Έντυπη Έκδοση

Το χαμόγελο της εκδίκησης

Πάνω στον καμβά της ιταλικής κοινωνίας με φόντο τη σικελική Βιγκάτα ο Αντρέα Καμιλέρι θα ζωγραφίσει το αφοπλιστικό «Χαμόγελο της Αντζέλικα». Αυτή τη φορά ο ευρηματικός επιθεωρητής Μονταλμπάνο θα κληθεί να εξιχνιάσει μια σειρά από καλά οργανωμένες ληστείες.

 Ο εγκέφαλος της σπείρας κινείται τόσο μεθοδικά σαν να παίζει μια αριστοτεχνική παρτίδα σκάκι, ενώ η λύση της ιδιότυπης αυτής υπόθεσης θα αποτελέσει για τον αστυνόμο μια σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.

Εκτός όμως από τις απαιτητικές επαγγελματικές του υποχρεώσεις ο Σάλβο πρέπει να αντιμετωπίσει και προσωπικά ζητήματα που προκύπτουν, καθώς οι σελίδες περνούν με ομολογουμένως γρήγορο ρυθμό. Καλείται να τιθασεύσει τη ζήλια που νιώθει για την αρραβωνιαστικιά του Λίβια αλλά και να αποφύγει τη βαριά σκιά του υποτιθέμενου εραστή της ονόματι Κάρλο. Και ενώ όλα πηγαίνουν καλά, ο αυστηρός και συγκροτημένος κατά τα άλλα αστυνόμος θα χάσει για λίγο τον έλεγχο, καθώς θα ερωτευτεί την εντυπωσιακή Αντζέλικα Κόζουλιτς.

Ο Σάλβο επιστρέφει στην εφηβεία του, σε μια φαντασίωση που τον ακολουθεί από τα νεανικά του χρόνια και φαίνεται πως είχε φωλιάσει μέσα του, σαν να είχε ναρκωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Το αντικείμενο του πόθου του, λοιπόν, είναι μια όμορφη γυναίκα που ξέρει καλά πώς να τραβάει την προσοχή και φαίνεται πως εντυπωσιάζεται από τη γοητεία του Μονταλμπάνο. «Η κυρία Κόζουλιτς έμοιαζε εκπληκτικά με την Αντζέλικα στο επικό ποίημα "Ορλάνδος μαινόμενος", έτσι όπως την είχε φανταστεί και ποθήσει ζωντανή, με σάρκα και οστά, στα δεκαέξι του χρόνια, κοιτώντας κρυφά τις εικόνες του Γκιστάβ Ντορέ που η θεία τού απαγόρευε να δει».

ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΕΡΙ ΜΤΦΡ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΕΡΒΟΥ Το χαμόγελο  της Αντζέλικα Μια υπόθεση για  τον επιθεωρητή  Μονταλμπάνο Σελ. 304 Τιμή: 11,20 ευρώ ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΕΡΙ ΜΤΦΡ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΕΡΒΟΥ Το χαμόγελο της Αντζέλικα Μια υπόθεση για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο Σελ. 304 Τιμή: 11,20 ευρώ Και φυσικά, η παρουσία της δεν θα τον αφήσει αδιάφορο. Με το ποίημα του Βιντσέντσο Καρνταρέλι «Adolescente» να συνοδεύει κάθε σκέψη που κάνει είτε πίνοντας ένα ποτήρι ουίσκι, είτε κάθεται στα βράχια κοιτώντας τη θάλασσα, ο Σάλβο θα παραδεχτεί πως «Για πολλά χρόνια στη ζωή του δεν υπήρξε άλλη γυναίκα εκτός από τη Λίβια. Μετά, όταν έφτασε σε κάποια ηλικία, δεν άφηνε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Μήπως ήταν η ανάγκη του για νιότη; Ο φόβος για τα γηρατειά; Παρ' ότι είχε βρει τις δικαιολογίες που τον έκαναν να νιώθει λιγότερο ένοχος, συνειδητοποίησε ότι δεν τον κάλυπταν και θεωρούσε μάταιο να επαναλαμβάνει κάθε φορά τα ίδια».

Χωρίς να εστιάζει απόλυτα στην προσωπική ζωή του πρωταγωνιστή του, ο συγγραφέας ξετυλίγει με δεξιοτεχνία το κουβάρι της υπόθεσης δίνοντάς μας παράλληλα και μια καθαρή και σαφή εικόνα της καθημερινότητας στη σικελική επαρχία. Κατά τη προσφιλή του, δε, συνήθεια μέσα από τα λόγια των δρώντων προσώπων, ο Καμιλέρι ασκεί και την έμμεση -ίσως και άμεση, αν το καλοσκεφτούμε- κριτική του στην κυβερνητική πολιτική. «Αστυνόμε, δεν έχουμε προσωπικό. Με όλες αυτές τις περικοπές που έχει κάνει η κυβέρνηση...», θα πει κάποια στιγμή ο συνεργάτης του Μονταλμπάνο, Φάτσιο.

«Και έχουν από πάνω το θράσος να τον αποκαλούν νόμο για την ασφάλεια των πολιτών! Χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς βενζίνη, χωρίς όπλα, χωρίς άντρες... Φαίνεται ότι σκοπεύουν να ενθαρρύνουν την εγκληματικότητα», θα απαντήσει αγανακτισμένος εκείνος.

Το βιβλίο θα κλείσει με τη δικαιοσύνη και τη δικαίωση να κόβουν ταυτόχρονα το νήμα του τερματισμού και τον αστυνόμο να μετρά τις πληγές που του άφησε αυτή η υπόθεση. «Τώρα στέκει σ' ένα βράχο και κοιτάζει τη θάλασσα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας απλός βράχος.»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Βιβλιοθήκη