Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ, «ΟΠΛΑ» ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Εμπολα: ο φόβος φυλάει τα έρμα

Διελκυστίνδα ανάμεσα στην τιθάσευση της επιδημίας και της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εντονη ήταν η αντίδραση επιστημόνων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην απόφαση της Αυστραλίας να επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε πολίτες χωρών της Δυτικής Αφρικής

Οι εκκλήσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Δυτικής Αφρικής που έχουν περισσότερο πληγεί από την επιδημία του θανατηφόρου ιού Εμπολα, να εγγυηθούν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και η διπλωματική προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου που τόνισε πως η αντίδραση πρέπει «να βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και όχι στο φόβο», αγγίζουν ακροθιγώς το μεγάλο θέμα της απόστασης ασφαλείας που πρέπει να τηρηθεί όχι μόνο για να μη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η επιδημία αλλά και για να προστατευθεί η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Πριν από λίγες μέρες, έντονη ήταν η αντίδραση επιστημόνων και υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην απόφαση της Αυστραλίας να επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε πολίτες χωρών της Δυτικής Αφρικής, κλείνοντας ερμητικά τις πόρτες της σε ανθρώπους από πληγείσες περιοχές. Με τις υπερβολικές αντιδράσεις καλλιεργείται κλίμα πανικού, δεν επιτυγχάνεται κανένα αποτέλεσμα και ίσως υποκρύπτονται πολιτικά κίνητρα, επιμένουν οι επικριτές τους.

Κυβερνήσεις που προχωρούν σε τέτοιες επιλογές επιμένουν ότι πρόκειται για προληπτικά μέτρα στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, εθελοντές που επιστρέφουν από αποστολές σε πληγείσες περιοχές ζητούν να μπουν σε καραντίνα ενώ άλλοι αντιδρούν στην υποχρέωσή τους σε αυστηρά μέτρα.

Το Σεπτέμβρη, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τις δυτικοαφρικανικές κυβερνήσεις να «λάβουν υπόψη τους τη διάσταση του φύλου των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό (οι γυναίκες, που βρίσκονται συχνά στο πλευρό πασχόντων κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από την ασθένεια), να εγγυηθούν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσουν τον έλεγχο από μια ανεξάρτητη αρχή των εκτάκτων μέτρων ανάγκης και των δωρεών».

Την ίδια ώρα κατήγγειλε πως οι Αρχές των χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και απομονώνουν ολόκληρες διοικητικές περιφέρειες, σε πολλές περιπτώσεις δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ενεργούν αυθαίρετα και υπερβάλλουν όσον αφορά στο εύρος της εφαρμογής τους.

«Οι καραντίνες δεν επιβλέπονται με σωστό τρόπο, γεγονός που τις καθιστά αναποτελεσματικές σε όρους δημόσιας υγείας και δυσανάλογες σε σχέση με τον αντίκτυπό τους» υπογράμμιζε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο διευθυντής του οποίου για θέματα υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζόσεφ Εϊμον, επιβεβαίωνε μάλιστα ότι αντίθετα από το σκοπό της, «η υιοθέτηση της ευρείας καραντίνας και άλλων ακραίων μέτρων μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού Εμπολα».

Κάτοικοι σε απόγνωση που συγκεντρώνονται έξω από τα κέντρα υγείας πληγεισών περιοχών στη Σιέρα Λεόνε φωνάζοντας ότι «ο Εμπολα είναι ένα ψέμα» κι απλώς η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να εξοντώσει τα μέλη της φυλής Κίσι, δεν πείθονται με τίποτα πως όλη αυτή η επιχείρηση αποτροπής εξάπλωσης της επιδημίας είναι κάτι περισσότερο από ένα κακόβουλο πολιτικό σχέδιο στο στόχαστρο του οποίου βρέθηκαν ξαφνικά. Αλλωστε, τα πρώτα συμπτώματα του ιογενούς αιμορραγικού πυρετού μοιάζουν με τα τυπικά συμπτώματα και άλλων ασθενειών που είναι κοινές σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Επιπλέον το μη αξιόπιστο σύστημα υγείας πολλών χωρών και οι... παράπλευρες απώλειες που προκαλεί (για παράδειγμα παιδιά πεθαίνουν στο πλαίσιο προγραμμάτων εμβολιασμού τους σε σχολεία επειδή δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και παρουσιάζουν αντιδράσεις), ενισχύουν την καχυποψία. «Κάνουν στα παιδιά μας ενέσεις και τους μεταδίδουν τον Εμπολα», φωνάζουν κάποιοι. Εχουν άλλωστε παρουσιαστεί και κρούσματα επιθέσεων εναντίον αποστολών εθελοντών και καταστροφή προσωρινών σταθμών περίθαλψης. Εξορμήσεις από πόρτα σε πόρτα και επιχειρήσεις ενημέρωσης του πληθυσμού σε ανοικτές αγορές και τόπους συγκέντρωσης δεν αποδίδουν πάντα. «Μοιάζει με ελονοσία αλλά δεν είναι. Αν έχετε συμπτώματα και θέλετε να επιζήσετε, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιο κέντρο», φωνάζουν οι εθελοντές. Πολλές φορές όμως ο φόβος και το κακό προηγούμενο της έλλειψης εμπιστοσύνης γίνονται η πιο επικίνδυνη πυξίδα προσανατολισμού στις πλέον λανθασμένες αντιδράσεις.

Ενα σύμπλεγμα κοινωνικι-οικονομικών παραγόντων και ανεπαρκών συνθηκών υποδομής παίζουν ταυτόχρονα το ρόλο τους για τη μεγιστοποίηση των προβλημάτων σε αυτήν την κατάσταση κατεπείγουσας ανάγκης.

Σε ανοιχτή επιστολή της, η μη κερδοσκοπική οργάνωση kickebola.org επισημαίνει ότι η επιδημία του Εμπολα στη Δυτική Αφρική έχει χαρακτηριστεί «άνευ προηγουμένου» αλλά εξίσου χωρίς προηγούμενο είναι και το πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές όπως και ο βαθμός παραβίασης των δικαιωμάτων τους. «Η επιδημία του Εμπολα υπογραμμίζει τη φτώχεια και δίνει έμφαση στην απόγνωσή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια απευθύνεται έκκληση «στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, στον ΠΟΥ και στα Ηνωμένα Εθνη όπως και στις κυβερνήσεις των χωρών που διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση, να εγγυηθούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... Εχουμε άλλωστε προειδοποιήσει ότι το να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και να αγνοούνται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας, οι πεποιθήσεις και συγκεκριμένες εκδηλώσεις που απορρέουν από αυτές, μπορεί να συνιστούν και τον κύριο λόγο για την παράταση της επιδημίας».

(Πηγές: www.theatlantic.com-kickebola.org-www.hrw.org-BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Εμπολα