Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ΕΕ καταδικάζει τις αυτονομιστικές εκλογές στην ανατ. Ουκρανία

Παράνομες και νέο εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη στη χώρα χαρακτήρισε η ΕΕ τις χθεσινές εκλογές στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. «Φάρσα» χαρακτήρισε τις εκλογές το Κίεβο ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «σέβεται» τα αποτελέσματα.

Οι εκλογές δεν αναμένεται να ενώσουν την Ουκρανία Οι εκλογές δεν αναμένεται να ενώσουν την Ουκρανία Ο διοικητής των μονάδων των ανταρτών που πολέμησαν τους Ουκρανούς, ο "πρωθυπουργός" της αυτοανακηρυχθείσας "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εξελέγη πρόεδρος της αυτονομιστικής επαρχίας της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή, συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 81% ενώ οι δύο σχεδόν άγνωστοι αντίπαλοί του έλαβαν από περίπου 9% ο καθένας.

Από αντάρτης πρωθυπουργός

Ο Ζαχαρτσένκο ήταν ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σλαβιάνσκ, του προπύργιου των αυτονομιστών. Ανέλαβε την "πρωθυπουργία" τον περασμένο Αύγουστο, όταν πολλοί Ρώσοι πολίτες οι οποίοι κατείχαν τα κυριότερα αξιώματα στη "Δημοκρατία του Ντονέτσκ" αντικαταστάθηκαν από ντόπιους και μετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ που οδήγησαν στη συμφωνία εκεχειρίας, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η φιλοδοξία του 38χρονου επιχειρηματία, που δηλώνει ότι πούλησε την επιχείρησή του για να χρηματοδοτήσει την αντάρτικη οργάνωσή του, είναι "να οικοδομήσει ένα νέο κράτος που θα γίνει νόμιμο μετά τις εκλογές και να ανακαταλάβει τα εδάφη που είναι σήμερα υπό ουκρανικό έλεγχο", όπως είπε ο ίδιος την Παρασκευή, σε μια συνάντηση που είχε με φοιτητές στο Ντονέτσκ.

Στο επίσημο βιογραφικό του δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο πατέρας του εργάστηκε επί 30 χρόνια ως ανθρακωρύχος, γεγονός που θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς στην περιοχή του Ντονμπάς όλη η οικονομία επικεντρώνεται γύρω από την ανθρακοφόρα λεκάνη.

Ο Ζαχαρτσένκο διέψευδε πάντα με τον εντονότερο τρόπο ότι Ρώσοι στρατιώτες βοηθούσαν τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία: "Εάν η Ρωσία είχε στείλει στρατεύματα εδώ, θα μιλούσαμε για μάχες στα περίχωρα του Κιέβου ή για την κατάληψη του Λβιβ (στη δυτική Ουκρανία)" απαντούσε στις κατηγορίες που εκτόξευαν διαρκώς το Κίεβο, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας. Είχε ωστόσο παραδεχτεί ότι στην περιοχή δρούσαν "χιλιάδες εθελοντές" από τη Ρωσία.

Το Κίεβο "δεν επιθυμεί την ειρήνη" και "παίζει διπλό παιχνίδι" υποστήριξε ο Ζαχαρτσένκο αφού ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών. "Μέχρι τώρα, δεν κατανοώ την πολιτική που ακολουθεί το Κίεβο. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο μαζί τους, όμως αναμένουμε από την πλευρά τους μια φυσιολογική και λογική αντιμετώπιση", πρόσθεσε.

Ποροσένκο: «Φάρσα» οι εκλογές

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε χθες "φάρσα" τις εκλογές στις αυτονομιστικές ανατολικές επαρχίες της χώρας, προειδοποιώντας ότι το Κίεβο θα αντιδράσει σε αυτήν την πρόκληση. Καταδίκασε τις εκλογές αυτές, τις οποίες αποκάλεσε παράνομες και κάλεσε τη Ρωσία να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. "Αυτή η φάρσα που διεξάγεται υπό την απειλή των αρμάτων και των πολυβόλων, την οποία οργάνωσαν δύο τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ντονμπάς, είναι ένα αποκρουστικό γεγονός" ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Οι εκλογές, τόνισε, παραβιάζουν τη συμφωνία του Μινσκ για την εκεχειρία μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του Κιέβου. "Βασίζομαι στη Ρωσία να μην αναγνωρίσει τις λεγόμενες εκλογές επειδή αποτελούν μια σαφή παραβίαση του πρωτοκόλλου του Μινσκ (τη συμφωνία εκεχειρίας) της 5ης Σεπτεμβρίου, που υπογράφηκε και από τον εκπρόσωπο της Ρωσίας", υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Από την άλλη πλευρά το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι "σέβεται" τα αποτελέσματα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία."Οι εκλογές στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έγιναν σε ήρεμο κλίμα, με υψηλό ποσοστό συμμετοχής" ανέφερε το Κρεμλίνο. "Σεβόμαστε τη βούληση των κατοίκων των νοτιοανατολικών" (περιοχών της Ουκρανίας), προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τα τρία μεγάλα πρακτορεία της Ρωσίας.

ΕΕ: Παράνομη η ψηφοφορία

Οι εκλογές για την ανάδειξη των αυτονομιστών ηγετών στην ανατολική Ουκρανία συνιστούν ένα εμπόδιο για την ειρήνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, προειδοποίησε η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. "Θεωρώ τις σημερινές 'προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές' στις 'Λαϊκές Δημοκρατίες' του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ένα νέο εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία αυτή είναι παράνομη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την αναγνωρίσει" ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Απειλές Κιέβου μετά τις εκλογές στην ανατολική Ουκρανία
Εκλογές σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία