κατ' εξαίρεση δημοπράτηση με το σύστημα μελετοκατασκευής που επικαλείται ο δήμος έχει ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2006, δηλαδή πριν από 8 χρόνια.

3Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού: Διαμόρφωση και δημιουργία χώρων πρασίνου στην οδό Γ. Παπανδρέου και σε πλησίον κοινόχρηστους χώρους, με προϋπολογισμό 3.539.325 ευρώ, με επίκληση απόφασης κατ' εξαίρεση δημοπράτησης με το σύστημα της μελετοκατασκευής, που έχει ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2009, δηλαδή πριν από 5,5 χρόνια.

Για να παρακάμψουν την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών, ο ΣΑΤΕ σημειώνει ότι οι τρεις δήμοι ανασύρουν υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης δεκαετίας, με τις οποίες κατ' εξαίρεση τους δινόταν δικαίωμα δημοπράτησης με το σύστημα της μελετοκατασκευής, κάτι που γινόταν εκείνη την περίοδο συστηματικά και είχε καταγγελθεί από το σύνολο του εργοληπτικού κόσμου ως αιτία σκανδαλωδών πράξεων και αδιαφάνειας.

Επίσης επισημαίνεται ότι και οι τρεις δήμοι προκήρυξαν τη δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων για τις 2 Δεκεμβρίου 2014, ενώ και οι τρεις επέλεξαν παρεμφερή έργα, ανάπλασης χώρων, που ούτε εξειδικευμένα είναι ούτε επείγοντα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΑΤΕ εκτιμά πως πρόκειται για «συστηματική προσπάθεια αναβίωσης αμαρτιών του παρελθόντος» κι αυτό υπογραμμίζει στις αντίστοιχες επιστολές-καταγγελίες που έστειλε στους τρεις δήμους και κοινοποιεί τόσο προς τους υπουργούς ΥΜΕΔΙ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, καθώς και προς άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ καλεί τους δήμους να ακυρώσουν αμέσως τις παράνομες δημοπρατήσεις.

Οπως επισημαίνει ο ΣΑΤΕ στις επιστολές του προς τους δήμους, το διάστημα των 8, 6,5 και 5,5 χρόνων, αντίστοιχα «ήταν επαρκέστατο προκειμένου, εάν το έργο ήταν πραγματικά αναγκαίο να εκτελεστεί, να είχαν αναληφθεί οι σχετικές ενέργειες για την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης -αφού οι προμελέτες υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια- ώστε το έργο να δημοπρατηθεί ως τυπικό δημόσιο έργο και όχι με το φαύλο σύστημα της μελετοκατασκευής».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Καταγγελίες/Παράπονα
Δημοτικά έργα
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΠΣΑΤΕ)