Έντυπη Έκδοση

Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνάντηση με οσμή εκλογών

Στο φόντο της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και των εθνικών θεμάτων που εξελίσσονται με επίκεντρο το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ Ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ Το γενικότερο πολιτικό κλίμα, που πυροδοτείται από τις εξελίξεις αυτές, αλλά και η χρονική συγκυρία της συνάντησης τροφοδοτούν κάθε πολιτικό ενδεχόμενο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για την κατάσταση της οικονομίας και την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θέτουν «δύσκολα» για την κυβέρνηση προαπαιτούμενα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία των δύο πλευρών και να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση στα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και της «νέας σχέσης» που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «απεμπλοκής από την τρόικα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κρίσιμη κατάσταση στα εθνικά μας θέματα ενόψει μάλιστα και του ταξιδιού που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και της μετάβασής του στο Κάιρο την επόμενη μέρα όπου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ύστερα από τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Για την κυβέρνηση ο πρώτος στόχος που τίθεται αυτή τη στιγμή είναι η διαμόρφωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και σ' αυτό το πλαίσιο επιδιώκει να «στριμώξει» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά ότι «σε αυτό το μεταίχμιο οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες. Δεν θα αφήσουμε την αβεβαιότητα, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, να εκτροχιάσει την τελευταία στιγμή την πορεία ανάταξης της χώρας. Δεν θα αφήσουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια που μπορεί να τινάξει τις θυσίες μας στον αέρα, την ώρα που ανοίγουμε νέα σελίδα για τον τόπο. Ας βάλουμε όλοι, πάνω από όλα, το συλλογικό καλό και το εθνικό συμφέρον».

Λίγες ώρες μάλιστα πριν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, το μέγαρο Μαξίμου απαντούσε στην χθεσινή πρωτοβουλία Κουβέλη, για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, διαρρέοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για πιθανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών» και επικαλούνταν δηλώσεις του Νίκου Παππά, συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά θα ζητήσει την παραίτησή του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει το βασικό σκοπό μιας τέτοιας συνάντησης» διεμήνυαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αλλά και το γεγονός ότι θα υπάρξουν συναντήσεις του Κάρολου Παπούλια με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Φώτη Κουβέλη κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση βρίσκεται πολιτικά με την πλάτη στον τοίχο και το γεγονός ότι η συνάντηση Σαμαρά-Παπούλια έπεται της συνάντησης που θα έχει επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προδιαθέτει ότι η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί και απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, δηλώνει εσχάτως ότι «θα ήταν πιο ασφαλής η πορεία της χώρας» αν υπήρχε η ελάχιστη συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να ζητήσει από τον Κάρολο Παπούλια πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση ή να θέσει υπ' όψιν του Προέδρου της Δημοκρατίας τυχόν δικές του σκέψεις για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών με στόχο την άσκηση πολιτικής πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, από την κυβέρνηση τηρούν «σιγήν ασυρμάτου» για το ακριβές και συγκεκριμένο περιεχόμενο της στόχευσης που έχει ο Αντώνης Σαμαράς επισκεπτόμενος τον Κάρολο Παπούλια.

Το θέμα της «εθνικής συναίνεσης» τίθεται και, με αφορμή τα επίμαχα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αναμένεται να τεθεί από την κυβέρνηση πιο επιτακτικά το επόμενο διάστημα. Σ' αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε σχετική αναφορά το Σαββατοκύριακο από το βήμα των διήμερων εργασιών της εθνικής οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και ταυχρόνα μίλησε για τρία επίπεδα σταθερότητας, του πολιτικού συστήματος, των θεσμών και της εθνικής στρατηγικής της χώρας, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να λάβει το μήνυμα των αγορών».

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια θα γίνει αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα στο Προεδρικό Μέγαρο, σήμερα το απόγευμα στις 5.30 μ.μ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Στο προεδρικό με φόντο εκλογές Σαμαράς - Τσίπρας
«Εκλογές εδώ και τώρα»