Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία για το θάνατο του Ρεμί Φρες

Νέες πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πόλεις της Γαλλίας στη μνήμη του νεαρού διαδηλωτή Ρεμί Φρες. Μετά τα επεισόδια του Σαββάτου σε Νάντη και Τουλούζη, ένταση επικράτησε στο Παρίσι, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 60 συλλήψεις.

Ο θάνατος του Ρεμί Φρες -ως φαίνεται από έκρηξη χειροβομβίδας της χωροφυλακής στην πλάτη του- είναι ο πρώτος σε διαδήλωση που καταστέλλεται από την αστυνομία στη μητροπολιτική Γαλλία από το 1986, και προκάλεσε σοκ στη χώρα και σύγχυση στην κυβέρνηση.
 
Οι διαδηλώσεις στη μνήμη του νεαρού οικολόγου έχουν εξελιχθεί σε «κατηγορώ» κατά της αστυνομικής βίας.
 
Το Σάββατο, κινητοποιήσεις στη Νάντη και την Τουλούζη που οργανώθηκαν από ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά κινήματα, κατέληξαν σε συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης.
 
Στο Παρίσι, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε πλατεία στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας. «Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά» «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» φώναζαν οι συγκεντρωθέντες.
 
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή έκαναν χρήση δακρυγόνων όταν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να σπάσουν το οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία.
 
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, συνελήφθησαν 66 άνθρωποι. Ορισμένοι από αυτούς έφεραν επάνω τους ««σφυριά, κόφτες, σιδηρογροθιές, βεγγαλικά και εμπρηστικούς μηχανισμούς», κατά την ίδια πηγή.
 
Το ακροαριστερό κόμμα NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) σχεδίαζε αρχικά να διαδηλώσει στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως τελικά προτίμησε να οργανώσει ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας. 
 
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, αργά το απόγευμα της Κυριακής, στο Πεδίο του Άρεως, κοντά στον Πύργο του Άιφελ.
 
Στη νοτιοδυτική Γαλλία οργανώθηκε επίσης μια «σιωπηλή πορεία» από περίπου 300 ανθρώπους στο εργοτάξιο του αμφιλεγόμενου φράγματος της Σιβέν, όπου σκοτώθηκε στις 26 Οκτωβρίου ο Ρεμί Φρες, 21 ετών.
 
Η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ επέκρινε μάλιστα σήμερα το κατά πόσο ήταν σωστό να ανεγερθεί φράγμα στη Σιβέν, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη εκτίμηση». Το σχέδιο κατασκευής του φράγματος έχει ήδη ανασταλεί.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία