Έντυπη Έκδοση

Στα ΠΑΝΩ & στα ΚΑΤΩ τους

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε ότι δεν είναι αληθής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Εθνική, ο ισχυρισμός ότι έχει κλείσει η ροή χρηματοδότησης

Σκοτείνιασε η ΔΕΗ

ΕΩΣ τα 5,50 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της ΔΕΗ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, τιμή που «επαναφέρει» στα επίπεδα των αρχών του Απριλίου 2013.

Οπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης για τη μετοχή της Επιχείρησης, μέσα σε δύο μήνες χάθηκε το 61% της κίνησης από το 1+ ευρώ και της 2ετούς ανόδου μέχρι τα 12,75 ευρώ (στις 12/3/2014).

Στο διάγραμμα αποτυπώνονται πεντακάθαρα όλες οι τεχνικά κρίσιμες περιοχές, αλλά και τα περιθώρια αντίδρασης εάν όντως δώσει κίνηση το Χ.Α. προς τις 950 μονάδες.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της ΔΕΗ επανέκαμψε έως τα 6,05 ευρώ.

Κόκκινος Οκτώβρης

ΜΕ διψήφιες απώλειες έκλεισε για το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Οκτώβριος, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στην περιοχή των 920 μονάδων υποχωρώντας από τις 1.058,78 στη συνεδρίαση της Τετάρτης 1ης Οκτωβρίου.

Αναλογικά ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διόρθωση (14%) μέρος της περιόδου 5/9 έως 16/10 που καταγράφηκαν οι χειρότερες απώλειες από το 2013.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν το ξεπούλημα/sell off στην έξοδο αρκετών ''επιθετικών χαρτοφυλακίων'' / hedge funds μετά το... ξεθώριασμα του κυβερνητικού success story, της έντασης στο πολιτικό πεδίο και της εν γένει αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί και πάλι για την ελληνική οικονομία.

Διεθνείς αγορές

ΕΧΕΙ αλλάξει το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, στην αμερικανική μετά την απόφαση της Fed να σταματήσει τα προγράμματα ''ποσοτικής χαλάρωσης'', στις ευρωπαϊκές λόγω των ανησυχιών για αποπληθωρισμό, ύφεση αλλά και λόγω της φυγής αμερικανικών κεφαλαίων.

Συν τω χρόνω τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ αντί να αποσαφηνίσουν την κατάσταση την περιέπλεξαν περισσότερο καθώς η Κεντρική Τράπεζα για ευνόητους λόγους «ζύγισε» περισσότερο τα πολιτικά κριτήρια από τα οικονομίστικα. Συνέπεια αυτής της έπιλογής η έμμεση αμφισβήτηση των ίδιων των ελέγχων από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) αλλά και η κριτική των πέραν του Ατλαντικού συμφερόντων.

Ενδεικτική η αρθρογραφία του οικονομολόγου της Citigroup, Willem Buiter, ο οποίος χαρακτήρισε τα stress tests παραμύθια.

Fitch-Προειδοποιήσεις

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ θεωρεί τους ελέγχους της ΕΚΤ και ο Fitch με τον αμερικανικό οίκο να προειδοποιεί για την «βόμβα» των κόκκινων δανείων.

Ο Fitch προειδοποιεί πάντως πως δεν μπορεί να αποκλειστεί εξ ολοκλήρου η πιθανότητα νέας κρατικής στήριξης των τραπεζών, όπως δείχνουν τα τελευταία παραδείγματα της εκκαθάρισης της Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία και της κεφαλαιακής ένεσης στην αυστριακή Hypo Alpe Adria.

Stoxx 600

Η ΑΝΑΦΟΡΑ του επικεφαλής της ΕΒΑ, πως ακόμη και τράπεζες που πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασαφλείς και η αναφορά για νέους ελέγχους και το 2015 «πυροβόλησαν» τις τραπεζικές μετοχές των χωρών του Νότου. Βουτιά για τον αντιπροσωπευτικό τραπεζικό δείκτη που υποχώρησε έως τις 185 μονάδες (την Πέμπτη) προτού ανακάμψει την Παρασκευή.

Στην ιταλική αγορά η υπόθεση της προβληματικής Monte dei Paschi di Siena στάθηκε αφορμή για μαζικές ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Αεροπορία Αιγαίου

ΧΩΡΙΣ εκπλήξεις οι αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών, βάσει της 6μηνιαίας αναθεώρησης για το διάστημα Απρίλιος - Σεπτέμβριος 2014. Η Aegean καταλαμβάνει τη θέση της Intralot στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στον FT Mid εισέρχονται οι τίτλοι των Intralot, Πλαίσιο και ΕΛΤΕΧ Ανεμος.

Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας 1η Δεκεμβρίου 2014. Λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη η πορεία και της υποβαθμιζόμενης Intralot αλλά και της αναβαθμιζόμενης Αεροπορίας Αιγαίου. Θα περιοριστώ στη δεύτερη, καθώς συνεχίζει ανοδικά σε διάστημα 2ετίας και απ' ό,τι φαίνεται έχει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση.

Ξεκινώντας από τιμές χαμηλότερα του 1 ευρώ (0,8852 στις 12/6/2012) ακολούθησε σταθερά ανοδική πορεία φτάνοντας τα 7,5808 ευρώ στις 28/5/2014. Εστιάζοντας στην 6μηνιαία μέτρηση της μετοχής (από τα υψηλά Μαΐου) το όλο διάγραμμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια απεγκλωβισμού (στο μέτρο του δυνατού) από την τάση της αγοράς. Εχουν σημειωθεί δύο «χαμηλά» στα 5,02 στις 8 Αυγούστου και στα 5,13 ευρώ στις 15 Οκτωβρίου με ενδιάμεση κορυφή τιμές οριακά κάτω από τα 7 ευρώ στο διήμερο 19-22 Σεπτεμβρίου.

Πλέον έναν χρόνο μετά την εξαγορά της Olympic Air η Aegean ετοιμάζει παραγγελία για 60 αεροσκάφη, περαιτέρω επέκταση του δικτύου της, με πρόβλεψη για τζίρο 920 (από 680 εκατ. ευρώ) αλλά κυρίως με δεύτερη συνεχόμενη κερδοφόρα χρήση.

Η αποτίμηση, με τιμή στις 31/10, στα 486,35 εκατ. ευρώ.

Στο «νήμα» θα κριθεί η ''μάχη'' με την Ryanair για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Αρχές-θεατές

ΑΚΡΑΙΕΣ διακυμάνσεις για μετοχές τραπεζών και ισχυρών blue chips στις 3 συνεδριάσεις της 27 και 29-30 Οκτωβρίου, με κορυφαίους τίτλους να... βυθίζονται σαν... καρυδότσουφλα και να άγονται- φέρονται όπως τα περιβόητα... κλωνάρια στα χρηματιστηριακά όργια του 1999. Από τα λόμπις των εγχώριων παικτών του '99, στην απόλυτη επικυριαρχία των κάθε λογής hedge funds και τζογαδόρων (πολλούς από αυτούς, η κυβέρνηση τους δεξιωνόταν στο Μαξίμου, προπαγανδίζοντας την έλευση των... επενδυτών). Και οι αρχές τόσο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων όσο της εποπτεύουσας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, άφαντες, θεατές.

Τελευταία φορά, που οι Σωκράτης Λαζαρίδης, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος είχαν αναφερθεί στα της αγοράς (για να υπερθεματίσουν το πόσο καλά τα πηγαίνει η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση) ήταν στο... πανηγυράκι του Λονδίνου, αρχές Σεπτεμβρίου.

ΣΕΒ

ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ και από τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ, Θόδωρο Φέσσα. Με αφορμή την ανακοίνωση των ελέχγων της ΕΚΤ ο διάδοχος του Δημ. Δασκαλόπουλου εξεδήλωσε την ευχή οι τράπεζες να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Συμπλήρωσε δε και 4 προυποθέσεις για μείωση επιτοκίων, για διαχείριση κόκκινων δανείων, βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και επαναξιολόγηση των επισήμων προγραμμάτων χρηματοδότησης και that s it.

Και η...ανάπτυξη συνεχίζεται, όπως τα κυβερνητικά... success stories.

Εθνική-Χορηγήσεις

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ αναφορές για τη ροή χορηγήσεων από τις τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε ότι δεν είναι αληθής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Εθνική, ο ισχυρισμός ότι έχει κλείσει η ροή χρηματοδότησης.

«Βεβαίως υπάρχει αρνητική πιστωτική επέκταση. Βεβαίως η ΕΤΕ αποφάσισε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις με 3 δισ. ευρώ. Βεβαίως όμως δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα αιτήματα. Η εγκρισιμότητα των αιτημάτων για δάνεια που υποβάλλονται στην Εθνική φθάνει περίπου το 80%. Δηλαδή εγκρίνονται 8 στα 10 αιτήματα. Αυτό κάθε έτος.

Αρκεί και μόνο να αναφερθεί, συμπλήρωσε ο CEO του Ομίλου, ότι στην περίοδο της κρίσεως η Εθνική, συχνά με δική της πρωτοβουλία καλώντας πελάτες της, προχώρησε σε περισσότερες από 318.500 ρυθμίσεις σε δάνεια επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους