Έντυπη Έκδοση

Είναι μακρύς ο δρόμος για τους...180

Η πολυσυζητημένη συνάντηση αυτής της εβδομάδας έγινε για τα μάτια του κόσμου. Αλλά μάλλον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ελπίδες του Αντώνη Σαμαρά για πραγματική βοήθεια, ώστε να περάσει τον κάβο των 180 και να μείνει ζωντανή η κυβέρνησή του και μετά τον Μάρτιο του 2015.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά, σε δημόσιο χώρο, με τον Κώστα Καραμανλή αποσκοπούσε στο να κλείσει τα στόματα όσων υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν στηρίζει πια την κυβέρνηση και ειδικά τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ. και ότι μπορεί και να ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπό όρους και προϋποθέσεις.

Η ανάγκη του Αντώνη Σαμαρά να συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή υπαγορεύθηκε κυρίως από τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνησή του και το κόμμα του, η Ν.Δ. Η αμφισβήτηση είναι έντονη, εξαιτίας πρωτίστως της οικονομικής κατάστασης και των μέτρων που οδηγούν σε χρεοκοπία τις επιχειρήσεις, σε ανεργία, στη μείωση των εισοδημάτων και όλα υπό τη συνεχή απειλή των κατασχέσεων.

Η πολιτική σκηνή είναι εύθραυστη και η πιθανότητα όλ' αυτά να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές είναι ορατή, και αυτό παρά τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Σαμαράς προσπαθεί να εμφανίσει ξανά ενιαία την παράταξή του, να δημιουργήσει συνθήκες συσπείρωσης, κλίμα επανόδου όλων των στελεχών που έχουν αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί.

Ολ' αυτά όμως δεν μπορεί να γίνουν πιστευτά αν επικρατεί η άποψη ότι ο Κ. Καραμανλής και οι Καραμανλικοί κοιτάζουν πλέον αλλού.

Ακριβώς γι' αυτό έπεισε τον Κώστα Καραμανλή να βγει για λίγο από το γραφείο στην πλατεία Μαβίλη, να κατηφορίσει στο εστιατόριο γνωστού ξενοδοχείου για να συνφάγουν ως φίλοι και καλοί συνομιλητές. Το σκηνικό ήταν έτοιμο για να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή η εικόνα, στα διπλανά τραπέζια ήταν και παράγοντες εκδοτικών συγκροτημάτων που είδαν με τα μάτια τους το σκηνικό.

Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν τόσο ιδανικά όσο θα το ήθελε ο πρωθυπουργός, ενώ αμέσως μετά φίλοι και συνεργάτες του Κ. Καραμανλή έδιναν τις δικές τους εξηγήσεις.

Η ίδια η συζήτηση στη συνάντηση δεν ήταν τόσο ζεστή και αποτελεσματική.

Μπορούμε με μεγάλη βεβαιότητα να πούμε ότι ο Α. Σαμαράς δεν απέσπασε τη στήριξη που θα ήθελε από τον Κ. Καραμανλή. Δεν απέσπασε τη διαβεβαίωση ότι θα κινητοποιηθεί ώστε να βρεθούν οι 180 ψήφοι για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε έγινε συζήτηση για το αν και πού θα μετέχει ο Κ. Καραμανλής στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές.

Συνεργάτες του κ. Καραμανλή τόνιζαν αμέσως μετά ότι ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να βγει στις ρούγες για να μαζεύει ψήφους. Το είπε και δημοσίως ο βουλευτής Γ. Βλάχος. Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ο Καραμανλής παγιδεύτηκε. Ομως ο Καραμανλής δεν είχε λόγο να μην πάει στη συνάντηση, με κίνδυνο να χρεωθεί την υπονόμευση της παράταξης. Αλλωστε είναι μακρύς ο δρόμος ώς τους... 180!

Εχει σημασία πως και ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την ισορροπία στη γαλάζια παράταξη, η Ντόρα Μπακογιάννη, εξηγούσε επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εμπλακεί σ' αυτή τη διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι όλ' αυτά είναι πολύ πρόωρα. «Είναι το κλίμα των ημερών του Φεβρουαρίου που θα καθορίσει τις εξελίξεις και τη συμπλήρωση, ή όχι, των 180 ψήφων. Είναι η ίδια που πριν από μέρες καλούσε τον Α. Σαμαρά να καλέσει για συζήτηση τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί οι καιροί απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική ενότητα.

Οι λεπτές ισορροπίες στις οποίες κινείται ο Α. Σαμαράς φάνηκαν και από τη μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Αμυνας.

Με τον Ν. Δένδια είναι αλήθεια ότι ο κ. Σαμαράς, το τελευταίο ειδικά διάστημα, δεν είχε καλή επικοινωνία, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για τη γενικότερη στάση του Δένδια. Παρ' όλα αυτά, του αναθέτει ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο σε μια στιγμή που το βασικό θέμα του υπουργείου Αμυνας είναι οι τουρκικές προκλήσεις.

Οι εξηγήσεις που δίνονται για τη μετακίνηση του Δένδια δεν είναι αξιόπιστες, αν στηρίζονται μόνο στις εσωκομματικές διαφορές. Πρέπει να λάβ ουμε σοβαρά υπόψη μας τον διεθνή περίγυρο και το γεγονός ότι ο Δένδιας είναι ήδη αναγνωρίσιμος και εκτός συνόρων.

Ο Σαμαράς καλείται μία ακόμα φορά (όπως και με τους υπουργούς Οικονομικών) να λάβει υπόψη του όλους τους παράγοντες, ένδειξη ότι δεν «παίζει» στο γήπεδο μόνος του.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα παίξει το ίδιο παιχνίδι και ο Κ. Καραμανλής, παρά την επικοινωνιακή ατμόσφαιρα που καλλιέργησε το Μαξίμου για τη συνάντηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Προεδρία της Δημοκρατίας
Κυβέρνηση