Έντυπη Έκδοση

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ)

«Οι κάλπες δεν είναι κατάρα...»

«Μοναδικό εργαλείο για τη συγκρότηση των κυβερνήσεων συνεργασίας παραμένει η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμφωνιών. Σ' αυτό το πλαίσιο αναζητούμε συμπτώσεις όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας»

«Η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτη. Στόχος μας είναι, όποια εκλογική τακτική κι αν επιλέξουμε, να συμβάλουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου από θέση αυτονομίας»

«Αναζητούμε συμπτώσεις όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και συλλογικότητες της πολιτικής οικολογίας», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του κόμματος για διακοπή του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μπλοκ διακυβέρνησης.

Τονίζει ότι η αυτοτέλεια του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτη «όποια εκλογική τακτική κι αν επιλέξουμε» και φέρνει ως παράδειγμα το σχήμα «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία», που δοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Οι εκλογές δεν είναι κατάρα, σημειώνει και ζητεί εθνική συνεννόηση ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση με νωπή εντολή, προσθέτοντας ότι η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο «δεν μπορεί να γίνει με μαξιμαλισμούς».

Σχολιάζοντας δε, την επίθεση του Γ. Φίσερ στον Αλ. Τσίπρα, παραπέμπει στις διακεκριμένες προσωπικότητες του Βερολίνου που τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό και την ευρωφοβία.

* Κύριε πρόεδρε, έχετε προτείνει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζητώντας εθνική συνεννόηση για το χρέος. Ενα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει και λόγο για εκλογές; Να επιλέξει δηλαδή ο λαός για ένα θέμα, που θα κρίνει την πορεία της χώρας, ποιος θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση;

- Υπάρχουν ζητήματα που υπερβαίνουν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και προϋποθέτουν έναν ελάχιστο κοινό τόπο συνεννόησης. Προτείνω εδώ και καιρό να αποδαιμονοποιήσουμε την προσφυγή σε εκλογές. Οι κάλπες δεν είναι κατάρα. Το αντίθετο. Οι εκλογές είναι βασική λειτουργία της δημοκρατίας. Αλλο αυτό, όμως, κι άλλο να σπέρνουμε φρούδες ελπίδες. Η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, όπως δεν μπορεί να γίνει με επικοινωνιακές ασκήσεις και εύκολες προσφυγές στις αγορές, έτσι δεν μπορεί να γίνει και με τους μαξιμαλισμούς που διακινούνται.

* Θεωρείτε ότι η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναγκαία ακόμα κι αν έπειτα από εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας έχοντας νωπή λαϊκή εντολή;

- Οι αντιθέσεις και οι διαφορές είναι δεδομένες. Είναι αναγκαίο στοιχείο μάλιστα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και της λειτουργίας του πολιτεύματος. Αλλά από κει και πέρα -το επαναλαμβάνω- ο ελάχιστος κοινός τόπος πρέπει να υπάρξει. Τόσο σήμερα όσο και αύριο.

Θα έλεγα και κάτι άλλο, απευθυνόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις: κρατήστε τις διαφορές σας. Ας κρατήσουμε όλοι τις αντιθέσεις μας. Ας αντιπαρατεθούμε στην ουσία των προβλημάτων. Η χώρα δεν χρειάζεται τεχνητές πολώσεις, που απομακρύνουν την πολιτική από την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων του τόπου.

* Η ΔΗΜΑΡ μοιάζει μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό ένα διαρκές stress test. Μπορεί να αντέξει σε μια εκλογική δοκιμασία υπό συνθήκες έντονης πόλωσης;

- Εχετε δίκιο. Από τον προπερασμένο Ιούνιο, οπότε και αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, μοιάζει να βρισκόμαστε υπό διαρκή δοκιμασία. Η μόνη διαφορά με τα stress test, στα οποία αναφέρεσθε, είναι ότι εδώ δεν υπήρξαν κανόνες. Η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά δεν βρεθήκαμε απλώς στο στόχαστρο, μετά την έξοδό μας από την τρικομματική. Δεχθήκαμε έναν αδυσώπητο πόλεμο, πολλές φορές ακόμα και ανοίκειες επιθέσεις, από κύκλους που κάποτε μας εκθείαζαν και μας υμνούσαν. Ο λόγος ήταν ότι δεν θελήσαμε να βαδίσουμε το δρόμο που μας υπέδειξαν. Χαράξαμε τη δική μας διαδρομή, γνωρίζοντας ότι στις συνθήκες ακραίας πόλωσης που καλλιεργούνται, η παρουσία μιας αριστερής δύναμης που πολιτεύεται με σύνεση και ευθύνη είναι πολύτιμη για τον τόπο.

* Ο διάλογος, που ξεκινήσατε με την αξιωματική αντιπολίτευση σε ποια φάση βρίσκεται; Υπάρχουν νεότερα, θα ακολουθήσει κάποια νέα συνάντηση, υπάρχει προγραμματική σύγκλιση στα θέματα που θέσατε;

- Για μας, μοναδικό εργαλείο για τη συγκρότηση των κυβερνήσεων συνεργασίας παραμένει η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμφωνιών. Σ' αυτό το πλαίσιο και στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, που παραμένει ο διακηρυγμένος στόχος μας, αναζητούμε συμπτώσεις όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και συλλογικότητες της πολιτικής οικολογίας. Εχουμε ήδη καταθέσει μία πρόταση διαλόγου 12 σημείων προγραμματικού χαρακτήρα, που εκτείνονται από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, την κοινωνική πολιτική, μέχρι το εκλογικό σύστημα και τα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς. Σε άλλα θέματα υπάρχει συναντίληψη, σε άλλα μικρές ή μεγαλύτερες αποκλίσεις και διαφορές. Πέραν του διαλόγου, ωστόσο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

* Εχετε αποφασίσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποκλείετε;

- Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας είναι ακόμα νωπές. Θα επαναλάβω, λοιπόν, μια και το συγκεκριμένο ερώτημα εξακολουθεί να τίθεται, ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτη. Στόχος μας είναι, όποια εκλογική τακτική κι αν επιλέξουμε, να συμβάλουμε στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου από θέση αυτονομίας. Το δοκιμάσαμε πρόσφατα με το σχήμα της Προοδευτικής Συνεργασίας. Αισιοδοξώ ότι ο κύκλος των συνεργασιών μας αυτή τη φορά θα είναι ευρύτερος. Αλλά το επαναλαμβάνω: η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να γίνει παράρτημα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανενός άλλου. Οι λόγοι, άλλωστε, που κατέστησαν επιβεβλημένη την ίδρυσή της πριν από τέσσερα χρόνια, όχι μόνο δεν εξέλειψαν, αλλά παραμένουν απολύτως επίκαιροι και σήμερα.

* Θεωρείτε ότι μια εκλογή του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, όπως φέρεται να είπε ο Γιόσκα Φίσερ;

- Απειλή για την Ενωμένη Ευρώπη είναι οι πολιτικές που τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό και την ευρωφοβία. Σ' αυτές θα ήταν καλύτερα να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο κύριος Φίσερ. Και ας μην ψάχνει μόνο εκτός Γερμανίας. Αντίπαλοι της ευρωπαϊκής ιδέας -της συνοχής και της κοινοτικής αλληλεγγύης- υπάρχουν πολλοί και διακεκριμένοι και στη χώρα του...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
ΔΗΜΑΡ