Έντυπη Έκδοση

Ο ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Γυμνοί» στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης

Μόλις τρεις ημέρες απομένουν στο οικονομικό επιτελείο, ώστε να πείσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες που είχαν αφήσει πίσω τους μετά τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης.

Βαρύ το φορτίο για τον Γκίκα Χαρδούβελη Βαρύ το φορτίο για τον Γκίκα Χαρδούβελη Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση πρέπει να στείλει στους εταίρους-δανειστές όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει αναφορικά με την πρόοδο στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων, καθώς η τρόικα έχει στείλει ήδη μήνυμα ότι δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, αλλά ούτε και η διάθεση από πλευράς τους να μπουν σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις αναφορικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση λοιπόν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχουν εκφράσει οι δανειστές, η Αθήνα πρέπει μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης να έχει ενημερώσει για την πρόοδο όλων των ανοιχτών ζητημάτων που εκκρεμούν.

Ξέρουν το κλίμα

Οπως γίνεται σαφές, οι δανειστές γνωρίζουν τις ενδωκυβερνητικές διαφωνίες που υπάρχουν σε πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, αλλά και τις δυσκολίες που προκαλεί στην κυβέρνηση το κλίμα πρόωρων εκλογών που υπάρχει στη χώρα. Αποτέλεσμα είναι να μην θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν βεβαιωθούν ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει τις εκκρεμότητες και παράλληλα έχει καταλήξει σε μια κοινή γραμμή αναφορικά με τον τρόπο που θα υλοποιήσει όσα προβλέπει το Μνημόνιο.

Σε αυτό το κλίμα, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις αναφορικά με τις ελληνικές προθέσεις σε σχέση με τις νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την ανταπεργία, τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και τα νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Αυτό που επιθυμεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι στο επικείμενο Eurogroup την Πέμπτη, ο Γκίκας Χαρδούβελης να αποσπάσει τη δέσμευση των ομολόγων του ότι δεν θα καθυστερήσει η έναρξη του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων.

Εστω όμως και αν τελικά το Eurogroup δώσει σήμα στους ελεγκτές να επιστρέψουν στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ενημερωθεί από τους προϊσταμένους τους ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει με βάση τα όσα προβλέπει το υφιστάμενο Μνημόνιο, χωρίς να υπάρχει διάθεση χαλάρωσης.

Ως εκ τούτου η μετάθεση αρκετών μνημονιακών προαπαιτούμενων για το μέλλον αυτή τη στιγμή φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, προκαλώντας πονοκέφαλο στο μέγαρο Μαξίμου που βλέπει στο εσωτερικό της κυβέρνησης να υπάρχει αναβρασμός με αφορμή τις όλο και αυξανόμενες πιέσεις της τρόικας.

Αγνωστη η επιστροφή

Υπ' αυτές τις συνθήκες, προς το παρόν είναι άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, οι οποίοι κάνουν σαφές στην ελληνική πλευρά ότι ο πιο ισχυρός μοχλός πίεσης που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους είναι η έλλειψη χρόνου, καθώς το χρονοδιάγραμμα εκπνέει (θεωρητικά) στο τέλος του έτους.

Και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τόσο για το θέμα της «νέας σχέσης» μεταξύ Ελλάδας και τρόικας από την καινούργια χρονιά, όσο και για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη στάση που δείχνουν οι εταίροι-δανειστές ότι θα συνεχίσουν την ασφυκτική πίεση μέχρι τέλους, μοιάζει μάλλον αδύνατο να υπάρχει λύση για τα δύο θέματα την περίοδο που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Ειδικά για το θέμα της διευθέτησης του χρέους, όσο περνά ο καιρός πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι δανειστές δεν θέλουν να υπάρξει λύση πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνοντας τη λήψη της οριστικής λύσης την άνοιξη ή ακόμα και το καλοκαίρι του 2015.

**ΚΚΕ

Ετοιμοι για εκλογές

Επίδειξη δύναμης και εγρήγορσης έστειλε, ουσιαστικά, το ΚΚΕ το Σάββατο με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και χιλιάδες κόσμου να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για συλλαλητήριο που αποτέλεσε ισχυρό ξέσπασμα αγανάκτησης, οργής και διεκδίκησης και συγκέντρωση-παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες, για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Πιέρ Πάολο Λεονάρντι, επικεφαλής της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας, ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο Βασίλης Αρτεμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, η Μαιρήνη Στεφανίδη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και ο Γιάννης Κονταργύρης εκ μέρους του ΜΑΣ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Eurogroup
ΔΝΤ