Έντυπη Έκδοση

Η (Μ)αντάρα του διαστήματος

Σε ...διαστημική εγρήγορση βρίσκεται και η Κίνα που έχει κατορθώσει, μετά τους Αμερικάνους και τους Ρώσους, να «πατήσει» στη Σελήνη με ρομποτικό της όχημα και να στείλει με επιτυχία στο διάστημα επανδρωμένες αποστολές. Το Πεκίνο έχει ζητήσει να συμμετέχει στις κοινές αποστολές των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση... Γι' αυτό έχει ορθώσει το δικό της διαστημικό ανάστημα, με το «Ουράνιο Παλάτι» της, σταθμό που έχει θέσει υπό τροχιά και ολοκληρώνει σιγά σιγά

Αντάρα προκάλεσε η έκρηξη του πυραύλου «Antares» της Orbital Sciences Corp. που επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον διεθνή διαστημικό σταθμό, δίνοντας το προβάδισμα στους Ρώσους για ασφαλέστερες αποστολές προμηθειών στους αστροναύτες - κοσμοναύτες με εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα και φυσικά τρόφιμα, καύσιμα και άλλα απαραίτητα για τη διαμονής του στον ISS.

Περίπου 200 εκατ. ευρώ στοίχισε η απώλεια του - ευτυχώς - μη επανδρωμένου «Antares» (σχεδόν κατά 50 εκατ. λιγότερο από το κόστος του λευκού «παλατιού» στο οποίο μετακομίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), ενώ η Κίνα με τον πύραυλο «Long March» έθεσε επιτυχώς υπό τροχιά δορυφόρο που θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονικά πειράματα.

Η Κίνα, η οποία έχει κάνει το δικό της «χαρτί» με τον σταθμό «Ουράνιο Παλάτι» που βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ' τη γη, δεν απειλεί σε πρόοδο το αποτέλεσμα της συνεργασίας των NASA, ESA και της Rosocosmos - των αντίστοιχων δηλαδή διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας.

Η τελευταία εξέλιξη με τον «Antares» (ονομασία που δόθηκε από τον αντικαταστάτη του Αρη - αντί και Αρης - του φωτεινού αστέρα στον αστερισμό του Σκορπιού) ενισχύει τις διαστημικές σχέσεις Αμερικής και Ρωσίας, που έχουν «ψυχρανθεί» μετά τα γεγονότα της Κριμαίας - αν και δεν είχε γίνει συγκεκριμένη αναφορά από την Ουάσινγκτον και για διακοπή επαφών σε ό,τι αφορά την λειτουργία του διεθνούς διαστημικού σταθμού, που όπως δείχνουν τα πράγματα είναι ο στενός κρίκος των δύο «αιωνίων».

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Αλεξέι Κρασνόφ, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας: (...) «Εχουμε υποχρέωση να βοηθούμε ο ένας τον άλλον σε περίπτωση ανεφοδιασμού ή άλλης έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυρίων που έχουμε συνάψει. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε τους εταίρους μας σε προτεραιότητα και το ίδιο θα κάνουν κι εκείνοι για μας εφόσον χρειαστεί. Η Ρωσία μπορεί να στείλει άμεσα προμήθειες, καύσιμα, οξυγόνο, τρόφιμα και υλικό για επιστημονικά πειράματα στον ISS (...) με τα δικά μας σκάφη, τύπου "Progress" (...) δεν έχει σημασία αν η παράδοση προμηθειών θα γίνει από Ρώσους ή Αμερικανούς».

Κοντά στη δήλωση και η πράξη, αν και η αποστολή ήταν προγραμματισμένη μία μέρα μετά το ατύχημα, δηλαδή Τετάρτη 30 Οκτωβρίου: Από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζκστάν εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο ρωσικός πύραυλος «Soyuz-2» μεταφέροντας με το σκάφος «Progress Μ-25Μ» περισσότερα από 2.600 κιλά προμηθειών στον ISS.

