Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ (ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ) ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Τι είπαν ο νυν με τον πρώην πρωθυπουργό στο «Χίλτον»

Τι συζήτησαν και τι δεν συζήτησαν για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας. Ο κ. Καραμανλής φέρεται να συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά ότι «δεν μπορείς να ανοίξεις τώρα θέμα Ασφαλιστικού» και να του συνέστησε «αν μπορείς να βρεις τρόπο να γίνει κάτι με τα φορολογικά», καθώς το τίμημα του ΕΝΦΙΑ γίνεται όλο και πιο βαρύ για τη Ν.Δ. με κάθε δόση

Η πληροφορία ότι το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εθεάθησαν να συντρώγουν στο φημισμένο για τα ψαρικά του εστιατόριο «Milos» του ξενοδοχείου Hilton διαδόθηκε αστραπιαία και έγινε πρώτο θέμα συζήτησης στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Κάθε φορά που οι εκλογές είναι ενόψει, ο Α. Σαμαράς ζητά τη στήριξη του αγαπητού στη βάση της κεντροδεξιάς προκατόχου του κι εκείνος την προσφέρει Κάθε φορά που οι εκλογές είναι ενόψει, ο Α. Σαμαράς ζητά τη στήριξη του αγαπητού στη βάση της κεντροδεξιάς προκατόχου του κι εκείνος την προσφέρει Αυτός ήταν και ο στόχος, κατά βάση δηλαδή επικοινωνιακός: Να καταδειχθεί εν μέσω μίας άτυπης παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου ένας πολιτικός συμβολισμός ενότητας. Ο κ. Σαμαράς άλλωστε από το 2012 κάθε φορά που επίκειται εκλογική αναμέτρηση ζητεί τη στήριξη του (αγαπητού στη βάση της ευρύτερης κεντροδεξιάς) προκατόχου του και εκείνος την προσφέρει. Ενίοτε χωρίς έντονο ενθουσιασμό, αλλά με δεδομένο πάντα ότι στηρίζει την παράταξη, με την οποία άλλωστε οι Καραμανλήδες νιώθουν απόλυτη ταύτιση.

Ετσι έγινε και αυτή τη φορά. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε προσωπικά στο τηλέφωνο με τον κ. Καραμανλή προ ημερών και εκείνος αποδέχθηκε την πρόταση να συναντηθούν και μάλιστα σε ένα δημόσιο χώρο, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα. Το λογαριασμό πλήρωσε ο κ. Σαμαράς και η συζήτηση ήταν γενικότερη πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 45 από τα 60 λεπτά της συνάντησης μιλούσε ο κ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας κυρίως στον κ. Καραμανλή το σχέδιο και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα και με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή. Εμφανίστηκε -όπως πάντα- αισιόδοξος, χωρίς πάντως να μπει σε λεπτομέρειες όσον αφορά στο τελικό χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Καραμανλής φέρεται να συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά ότι «δεν μπορείς να ανοίξεις τώρα θέμα Ασφαλιστικού» και να του συνέστησε «αν μπορείς να βρεις τρόπο να γίνει κάτι με τα φορολογικά», καθώς το τίμημα του ΕΝΦΙΑ γίνεται όλο και πιο βαρύ για τη Ν.Δ. με κάθε δόση.

Δεν ζητήθηκε πάντως από τον πρώην πρωθυπουργό να συμβάλει στην αναζήτηση των 180. Θεσμικά άλλωστε ούτε ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να υποβάλει τέτοιο αίτημα, ούτε ο κ. Καραμανλής να δραστηριοποιηθεί ειδικά σε ό,τι αφορά βουλευτές άλλων κομμάτων. Καμία πάντως από τις δύο πλευρές δεν έσπευσε να διαψεύσει εκείνη τη στιγμή τις σχετικές εκτιμήσεις για τους δικούς της λόγους: Ο κ. Σαμαράς θέλει να εμφανίζεται πως έχει τη στήριξη του προκατόχου του και σε αυτή την προσπάθεια και ο κ. Καραμανλής θέλει να ξεκαθαρίζει πως στηρίζει αυτονόητα με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και απλά της εσωκομματικής βαρύτητας του ονόματός του.

Δεν ετέθη ζήτημα υποψηφιότητας του κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας (κάτι που δεν τον ενδιαφέρει, ούτε του προτάθηκε), ούτε βέβαια το ερώτημα εάν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές (είναι ξεκάθαρο πως θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.).

Δεν συζητήθηκε επίσης το θέμα της ενίσχυσης του καραμανλικού στοιχείου στην κυβέρνηση με αφορμή την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου μετακινήθηκε εν τω μεταξύ ο Νίκος Δένδιας με το νεαρό και άπειρο κυβερνητικά βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα να αναλαμβάνει το Ανάπτυξης, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των "κόκκινων" δανείων. Ο κ. Καραμανλής άλλωστε ουδέποτε έχει παρέμβει στον κ. Σαμαρά για τέτοιου είδους θέματα, τηρώντας αυτό που του είχε πει το 2009 όταν του παρέδωσε την προεδρία της Ν.Δ.: «Εμένα δεν θα με βρίσκεις μπροστά σου κάθε τόσο».

** Καραμανλικοί - Σαμαρικοί, μια σχέση αμοιβαίας καχυποψίας

Οι σχέσεις Καραμανλικών - Σαμαρικών είναι πάντως περίπλοκες. Στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2009, αν και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής απέφυγε προσωπικά να αναμειχθεί με οποιοδήποτε τρόπο και δεν έδωσε γραμμή σε κανένα από τους πολλούς πολιτικούς του φίλους (όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μείνει αμέτοχος στη διαδοχή του το 1980), το γεγονός ότι πολλά κομματικά Καραμανλικά στελέχη συντάχθηκαν με τον κ. Σαμαρά κυρίως λόγω... αντιμητσοτακισμού θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο. Ο Κώστας Σταϊκούρας προσέφερε στο σημερινό πρωθυπουργό «άκρες» στον κομματικό μηχανισμό (και είδε τον υιό του Χρήστο Σταϊκούρα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών) και ο Αχιλλέας Καραμανλής κανόνισε την ξεκάθαρα συμβολική επίσκεψη του κ. Σαμαρά τον Οκτώβρη του 2009 στις Σέρρες (για να δει όμως να υπουργοποιείται ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, την ώρα που ο δικός του υιός Κωστής Καραμανλής φέρεται πιθανός υποψήφιος στις επόμενες εκλογές).

Ως πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς αντιμετώπισε τους Καραμανλικούς γενικότερα με καχυποψία, πίσω από την οποία κρύβεται ο φόβος επιστροφής του κ. Καραμανλή, παρ' όλο που ο ίδιος δεν δείχνει καμία απολύτως τέτοια διάθεση.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν τηλεφωνεί στον νυν πρωθυπουργό, για να ζητήσει χάρες ή να κάνει παρεμβάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει τον τρόπο να στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου. Και ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του μοιάζει να αξιοποιεί τις -όχι και τόσο συχνές- συναντήσεις τους για να ενισχύσει την εσωκομματική του θέση. Από το 2009 δεν έχουν επικοινωνήσει περισσότερες από 30 φορές, εκ των οποίων οι μισές επαφές πραγματοποιήθηκαν την κρίσιμη εκλογική περίοδο του 2012. Τότε, στο μέσον των δύο αναμετρήσεων, πολλοί περίμεναν τον κ. Καραμανλή να επιστρέψει, εκείνος όμως αρνήθηκε να κινηθεί κατά του εκλεγμένου διαδόχου του.

Η τελευταία κατ' ιδίαν συνάντησή τους ήταν στα τέλη του καλοκαιριού σε κοινωνική εκδήλωση, κατά την οποία ο κ. Καραμανλής συμβούλευσε τον πρωθυπουργό εάν δεν έχει κάποια διαβεβαίωση από τους εταίρους να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Ο κ. Σαμαράς όμως είναι σίγουρος για το σχεδιασμό με ορίζοντα τις αρχές του χρόνου.

Καραμανλής - Σαμαράς βρέθηκαν στον ίδιο χώρο στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης και την Παρασκευή, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ, όπου ο πρωθυπουργός ήταν ομιλητής και ο πρώην πρωθυπουργός στο ακροατήριο.

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα ευχαρίστησε στο τέλος τους ΟΝΝΕΔίτες «εκ μέρους όλων, εκ μέρους του Κώστα». Κατόπιν τούτων, η Ν.Δ. πηγαίνει ενωμένη μέχρι τις εκλογές. Μετά, οι εξελίξεις δεν είναι στο χέρι ούτε του Αντώνη, ούτε του Κώστα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Κυβέρνηση