Έντυπη Έκδοση

Ενα αίσθημα υπογλυκαιμίας

«...Στο τριτογενές στάδιο της νόσου βρίσκεστε. Το treponema pallidum τρώει τα νευρικά σας κύτταρα. Οι νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες, κύριε. Τώρα όσον αφορά τις σκέψεις που σας βασανίζουν τον τελευταίο καιρό, θα σας έλεγα να ξεκουράζεστε και να απολαμβάνετε το κάθε λεπτό της μέρας σας.

 Και μην ξεχνάτε το γλυκό σας! Ενα μπαβαρουάζ μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Οχι αυτό που φτιάχνουν στο Παρίσι, αλλά της κυρίας Σαπφούς. Στο ζαχαροπλαστείο στην οδό Ευκαλύπτων...».

Ο Κ.Κ. μάζεψε το φάκελο με τις εξετάσεις, αποχαιρέτησε το γιατρό, παίρνοντας το δρόμο για το ζαχαροπλαστείο που βρίσκονταν τρία στενά πιο κάτω, σπεύδοντας να εκτελέσει τη συνταγή του ιατρού.

21 Ιουλίου 1928 (μεσημέρι):

Ο Κ.Κ. διένυσε ασθμαίνοντας τα τελευταία μέτρα ζωής, διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του σε όρια ασφαλείας, με ένα γλυκό μπαβαρουάζ για αρχή και μια δροσερή βυσσινάδα για το τέλος.

21 Ιουλίου 1948 (ξημερώματα):

Ολες οι γυναίκες μαζεύτηκαν στο ζαχαροπλαστείο της Σαπφούς που μετρούσε είκοσι και πλέον έτη λειτουργίας. Ο ταχυδρόμος συγκέντρωνε εκεί τα γράμματα όλης της συνοικίας. Δεκαπέντε εξόριστοι, παιδιά και σύζυγοι, στο στρατόπεδο της Μακρονήσου. Δεκαπέντε γράμματα ανάμεσά τους και του μοναχογιού της Σαπφούς:

«...Δεν υπογράφουμε. Με τη σκέψη των γλυκών ημερών σας συνεχίζουμε... Αναπολούμε τον Ελαιώνα, τη θάλασσα-γύρω γύρω και τον Ηλιο. Μα πιο πολύ τα μπαβαρουάζ γλυκά σας...».

Και το γράμμα έκλεινε ως εξής:

«...Η ποίησή σας ένα γλυκό πολυτελείας, ένα συγχωροχάρτι στους Αιώνες κύριε Κ.Κ...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υγεία & Διατροφή
Υγεία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες