Έντυπη Έκδοση

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΑΣΑΦΕΙΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Στο θολωμένο μου μυαλό

Ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει σημείο αναφοράς για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Ε. Βενιζέλου, «ροκανίζοντας» ταυτόχρονα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και παίζοντας παρασκηνιακά το ρόλο ενός από τους παράγοντες σταθερότητας της κυβέρνησης

Το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου παραμένει σημείο αναφοράς για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο οι προθέσεις και τα πολιτικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού παραμένουν γρίφος και αυτό προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία και αμηχανία στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ποιος μπορεί να προβλέψει εάν η κινητικότητα του Γ. Παπανδρέου θα παίξει κάποιο ρόλο στις προσεχείς εκλογές; Ποιος μπορεί να προβλέψει εάν η κινητικότητα του Γ. Παπανδρέου θα παίξει κάποιο ρόλο στις προσεχείς εκλογές; Ο στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης όχι μόνο δεν δημιουργεί κλίμα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, αλλά αντίθετα προκαλεί και εντείνει το κλίμα αποστράτευσης στελεχών και περαιτέρω συρρίκνωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, τροφοδοτώντας με εν δυνάμει ακροατήριο τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, από ορισμένους υποστηρικτές του, χαρακτηρίζεται ως «πόλος σταθερότητας», ενώ από τους επικριτές του θεωρείται ότι «δεν είναι δεδομένος και αυτονόητος» για τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η παρέμβασή του την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη έκανε αίσθηση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις προτροπές του για συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα του χρέους, ωστόσο και πάλι η αίσθηση που άφησε σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πως παραμένει «αναποφάσιστος» και «χωρίς σαφές σχέδιο για το προσωπικό του πολιτικό μέλλον».

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να συνομιλεί με αρκετά στελέχη και βουλευτές του κόμματος και να τους ζητάει γνώμη για τις εξελίξεις. Οι συνομιλητές του «ψάχνονται» πολιτικά θεωρώντας ότι δεν χωρούν στα σχέδια του Ευάγγελου Βενιζέλου και οι πολιτικές τους αναζητήσεις φτάνουν ακόμα και σε προτάσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να τους ακούει προσεκτικά, αλλά δεν φαίνεται να τους ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του και δεν είναι σαφές αν και ο ίδιος έχει ξεκάθαρο το τι θέλει ή, πιο σωστά, τι έχει τη δυνατότητα και τι μπορεί να κάνει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το γιατί δεν προχωράει ένα βήμα πιο μπροστά από το να αρκείται στο να δίνει το πολιτικό «παρών» στις εξελίξεις, όπως κάνει με τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του, αποδίδεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνομιλούν τακτικά μαζί του στο ότι «δεν θέλει να του φορτώσουν ευθύνες για τυχόν πολιτική και οικονομική αστάθεια στη χώρα».

Στρατηγικές και ερωτήματα

Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να περιμένει το χρόνο, τις αντοχές και τα όρια του Ευάγγελου Βενιζέλου και την ωριμότητα των γενικότερων πολιτικών συνθηκών για να επιστρέψει. Η τελευταία του αναφορά στο Ηράκλειο της Κρήτης ότι δεν τον ενδιαφέρει ο τρίτος πόλος -σαφής αιχμή για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης κατ' αντιστοιχίαν της Ελιάς- αλλά ένας πόλος ηγεμονικός ιδεολογικά και πολιτικά, δείχνει ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο και πλέον το ερώτημα αν θα κινηθεί εκτός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ρητορικό σχήμα, ούτε ακαδημαϊκού χαρακτήρα αναζήτηση, επιμένουν ορισμένοι συνομιλητές του.

Αλλωστε το ερώτημα αν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές απασχολεί σειρά από πρώην και νυν πράσινους βουλευτές και υπουργούς, ενώ το ίδιο ερώτημα φαίνεται πως βασανίζει και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό χωρίς να διαθέτει ακόμα την απάντηση.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει σημείο αναφοράς για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τον ευνοούν και οι συνθήκες για να γίνει και πόλος ενότητας αυτού του στρατοπέδου που θα συγκεράσει προσωπικές στρατηγικές και αντιθέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των διαφόρων στελεχών που συνομιλούν μαζί του. Και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σύνθετα.

Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου, σε αντίθεση απ' ό,τι πιστεύεται, δεν εξαντλεί την κινητικότητά του μόνο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα εκτός των συνόρων της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού απέρριψε ευθύς εξαρχής την πρόσκληση Βενιζέλου για διάλογο προκειμένου να ενοποιηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, ενώ άνοιξε μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο. Ενώ στη ρητορική του Ποταμιού οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποκαλούνται μονίμως ως «ψεκασμένοι» χωρίς δισταγμό ακόμα και στις επίσημες δηλώσεις του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Είναι γνωστή άλλωστε η αντιδικία που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου και συνολικά η οικογένεια Παπανδρέου με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αξίζει να επισημανθεί δε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αποφύγει να αποθαρρύνει στελέχη όπως η Μαριλένα Κοππά να θέσουν υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές του Μαΐου, κάνοντας μάλιστα κοινή εμφάνιση με τον Φώτη Κουβέλη στην παρουσίαση του βιβλίου της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ.

Με τον τρόπο αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί από τα παρασκήνια να μένει πολιτικός παίκτης, παίζοντας το ρόλο ενός από τους παράγοντες σταθερότητας της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα αποκτάει την ευχέρεια να «ροκανίζει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το μπρα ντε φερ μεταξύ του πρώην και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και κάποιοι από τους συνομιλητές του τυχαίνει να συμφωνούν σε ένα πράγμα σε κατ' ιδίαν συνομιλίες: «μέχρι τις εκλογές δεν θα κάνει τίποτα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