Έντυπη Έκδοση

Επιτάχυνση εξελίξεων

Οι συναντήσεις του Σαμαρά με τον Καραμανλή και του Τσίπρα με τον Στουρνάρα καταδεικνύουν επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί δεν αφήνουν κανένα πολιτικό περιθώριο στην κυβέρνηση. Γίνεται σαφές ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένουν στο Μαξίμου είναι μια γενικόλογη υπόσχεση ότι θα ανοίξει σε λίγους μήνες η συζήτηση για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, χωρίς και αυτό να είναι απολύτως σίγουρο.

Περί τα μέσα Δεκεμβρίου, θα καθοριστεί και η προληπτική γραμμή πίστωσης και με αυτά τα όπλα είναι προφανές ότι θα πάμε στις πρόωρες εκλογές, πιθανόν πριν τον Μάρτιο. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο, καθώς δεν θα το επιτρέψουν αυτό οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, η κατάρρευση του χρηματιστηρίου και η εκτίναξη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Ολοι πλέον προεξοφλούν πρόωρες εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σαμαράς θα πρέπει τάχιστα να πάει σε εκλογές, διότι αν του ξεφύγει ο χρόνος, θα επιταχυνθεί η εκλογική φθορά με έντονους ρυθμούς, καθότι, όσο περνάει ο χρόνος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβεβαιώνει την προοπτική νίκης και θα οδεύει πλέον προς την αυτοδυναμία. Κοντά είναι εξάλλου, θέλει ακόμα 3-4 μονάδες, εάν τα γκάλοπ είναι ακριβή.

Επομένως, όλοι τώρα πιέζουν τον Σαμαρά να κάνει κάτι. Διότι δεν θέλουν αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι κόμμα ολόκληρο έστησαν, το Ποτάμι, για να εμποδίσουν αυτό το ενδεχόμενο και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Το Ποτάμι λειτουργεί ως ανασχετικός παράγων στην επέλαση του Τσίπρα και ως δικλίδα ασφαλείας μετεκλογικά. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία, να υποχρεωθεί σε συνεργασία με το νεοφιλελεύθερο, μνημονιακό Ποτάμι και όχι με την ανεξέλεγκτη ΔΗΜΑΡ και πολύ περισσότερο με τους ΑΝΕΛ του ανεπιθύμητου από τα media Πάνου Καμμένου.

Η εμφάνιση του Ποταμού έγινε την ώρα της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Ενα καθαρά φιλομνημονιακό κόμμα, με ακραίες νεοφιλελεύθερες τάσεις μέσα, μια μετεξέλιξη δηλαδή του Σημίτη, του Μάνου και του Τζήμερου, είναι ό,τι πρέπει για να υποδεχθεί τους αποχωρούντες από Ελιά και ΔΗΜΑΡ και όσους δεν αισθάνονται άνετα από τον συγχρωτισμό με τον Βορίδη.

Υπάρχει ένα ποσοστό της μεσαίας τάξης, σχετικά εξασφαλισμένο ακόμα, που έχει συνδέσει την ύπαρξή του με την αναπαραγωγή του υπάρχοντος συστήματος. Το μπλοκ αυτό δεν είναι φυσικά διατεθειμένο να αφήσει αμαχητί τα προνόμιά του, θα κάνει το παν για να ελέγξει τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία η υπερπροβολή του Ποταμιού από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο αυτό το σχέδιο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, από τον σχεδιασμό του Μαξίμου. Ετσι όπως πάει το πράγμα, εφόσον ο Σαμαράς αρνείται να πάει σε εκλογές πριν τον Μάρτιο, θα δοθεί χρόνος στον Τσίπρα να φτάσει στην αυτοδυναμία και στην εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ να οργανωθεί καλύτερα.

Και εάν αυτά συμβούν, οι επερχόμενες εκλογές θα δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και το Ποτάμι δεν θα έχει επιτελέσει το έργο του, ενώ θα τεθεί σε αμφιβολία και η κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, καθώς μια σχετική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, ή και της ΔΗΜΑΡ ακόμα, θα το περιορίσει δραστικά.

Επομένως, το Μαξίμου πρέπει να ενεργήσει τάχιστα, εάν θέλει να εμποδίσει αυτά τα μοιραία ενδεχόμενα. Στη βράση κολλάει το σίδερο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η άποψή μου - Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