Έντυπη Έκδοση

Θέματα Παιδιατρικής Ρευματολογίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη δρα ΕΛΕΝΑ ΤΣΙΤΣΑΜΗ

«Ο αναπτυσσόμενος σκελετός του παιδιού, τον οποίο συνήθως προσβάλλουν τα ρευματικά νοσήματα, είναι πολύ διαφορετικός και απαιτεί πολύ διαφορετική φροντίδα από τον ώριμο σκελετό του ενήλικα.

«Χαμόγελο! Η πριγκίπισσα που θέλησε να γεννηθεί κάτω από τη δυναστεία των ρόδων» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ «Χαμόγελο! Η πριγκίπισσα που θέλησε να γεννηθεί κάτω από τη δυναστεία των ρόδων» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Επίσης, οι επιπτώσεις των φαρμάκων στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό είναι πολύ δυσμενέστερες από τις αντίστοιχες που παρατηρούνται στους ενήλικες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία ότι η Παιδορευματολογία είναι μια διαφορετική... τέχνη από τη Ρευματολογία των ενηλίκων». Μιλάμε με τη δρα Ελενα Τσιτσάμη, παιδίατρο, παιδορευματολόγο, επιστημονική συνεργάτρια - υπεύθυνη Μονάδας Παιδιατρικής Ρευματολογίας Α' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών - Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» με αφορμή το νέο της βιβλίο με τίτλο «Παιδιατρική Ρευματολογία - Επίκαιρα Θέματα».

- Τι πραγματεύεται;

«Πρόκειται για την κριτική παρουσίαση μιας σειράς δέκα θεμάτων Παιδιατρικής Ρευματολογίας που, κατά την τελευταία πενταετία, γνώρισαν σημαντικές ανακατατάξεις βάσει των αποτελεσμάτων μιας απίστευτης έντασης, κλινικής και μεταφραστικής έρευνας. Στόχος του βιβλίου είναι η απόδοση αυτού του τεράστιου όγκου της ερευνητικής πληροφορίας κατά τρόπο χρηστικό για τον μαχόμενο παιδορευματολόγο».

- Προλογίζεται;

«Από δύο παγκόσμιας ακτινοβολίας καθηγητές. Η επιστημονική εμβέλεια του καθηγητή Γεωργίου Χρούσου είναι πασίγνωστη και, κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο πόσο με τιμά ο πρόλογός του. Πολύ μεγαλύτερη, βέβαια, είναι η τύχη μου να ασκώ την εξειδίκευσή μου υπό τη διεύθυνση και την υποστήριξή του. Ο καθηγητής Alberto Martini είναι αδιαμφισβήτητα η ηγετική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής παιδορευματολογίας κατά την τελευταία εικοσαετία. Ευτύχησα να τον έχω δάσκαλο και είμαι ακόμη ευτυχέστερη που, τώρα πια, έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι μαζί του σε μια σειρά διεθνών ερευνητικών πρωτοκόλλων».

- Η ζωή στη Μονάδα;

«Επειτα από πέντε χρόνια επίμονης προσπάθειας, τολμώ να δηλώσω υπερήφανη για τη λειτουργία της Μονάδας Παιδιατρικής Ρευματολογίας στο "Αγία Σοφία". Αυτή τη στιγμή, στη Μονάδα παρακολουθούνται 700 παιδιά με ρευματικά νοσήματα απ' όλη την Ελλάδα σε επίπεδο ημερήσιας νοσηλείας και, φυσικά, νοσηλεύονται όσα από αυτά έχουν ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο. Δεν είναι σπάνια, επίσης, τα περιστατικά που καταφεύγουν σε μας ακόμη και από χώρες του εξωτερικού».

- Είναι πλήρης;

«Η Μονάδα διαθέτει όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, με υπερήχους, τριχοειδοσκόπιο κ.ά., καθώς και όλη την κατάλληλη υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (απεικονιστές, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι κ.τ.λ.). Απόδειξη της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελεί η συμμετοχή μας στη διεξαγωγή μεγάλων διεθνών ερευνητικών πρωτοκόλλων που έχουν σχέση με τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ρευματικών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, καθώς και με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των καινούργιων θεραπευτικών παραγόντων κ.ά. Επιστέγασμα των προσπαθειών μας είναι η ανάθεση της διεξαγωγής, το 2017 στην Αθήνα, του Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ρευματολογίας».

- Το δίλημμα του παιδορευματολόγου; Εγκαιρη αντιμετώπιση ή οριστική διάγνωση;

«Τα ρευματικά νοσήματα, σε αντίθεση με πολλά άλλα νοσήματα της Παιδιατρικής, δεν έχουν χαρακτηριστικά εργαστηριακά ευρήματα, ενώ η πλήρης κλινική τους έκφραση, στην οποία συνήθως στηρίζεται η διάγνωσή τους, καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και χρόνια. Από την άλλη πλευρά, κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα αυτών των νοοσημάτων επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα, προκειμένου είτε να προληφθεί η εγκατάσταση μόνιμων βλαβών είτε ακόμη και να προστατευθεί η ζωή του ασθενούς. Ετσι, πολύ συχνά ο παιδορευματολόγος είναι αναγκασμένος να προβαίνει σε θεραπευτικές παρεμβάσεις, χωρίς να έχει την οριστική διάγνωση του υποκείμενου νοσήματος. Στις περιπτώσεις αυτές, αντιλαμβάνεσθε ότι έρχεται αντιμέτωπος και πρέπει να διαχειριστεί το δικαιολογημένο αγωνιώδες ερώτημα των γονιών (αλλά ακόμη και των γενικών παιδιάτρων): "από τι πάσχει το παιδί μου;"».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Ανθρώπινα
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Παιδί
Συνεντεύξεις