Έντυπη Έκδοση

Χρήστος Σαμουηλίδης

«Δε θα κλειστώ μες την αδιαπέραστη ομίχλη που σχηματίσανε τα παγωμένα χνώτα γύρω μου θα διασπάσω τον κλοιό, θα βγω στον ήλιο, να αναστηθώ μεσ' στη ματιά του κόσμου... Τη γλώσσα που μας χάρισαν ατέλειωτοι αιώνες θα στήσω γέφυρα για να περάσω στην ελπίδα... Θα πιάσω τη σκαπάνη με τους δυνατούς ν' ανοίξω δρόμο μες την ερημιά κάτω απ' τα βουνά πάνω στους κάμπους...»

Απόσπασμα από το ποίημα «Απόφαση» του Χρήστου Σαμουηλίδη, για τον οποίο πραγματοποιεί αύριο ώρα 11.00 π.μ., στα γραφεία της Αγνώστων Μαρτύρων 73, Νέα Σμύρνη, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Στην ημερίδα που έχει τίτλο «Τιμητική εκδήλωση για τον Χρήστο Σαμουηλίδη, φιλόλογο, δρα λαογραφίας, λογοτέχνη» θα παρουσιαστεί το πρόσφατο θεατρικό έργο του με τίτλο «Η άλωση της Τραπεζούντας: τραγωδία» - 33ο Παράρτημα του «Αρχείου Πόντου».

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι: Ιωάννης Ερμόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και Ελσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, φιλόλογος, λαογράφος. Συμμετέχει ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών με μέλη της θεατρικής ομάδας του. Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε το 1927 στο Κιλκίς. Το 1946 τελείωσε το γυμνάσιο και μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1952 αποφοίτησε και το 1953-1954 εργάστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Το 1955 προσλήφθηκε στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και εργάστηκε εκεί ώς το 1970. Στα δεκαπέντε χρόνια της υπηρεσίας του συνέλεξε για το ίδρυμα της κυρίας Μερλιέ 14.000 σελίδες λαογραφικού και ιστορικού υλικού από το στόμα των προσφύγων. Το 1970-1978 εργάστηκε ως φιλόλογος στη Σχολή Μωραΐτη. Το 1980 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι πολυγραφότατος συγγραφέας και ποιητής, βραβευμένος για την «Ακριτική γενιά», 1993, από την Ακαδημία Αθηνών, για το «Οδοιπορικό στον Πόντο», 1979, του απονεμήθηκε το Βραβείο «Φιλίας και Ειρήνης Αμπντί Ιπεκτσί», «Καραμανίτες», Βραβείο «Ενώσεως Σμυρναίων», «Μαύρη Θάλασσα, Χρονικό από την τραγωδία του Πόντου», Βραβείο συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διηγήματα/Εξιστορήσεις
Ανθρώπινα
Ομιλίες/Διαλέξεις