Πριν ένα μήνα και μετά από πέντε μήνες παραμονής στον διεθνή διαστημικό σταθμό επέστρεψαν με «Soyuz ΤΜΑ - 12Μ» ο διοικητής Αμερικανός Steve Swanson της NASA και οι μηχανικοί πτώσης της «Rosocosmos» Oleg Artemyev και Alexander Skvoztsov.

Η ...διαστημική εγρήγορση που έχει καταλάβει και την Κίνα δεν είναι τυχαία, αφού ο ανταγωνισμός ανεβάζει τους πόντους και το κύρος των χωρών που συμμετέχουν στην εξερεύνηση του σύμπαντος: Οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν «πατήσει» (πέρυσι) στη Σελήνη με ρομποτικό όχημα και έχουν επίσης στείλει επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα και στο σταθμό υπό τροχιά Tiangong, που σημαίνει στη γλώσσα των Μανδαρίνων «Ουράνιο Παλάτι», φιλοδοξούν να γίνουν το αντίπαλο δέος του ISS.

Ο στόχος τους είναι έως το 2020 να έχουν κατασκευάσει ένα μεγάλο διαστημικό σταθμό. Το «Ουράνιο Παλάτι» ως έχει αυτή τη στιγμή ζυγίζει 8,5 τόνους και το μήκος του είναι 18,1 μέτρα. Τον Tiangong που είναι ένας σταθμός - εργαστήριο και τροφοδοτείται από συστήματα ηλιακών συλλεκτών έχουν επισκεφθεί ταϊκοναύτες (οι αντίστοιχοι Κινέζοι αστροναύτες) μεταξύ των οποίων και γυναίκα.

Το μέγιστο του κινεζικού σταθμού όταν θα ολοκληρωθεί θα έχει βάρος 60 τόνους, αλλά πάλι θα είναι μικρότερος από τον διεθνή των 419 τόνων και επίσης του Σοβιετικού «Mir» που δεν υπάρχει πιά, βάρους 137 τόνων - ήταν σε λειτουργία από το 1986 έως τις αρχές του 21ου αιώνα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου το κινεζικό διαστημικό εγχείρημα της εγκατάστασης στο διάστημα καθώς η κατασκευή και ολοκλήρωση του «Ουράνιου Παλατιού» απαιτεί εξελιγμένη τεχνολογία και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

Μέσα στα κινεζικά σχέδια είναι και η παραμονή ταϊκοναυτών για περισσότερες από 20 μέρες στο διάστημα με διασφάλιση επαρκούς και συνεχούς τροφοδοσίας στους επιβαίνοντες στον Tiangong.

Τα διαστημικά προγράμματα εκτός από τα επιστημονικά ή κατασκοπευτικά οφέλη που φέρνουν στις υπερδυνάμεις, με τις ΗΠΑ να έχουν τα πρωτεία, κοστίζουν κιόλας: Οι Αμερικανοί μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων τους καταβάλλουν στους Ρώσους περίπου 70 εκατ. δολάρια για κάθε μία επιβίβαση αστροναύτη της NASA, που μεταφέρεται με σκάφος «Soyuz» στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Η NASA έχει ήδη αναθέσει σε ιδιωτικές υπηρεσίες την χρηματοδότηση της ανάπτυξης πυραύλων και διαστημοπλοίων που θα μεταφέρουν τους αστροναύτες από το 2017 και μετά.

Στον διαστημικό χορό και η ESA που μελετά - σε συνεννόηση πάντα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία - το ενδεχόμενο κατασκευής ενός σταθμού που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια εξερεύνηση έξω και πέρα απ' την τροχιά του πλανήτη μας, για αποστολές στον Αρη ή σε περιοχές αστεροειδών.

Η αντίπαλος Κίνα σκοπεύει να περπατήσει με ταϊκοναύτη στο φεγγάρι έως το 2025.

«Κάντε τους Κινέζους να νιώσουν περήφανοι», είχε πει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, απευθυνόμενος στους ταϊκοναύτες, σε μία από τις επανδρωμένες αποστολές της χώρας στο διάστημα.

Είθε η περηφάνια αυτή να περνάει κι απ'την τσέπη τους...

Να δούμε την Ελλάδα ποιός θα κάνει περήφανη

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
Σφαίρα είναι και γυρίζει