Έντυπη Έκδοση

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ

«Εκλογές εδώ και τώρα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά την πρόταση για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Δημοκρατικό πλαίσιο διεξόδου από τα τωρινά πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα με καθαρό το αίτημα της άμεσης προσφυγής στην κάλπη ως προϋπόθεση για ομαλή μετάβαση θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κάρολο Παπούλια, στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκλογές για κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Εκλογές για κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μια συνάντηση που γίνεται λίγο πριν προσέλθει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς, και με πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να μην ζητεί από τον κ. Παπούλια τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, όπως θα περίμενε κανείς σε αυτή τη συγκυρία.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας επ' αυτού σε συνεργάτες του, χαρακτήρισε «ακραίο» τον κ. Σαμαρά. «Είναι εκτός εθιμικού και θεσμικής κανονικότητας τόσο στη Βουλή όσο και σε ό,τι αφορά τη θεσμική του υποχρέωση να επικοινωνεί με την αντιπολίτευση» είπε ο κ. Τσίπρας προς τους συνεργάτες του, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετική τη σύγκληση του Συμβουλίου εμμένοντας πάντως στη βασική του θέση, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε πολιτική νομιμοποίηση και πως δεν δικαιούται να προχωρήσει σε καμία διαπραγμάτευση για το χρέος. Πολλώ δε μάλλον όταν από την κυβερνητική πλευρά το χρέος χαρακτηρίζεται βιώσιμο.

Προσφυγή στην κάλπη

Με αυτό το πλαίσιο αρχών, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον ΠτΔ το συντομότερο προσφυγή στην κάλπη, ώστε να προκύψει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, και θα εκφράσει την πρόθεσή του να υπάρξουν -κατά το δυνατόν- από τώρα συγκλίσεις για το πρόσωπο του νέου Προέδρου. Θα προτείνει, δηλαδή, να επιδιωχθεί συμφωνία απ' όλα τα πολιτικά κόμματα σε πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του νέου ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, που όμως θα επικυρωθεί όχι από την παρούσα Βουλή αλλά από αυτή που θα προκύψει ύστερα από τις πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπύκνωσε το αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα στην παρέμβασή που έκανε στην εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Ζητάμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη, για να διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη. Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει εκ παραλλήλου και το μεγάλο ζήτημα του κατοχικού δανείου.

«Ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή για να κάνουμε επίσημη θέση της χώρας τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Για μας αποτελεί όχι απλώς διμερή διαφορά αλλά ευρωπαϊκή εκκρεμότητα. Γιατί συνδέεται με το οριστικό κλείσιμο του πιο οδυνηρού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές στους εταίρους μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο θα περιγράψει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για όσα περί πολιτικής σταθερότητας κατευθύνονται από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τονίζοντας αυτό που είπε και προς τα στελέχη του ΚΕΑ. Οτι η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνον δεν εγγυάται καμία πολιτική σταθερότητα αλλά, αντιθέτως, είναι φορέας και υπεύθυνη της τωρινής αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατεί στη χώρα και την οικονομία. «Εχει μετατρέψει τη δική της εγγενή αστάθεια από την πολιτική που ασκεί σε συνολική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική αστάθεια για τον τόπο. Οσο συνεχίζεται η λιτότητα τόσο θα τροφοδοτείται η κοινωνική αβεβαιότητα και η αστάθεια. Και όσο δεν υπάρχει κοινωνική σταθερότητα, δεν θα μπορεί να υπάρξει ούτε πολιτική σταθερότητα. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο, ότι προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στον τόπο είναι η άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας».

Ταυτόχρονα, από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συναίνεση εάν δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα προκύψει καμία μετατόπιση ή οπισθοχώρηση από τις βασικές θέσεις του κόμματος, όπως αυτές έχουν εκφραστεί από το 2012 και έπειτα. Σχετική ήταν η αποστροφή του Νίκου Παππά: «Ο Τσίπρας δεν είναι Σαμαράς. Να μην περιμένουν κωλοτούμπες ούτε υπογραφές τα κέντρα του εξωτερικού χωρίς να μιλήσει ο λαός», δήλωσε μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες και σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλιστεί η δημοκρατική ομαλότητα, η σταθερότητα και η διέξοδος που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Το ελληνικό χρέος

Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε θετική μεν την πρόταση για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ξεκαθάρισε όμως αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, δεν υφίσταται διαπραγμάτευση, διότι δεν υπάρχει προφανώς, λόγος να διεξαχθεί, αφού το χρέος εξυπηρετείται. «Θετική η πρόταση για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όμως το θέμα δεν είναι αυτό. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα εφαρμοστούν και το χρέος είναι βιώσιμο. Αν λοιπόν τα προαπαιτούμενα εφαρμοστούν και το χρέος είναι βιώσιμο, ποιο είναι το αντικείμενο της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης;», πρόσθεσε ο κ. Παππάς αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. συμπυκνώνουν διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές και ριζικά διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα. Συνεπώς, θα ήταν θλιβερό για τη Δημοκρατία τα βασικά στρατηγικά επίδικα, οι κεντρικές επιλογές για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια να θολώσουν και να υποτάξουμε εμείς τη στρατηγική μας σε μια μνημονιακή τακτική» δήλωσε ο κ. Παππάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Στο προεδρικό με φόντο εκλογές Σαμαράς - Τσίπρας
Συνάντηση με οσμή εκλογών