Έντυπη Έκδοση

ΕΜΣΤ

Αυτή η διαμάχη, που ξέσπασε μεταξύ Δ.Σ. και διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Αννας Καφέτση, πού οδηγεί και τελικά σε τι αποβλέπει;

Στην καθαίρεσή της; Το μεν Δ.Σ. με ανακοινώσεις αιχμηρές, απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες, που πολλοί χαρακτηρίζουν φαιδρές, αμφισβητεί και απαξιώνει το έργο της, τόσων χρόνων, οι δε προσωπικότητες του εικαστικού χώρου, ζωγράφοι, καλλιτέχνες, θεωρητικοί, ιστορικοί τέχνης, υπερασπίζονται το πάθος, την επιμονή και την αγωνιστικότητά της, τονίζοντας ότι χωρίς την Αννα Καφέτση το Μουσείο δεν θα υπήρχε.

Πολλά λέγονται, πολλά υπονοούνται, ένα είναι βέβαιο: ότι το Μουσείο, που ήταν ν' ανοίξει τον Μάιο του 2014, παραμένει ακόμα κλειστό, η σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την είσπραξη της χορηγίας (3.000.000) του Ιδρύματος Νιάρχου, για την παραγγελία του πανάκριβου εξοπλισμού αναγκαίου για ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, δεν υλοποιείται.

Η διευθύντρια Αννα Καφέτση υποστηρίζει ότι αν το Δ.Σ. αποφασίσει να συνεργαστεί, τα εγκαίνια μπορούν να γίνουν και το πρώτο δίμηνο του 2015. Κι επειδή αυτό το κείμενο γράφεται ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ας μην έχουμε στην προκειμένη περίπτωση ακόμα ένα ηχηρό ΟΧΙ, ας πουν όλοι ένα «ηρωικό» ΝΑΙ, που θα γράψει μια νέα... πολιτιστική εθνική ιστορία. Μας χρειάζεται στους χαλεπούς καιρούς που διαβιώνουμε. Ας ομονοήσουν λοιπόν όλοι, όπως τότε το 1940, και «με το χαμόγελο στα χείλη» ας τραβήξουν ενωμένοι μπροστά στους... καλλιτεχνικούς αγώνες. Το Μουσείο μάς χρειάζεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Η Τέχνη του Λόγου