Ηλεκτρονική Έκδοση

ΕΚΠΑ: Ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα η συνεδρίαση

Παρά της αντιδράσεις , η Σύγκλητος συνεδρίασε κανονικά το Σάββατο (1/11) για τα θέματα της φύλαξης, της καθαριότητας και των μετεγγραφών και των αιώνιων φοιτητών.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τη διακοπή της την περασμένη Πέμπτη. Το πρωί, επικράτησε ένταση έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ομάδα περίπου 30 φοιτητών ζητούσε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

 Έξω από την είσοδο, επί της οδού Ρήγα Φεραίου, βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη. Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, «η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τροπο». Αμέσως μετά το ίδρυμα εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:
 
«Αυτή τη φορά θεωρήθηκε σκόπιμη η διακριτική αστυνομική επιτήρηση του περιβάλλοντος χώρου του Πανεπιστημίου ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της γνωστής απαράδεκτης κατάστασης. Γενική ήταν μεταξύ των συμμετασχόντων συγκλητικών η αίσθηση ότι το Ίδρυμα ανακτά τον ρυθμό του και επαναλαμβάνει την πορεία του προς τα εμπρός, παρά τις αντιδράσεις των όσων εραστών του τέλματος ή της οπισθοδρόμησης, αλλά σε απόλυτη συμφωνία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αυτής της χώρας και των φοιτητών μας. Παραμένει σταθερή η πρόσκληση των Πρυτανικών Αρχών προς τους φοιτητικούς συλλόγους να καταθέσουν, όποτε το επιθυμούν, γραπτώς στην Πρυτανεία αιτήματα ή προτάσεις τους που θα εξετασθούν πάντοτε με εποικοδομητικό και ρεαλιστικό πνεύμα. Αταλάντευτα πιστοί στις δημοκρατικές αρχές και τους νόμους της πολιτείας, καλούμε την τελευταία να επιδείξει απέναντι στο μαχόμενο για την ουσιαστική πρόοδο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη στοργή της οποίας την έλλειψη έχουμε στο παρελθόν επανειλημμένα βιώσει». 
 
Μήνυση κατά του πρύτανη
 
Στο μεταξύ, μήνυση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε ότι θα καταθέσει η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο Αθηνά Αλεξανδρή, επειδή, όπως είπε, της απαγορεύτηκε η είσοδος στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και παρακρατήθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Σύγκλητος.
 
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος τόνισε ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και κάλεσε τους φοιτητές να αποχωρήσουν.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτήρισε τη λογική των πρυτανικών Αρχών αυταρχική και αντιδημοκρατική, η οποίας, όπως ανέφερε, υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και μετάλλαξή του σε κάτι διαφορετικό από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Παιδεία
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις