Έντυπη Έκδοση

Προβληματίζουν τους παραγωγούς οι χαμηλές τιμές στα καπνά

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καπνού στην Ελλάδα μετέφερε στο Συνέδριο της UNITAB που έγινε κατά την τριήμερη συνάντηση στην Περούτζια της Ιταλίας, και ολοκληρώθηκε προχθές, ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Κολυβάς, επικεφαλής 15μελούς αντιπροσωπείας από τις ομάδες καπνού της Πιερίας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση καπνού στην Ελλάδα ο Γ. Κολυβάς τόνισε ότι σε μία φάση που η καπνοκαλλιέργεια ξεπέρασε τα 200.000 στρέμματα και η παραγωγή καπνού τους 35.000 τόνους με ανοδικές τάσεις, οι φετινές τιμές είναι αισθητά μειωμένες, ιδιαίτερα στην ποικιλία της Κατερίνης (βιρτζίνια) κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για το μέλλον της καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας.

Οπως είπε, για να επιβιώσει η καλλιέργεια καπνού στη χώρα μας, που δίνει απασχόληση, μόνο στον πρωτογενή τομέα, σε χιλιάδες ανθρώπους και ειδικά σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές, απαιτούνται συνδυαστικά μέτρα πολιτικής: Αγροτοπεριβαλλοντικά, ολοκληρωμένη διαχείριση, μέτρα πολιτικής μειονεκτικών περιοχών αλλά και μεγαλύτερη συνεισφορά και συναίσθηση της ευθύνης απ' τη μεταποίηση στην κατεύθυνση της βελτίωσης των εμπορικών τιμών.

Για τη συμφωνία-πλαίσιο κατά του καπνίσματος που προωθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κ. Κολυβάς άσκησε σκληρή κριτική, ιδιαίτερα στα άρθρα 17 και 18, αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη καταργήσει κάθε μορφή στήριξης στον καπνό και η παραγωγή είναι πλήρως προσανατολισμένη στην αγορά.

Πηγές απ' τη μεταποίηση αναφέρουν ότι όντως οι φετινές τιμές είναι μειωμένες ακόμη και στα καπνά ανατολικού τύπου, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ποιότητα ήταν κατώτερη άλλων περιόδων, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Α.ΣΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Παραγωγοί
Καπνοβιομηχανία
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική