Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:

«Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να διαπραγματευτεί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκφράσει αύριο στον κ. Παπούλια ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση με πολιτικές αντιλήψεις που καταστρέφουν τη χώρα

Δύο θέματα προκαλούν αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ και απασχολούν τα επιτελικά κλιμάκια τη στιγμή που τα μηνύματα από την κοινωνία και τις δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγγίζει με αξιώσεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει αποκλειστεί πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, θα δει  τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου  να θέσει ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα μείζονα ζητήματα όπως το χρέος και τα νέα μέτρα που η τρόικα πιέζει  να ληφθούν Ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει αποκλειστεί πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, θα δει τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να θέσει ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα μείζονα ζητήματα όπως το χρέος και τα νέα μέτρα που η τρόικα πιέζει να ληφθούν Το πρώτο, και βασικότερο, αφορά τις διαθέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού με άξονα τη διαπραγμάτευση του χρέους και τις εξελίξεις στην οικονομία μετά τα stress tests, και τον Αλέξη Τσίπρα να σπεύδει αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να δηλώσει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση.

Το δεύτερο είναι εσωτερικού χαρακτήρα, έχει να κάνει με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και ζητούμενο λιγότερους κατά το δυνατόν εσωκομματικούς κραδασμούς, καθώς πολλοί πρώην μνημονιακοί και ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση ισχυρού πολιτικού συμβολισμού και χωρίς να έχει αποκλειστεί πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, θα δει τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να θέσει στο υψηλότατο επίπεδο και ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, το μείζον για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οτι η παρούσα κυβέρνηση δεν δικαιούται να αναλαμβάνει κρίσιμες πρωτοβουλίες με φόντο, φυσικά, την προσεχή διαπραγμάτευση για το χρέος και μερικά ασαφή ακόμη, αλλά καίρια ζητήματα, όπως, τα νέα μέτρα που η τρόικα πιέζει να ληφθούν και την προληπτική γραμμή στήριξης, η οριστικοποίηση της οποίας και όσα θα εμπεριέχει προβληματίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει στον κ. Παπούλια ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση με πολιτικές αντιλήψεις που καταστρέφουν τη χώρα και την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση υπό το βάρος της αποτυχίας της και καθώς δέχεται σφοδρές αμφισβητήσεις, δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να προχωρήσει στην παραμικρή συζήτηση και συμφωνία για το χρέος με τους ξένους. Ούτε φυσικά να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση με συμφωνίες που δεν βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναλάβει στον Πρόεδρο τα όσα δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, μια συνάντηση που συμπυκνώνει εν πολλοίς, την ανησυχία στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του οικονομικού επιτελείου, για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα. Θα τονίσει, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις για εκλογικούς λόγους.

Σε εγρήγορση

Στην πραγματικότητα, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βλέποντας ότι δεν αντιστρέφεται η δυσμενής πολιτική κατάσταση, επιχειρεί να δυσκολέψει και να μικρύνει το βίο της επόμενης κυβέρνησης, βάζοντας μπρος το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης». Αυτό το νόημα έχει η καθολική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβερνητική στόχευση για τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ. Χρήματα που από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται απαραίτητα για την εφαρμογή βασικών εξαγγελιών όπως η νέα σεισάχθεια όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και η ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας για να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η ρευστότητα που πνίγει εκατοντάδες μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, με αφορμή την επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα -αν τελικά η τρόικα έρθει στην Ελλάδα-, καθώς οι δανειστές πιέζουν διαρρέοντας εκβιαστικά ότι δεν προχωρούν οι συμφωνημένες με το Μνημόνιο «μεταρρυθμίσεις». Εννοώντας, προφανώς, την εφαρμογή σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνουν πιθανότατα, μειώσεις συντάξεων, ελεύθερες απολύσεις, νέος συνδικαλιστικός νόμος, λοκ-άουτ, άρση κάθε εμποδίου για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό 1,5 ώς 2 δισ. ευρώ για το 2015, οι 5.500 απολύσεις ώς το τέλος του έτους κ.ά.

Τα μέτρα είναι θηριώδη, και αν τελικά επιβληθούν από τους τροϊκανούς ως προϋπόθεση να έρθουν στην Αθήνα και την καταβολή της επόμενης δόσης, τότε λογικά, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ενδοκυβερνητικούς τριγμούς μέσα στο Νοέμβρη που πιθανόν να εξωθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ηρωική έξοδο με αντιτροϊκανή σημαία.

Τα ψηφοδέλτια

Το γεγονός, έστω ως ενδεχόμενο, επισπεύδει την ανάγκη να καταρτιστούν με γοργούς ρυθμούς τα ψηφοδέλτια σε κλίμα σύμπνοιας και χαμηλών διαφωνιών καθώς οι ΠΑΣΟΚοι που προσέρχονται με διάθεση να καταλάβουν θέση, προκαλούν εκνευρισμό σε μεγάλο τμήμα της κομματικής βάσης. Σε αυτή τη φάση, παίζουν όλα τα ονόματα πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν πάρει αποστάσεις από το μνημονιακό παρελθόν και βρίσκονται, πλέον, στην ομάδα των ανεξαρτήτων, περιμένοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να ανάψει το «πράσινο φως».

Δεδομένου, όμως, του παραδείγματος της Λούκας Κατσέλη, που εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στην αναμονή, είναι αμφίβολο αν όλοι αυτοί οι βουλευτές θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, καθώς με βεβαιότητα θα υπάρξουν ισχυρές διαφωνίες από την Αριστερή Πλατφόρμα, που με τη σειρά της «ρίχνει» δικά της ονόματα για τα ψηφοδέλτια. Που σημαίνει ότι κατά τα φαινόμενα θα επαναληφθεί το σίριαλ που είδαμε να διαδραματίζεται για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου, με ονόματα να ακούγονται αλλά και πολλά να «καίγονται» στη συνέχεια έως ότου τα ψηφοδέλτια συγκροτηθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο μεγάλων κομματικών πτερύγων.

Η κυβερνητική προοπτική, άλλωστε, δεν αφήνει πολλά περιθώρια εκτεταμένης εσωκομματικής αντιπαράθεσης και σε γενικές γραμμές θα είναι τακτικού χαρακτήρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
ΣΥΡΙΖΑ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις