Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (INFO), ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ (ΤΑΙΝΜΕΝΤ), ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΥΣ ΠΙΣΙΝΟΥΣ

Infotainment κι όλοι καρντάσιανς είμαστε

Τι είναι τελικά αυτό το πράγμα το infotainment; Αυτή η πανάκεια, αυτό το φίλτρο το μαγικό, αυτό το Ιερό Δισκοπότηρο που επικαλούνται όλα τα καϊνάρια της μικρής οθόνης. Οτι δηλαδή δεν ασκούνται απλώς στην ψυχαγωγία του μέσου Ελληνα και της μέσης Ελληνίδας, αλλά του προσφέρουν και κάτι παραπάνω, κάτι χρήσιμο έως πολύτιμο.

Ο Σεφερλής άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση που δέχτηκε για τις αθλιότητες κατά των ηλικιωμένων μπορεί να ήταν... ενορχηστρωμένη και ο Πρετεντέρης το πέρασε στο ντούκου Ο Σεφερλής άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση που δέχτηκε για τις αθλιότητες κατά των ηλικιωμένων μπορεί να ήταν... ενορχηστρωμένη και ο Πρετεντέρης το πέρασε στο ντούκου Του δίνουν και ενημέρωση, η οποία του είναι απολύτως απαραίτητη για να βγάλει τη μέρα, για να μην τον πιάνουν κορόιδο για να ξέρει τι γίνεται εμπρός του και πίσω απ' την πλάτη του.

Κι επειδή όλο αυτό γίνεται με τρόπο ανάλαφρο και ευφρόσυνο και λα λα λα, δεν μπορεί να είναι μόνο ειδησεογραφία. Κι επειδή ούτε μόνο ψυχαγωγία είναι, καταλήξαμε σε ένα υβρίδιο, σε έναν μέσο όρο ας πούμε, στο infotainment. Από το βρετανικό information για την πληροφορία και το entertainment για την ψυχαγωγία, πάλι της ιδίας γλώσσας. Τα συνθέτεις και βγαίνει ένα μπερεκέτι που (υποτίθεται ότι) το υπηρετούν πλείστες όσες εκπομπές και εκπομπάρχες. Από τη Σταματίνα Τσιμτσιλή έως τον Μάρκο Σεφερλή και από τα Καρντάσιανς έως τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι που μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Γιατί είναι μάλλον άδικο να ζητήσει κανείς ευθύνες από τη Σταματίνα ή τον Μάρκο, τη στιγμή που ακόμη και οι ίδιοι μάλλον στην πλάκα το παίρνουν το ζήτημα. Τα Καρντάσιανς ωστόσο και η Ανατροπή περνάνε μέσα από το χιούμορ και το κύρος σαφή μηνύματα προς την κοινωνία. Περνάνε σημαινόμενα που είναι αδύνατον να τα αγνοήσεις όσο και να το θέλεις. Διότι σου τα καρφώνουν στο κρανίο με ταβανόπροκες και άντε ύστερα εσύ να κάνεις το κορόιδο και τον άσχετο.

Ανα-(ν)τροπή

Ας πάμε όμως στα χειροπιαστά παραδείγματα, ξεκινώντας από την Ανατροπή. Την περασμένη Δευτέρα λοιπόν ο Γιάννης Πρετεντέρης φιλοξένησε τον Μάρκο Σεφερλή στην εκπομπή του και ο νεότευκτος άρχων της πρωινής ζώνης είπε ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα. Οπως, για παράδειγμα, ότι άμα είναι ποιότητα να σε βλέπουν τριάντα άτομα αυτός δεν είναι ποιοτικός και άλλα τέτοια ωραία προς κατανάλωσιν από το κοινό που αρέσκεται στα ληγμένα. Δικαίωμά του και γούστο του και καμάρι του. Κάποια στιγμή ωστόσο του ξέφυγε και μια μεγάλη παρόλα, μια μεγάλη μαγκιά.

Εκεί που αναφερόταν στην επίθεση που δέχθηκε για τις άθλιες φάρσες σε ηλικιωμένους, άφησε να εννοηθεί με το στιλάκι το δικό του το γλυκούτσικο ότι η επίθεση αυτή «μπορεί να είχε ενορχηστρωθεί από τον ανταγωνισμό». Κι οι οικοδεσπότης, ο Γιάννης Πρετεντέρης, το άφησε να περάσει έτσι στο ντούκου, αντί να τον πιάσει από τον γιακά και να τον ρωτήσει «μήπως μπορείς να μας το σπάσεις σε πενηνταράκια;». Το γράφω στη γλώσσα την ποδοσφαιρική, διότι είναι μια γλώσσα που τη μιλάει ο εκπομπάρχης της Ανατροπής όπως μας έχει δείξει από την παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους.

