Έντυπη Έκδοση

Επτά εναλλακτικοί τρόποι να σπάσουν τον «κουμπαρά»

Το εναλλακτικό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση είναι γεμάτο αβεβαιότητες καθώς βασίζεται σε ένα θετικό σενάριο πλήρους ομαλότητας στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ως δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναταράξεις στις αγορές

Σε σχέδια επί χάρτου επιδίδεται το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρώντας να ανακαλύψει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης με στόχο να αποφύγει ένα ακόμα δάνειο από την τρόικα και ως συνέπεια ένα ακόμα «βαρύ» Μνημόνιο.

Με δεδομένο ότι οι εταίροι-δανειστές οδηγούν τη χώρα σε μια «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» η οποία θα συνοδεύεται από ένα καινούργιο Μ.Ο.U. (Μνημόνιο), το μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ετοιμάσει συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης των ταμειακών αναγκών της χώρας από το 2015, το οποίο όμως θα καλύπτεται μόνο από ελληνικές πηγές και ίσως από το «μαξιλαράκι» των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι αν το ελληνικό σχέδιο γίνει αποδεκτό από την πλευρά των δανειστών, αυτόματα θα περιορίσει τις απαιτήσεις τους σχετικά με τις νέες δεσμεύσεις που θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο.

Ωστόσο το εναλλακτικό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση είναι γεμάτο αβεβαιότητες καθώς βασίζεται σε ένα θετικό σενάριο πλήρους ομαλότητας στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ως δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναταράξεις στις αγορές.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για το κατά πόσο το σύνολο των κεφαλαίων που υπολογίζει η κυβέρνηση για να καλύψει τα 15 δισ. ευρώ υπάρχουν στο Δημόσιο Ταμείο και είναι άμεσα διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος των εναλλακτικών πηγών περιλαμβάνει:

1Το μεγαλύτερο ποσό στο σχέδιο η κυβέρνηση ελπίζει να έρθει από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ, ύψους 11,4 δισ. ευρώ. Η οριστική απόφαση βέβαια για το αν θα επιτραπεί τα κεφάλαια να αλλάξουν χρήση, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, δεν είναι εύκολη. Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών είναι ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Κύριο επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών και παράλληλα να υπολογιστούν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιωματούχοι της Κομισιόν εκτιμούν ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν περάσουν 6 έως 8 μήνες και εφόσον βέβαια η αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά και από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών όπου προβλέπεται τέτοια διαδικασία.

2Βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου μέσω repos, από τα αποθεματικά φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι μπορεί να αντληθούν από 6 έως 8 δισ. ευρώ άμεσα. Η σκέψη δεν είναι καινούργια, καθώς τα συγκεκριμένα κεφάλαια ήταν μέρος του «εναλλακτικού» σχεδίου που είχε διαρρεύσει από την κυβέρνηση αναφορικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που θα προέκυπταν μετά την πρόορη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν αναφορικά με τα πραγματικά διαθέσιμα των φορέων είναι πολλά. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι αρκετοί από τους φορείς βρίσκονται ήδη στο όριο της χρηματοδότησής τους, ενώ άλλοι το έχουν ξεπεράσει ήδη. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι φορείς αν δεν έχουν αρχίσει ήδη, θα αρχίσουν να «ροκανίζουν» τα αποθεματικά τους για να μην οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η ταμειακή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, με τον ΟΑΕΕ να έχει απορροφήσει στο 9μηνο το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησής του και ήδη να έχει δεχθεί επιπλέον χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.

3Στον ελληνικό «κουμπαρά» το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να βάλει έως το τέλος του 2014 τα 2 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, με το συνολικό ποσό μέχρι το 2020 να φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τουλάχιστον τα 2 δισ. ευρώ που περιμένει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους δεν μπορούν να θεωρηθούν σίγουρα, καθώς τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις που έχουν.

Και αυτό γιατί η απόφαση για να επιστρέψουν οι τράπεζες τα κέρδη από τα «ακούρευτα» ομόλογα που διακατέχουν έχει να κάνει με την κατάληξη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Ως εκ τούτου η εκταμίευση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια να μην είναι διαθέσιμα όταν θα χρειαστεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

4Πιο σίγουρο θεωρείται το 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

5Ακόμα 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να αντληθούν από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο δανεισμός από τις αγορές παραμένει ιδιαίτερα ακριβός σε σχέση με το επιτόκιο που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, γεγονός που προκαλεί ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών.

6Αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει και στα σχέδια που συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει στις αγορές με έκδοση 7ετών ομολόγων, ώστε να αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση το ακριβότερο επιτόκιο σε σχέση με τα δάνεια της τρόικας είναι δεδομένο. Ωστόσο, μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι αγορές απέδειξαν πρόσφατα ότι με οποιαδήποτε αφορμή μπορούν να στείλουν τα επιτόκια δανεισμού σε απαγορευτικά ύψη, κλείνοντας την πόρτα στην Ελλάδα.

7Αυξημένη ρευστότητα αναμένεται και από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η οποία θα φέρει ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Με δεδομένο όμως ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν και κυρίως πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους-δανειστές, ώστε να δρέψουν τους καρπούς της συμφωνίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κύριο θέμα
Ενα μαξιλάρι γεμάτο αγκάθια για τον κ. Σαμαρά