Κι αφού δεν το έσπασε σε πενηνταράκια κανείς, να το σπάσω εγώ. Πώς ακριβώς το ενορχήστρωσε ο ανταγωνισμός; Με τηλέφωνα απλά και παρακάλια; Με πιέσεις μήπως και φωνές; Μήπως έβγαλε λεφτά και μας έδωσε σε όλους εμάς που εξαγριωθήκαμε και είπαμε πόσο αίσχος ήταν οι συγκεκριμένες φάρσες; Κι αν μας μπούκωσε με φράγκα, μήπως πρέπει να τα δηλώσουμε στην εφορία, για να μην έρθει αύριο το ΣΔΟΕ και μας χτυπήσει την πόρτα; Να μας πούνε ρε παιδάκι μου ο Σεφερλής και ο Πρετεντέρης με ποιον τρόπο ενδώσαμε, για να ξέρει κι ο κόσμος ποιους δημοσιογράφους πρέπει να τους εμπιστεύεται και ποιους να τους πετροβολάει. Να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να μπει μια τάξη στο τοπίο...

Τον βλέπανε με... Μπέος

Τα Καρντάσιανς, Αρναούτογλου, Μπεκατώρου και Σταρόβας λες και αγωνιούσαν σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, μήπως ο Μπέος σηκώσει το χέρι του, που μοιάζει με κουπί, και τους φέρει καμιά ανάποδη Τα Καρντάσιανς, Αρναούτογλου, Μπεκατώρου και Σταρόβας λες και αγωνιούσαν σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, μήπως ο Μπέος σηκώσει το χέρι του, που μοιάζει με κουπί, και τους φέρει καμιά ανάποδη Πάμε παρακάτω τώρα. Στην εκπομπή των Καρντάσιανς που φιλοξένησε το δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο. Ο οποίος κύριος δήμαρχος αποτελεί αναμφιβόλως μια προσωπικότητα διχαστική. Προφανώς τον ψηφίσανε οι συμπατριώτες, προφανώς τον αναδείξανε, προφανώς την πήρε την πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές. Κι από την άλλη, υπάρχει κόσμος που δεν θέλει ούτε να τον βλέπει στα μάτια του, υπάρχουν πολίτες που ενοχλούνται σφόδρα από τη φρασεολογία του και τη συμπεριφορά του, υπάρχουν φίλαθλοι (για να ξαναγυρίσουμε στον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου...) που πολύ θα θέλανε να μην τον ξαναδούνε στα γήπεδα και στις κερκίδες. Υπενθυμίζω ότι ο κύριος δήμαρχος έγραψε τη δική του πικρή ιστορία στους ναούς της μπάλας και ότι το όνομά του είχε αναμιχθεί σε δυσάρεστες ποδοσφαιρικές υποθέσεις. Για το λόγο αυτό μάλιστα είχε περάσει κάποιον καιρό πίσω από τα κάγκελα. Οπου να 'ναι, βγαίνει το σχετικό βούλευμα για το αν τελικά θα παραπεμφθεί σε δίκη.

Αυτό λοιπόν το πρόσωπο θα έλεγα ότι προσφέρεται για μια βαρβάτη κουβέντα. Να τον έχει απέναντι ο συνεντευξιαστής και να τον αρχίσει στις ερωτήσεις τις κοφτερές και τις αιχμηρές και να βγει ζουμί κάργα από τη συζήτηση. Αν θέλει βεβαίως να μιλήσει ο κύριος δήμαρχος και δεν έχει έρθει στο στούντιο για να κάνει πλακίτσα. Αυτά όμως λύνονται πριν από κάθε εμφάνιση, στη φάση της συνεννόησης και της διαπραγμάτευσης. Οταν πέφτουν τα χαρτιά στο τραπέζι και τους λες του άλλου «έρχεσαι στην εκπομπή;» και απαντάει εκείνο «για να έρθω θέλω αυτό κι αυτό κι αυτό».

Δεν ήμουνα μπροστά για να γνωρίζω τι ακριβώς ζήτησε ο κύριος δήμαρχος, αλλά κρίνοντας εκ του αποτελέσματος το μόνο που δεν πρέπει να απαίτησε ήταν τα κλειδιά του καναλιού. Διότι αυτό που εν τέλει προέκυψε στα Καρντάσιανς δεν ήταν καν κουβεντούλα φιλική, ήταν γλείψιμο από πάνω μέχρι κάτω. Ούτε ένα τσίμπημα, ούτε μια μπηχτή για τα μάτια του κόσμου, παραλίγο θα του δίνανε και φιλάκια οι οικοδεσπότες με την οικοδέσποινα. Λες και αγωνιούσαν μήπως και σηκώσει το χέρι που μοιάζει με κουπί και τους φέρει καμιά ανάποδη. Ενα τεράστιο κο κο κο ακουγόταν καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής, πάνω από τις κεφαλές του Γρηγόρη Αρναούτογλου, της Μαρίας Μπεκατώρου και του Δημήτρη Σταρόβα. Ιδίως του Αρναούτογλου, που είχε αναλάβει και τον πρώτο ρόλο. Σε σημείο που κάποια στιγμή να παρασυρθεί ο Αχιλλέας Μπέος και να του πει «σε ευχαριστώ Γρηγόρη που μου κάνεις αυτή την πάσα»...

Διά ταύτα; Διά ταύτα τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους πισινούς. Και το καταραμένο το infotainment απαιτεί εκπομπάρχες έτοιμους να τρίξουνε πού και πού τα δοντάκια τους. Αν μπορούν. Αν δεν μπορούν, ας το γυρίσουν καλύτερα στο τσάμικο κι ας αφήσουν ήσυχη τη δόλια την TV.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Μέσα & Media