Έντυπη Έκδοση

ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

«Το Κομπάνι χρειάζεται τη στήριξη όλου του κόσμου»

Παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης για το Κομπάνι, που μάχεται περίπου 50 μέρες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και συλλαλητήρια εναντίον του ISIS πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Αθήνα.

Κούρδοι πρόσφυγες από Συρία, Τουρκία, Ιράκ αλλά και Ελληνες διαδήλωσαν  το Σάββατο στα Προπύλαια Κούρδοι πρόσφυγες από Συρία, Τουρκία, Ιράκ αλλά και Ελληνες διαδήλωσαν το Σάββατο στα Προπύλαια Στα Προπύλαια, στις 5 το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ και δεκάδες μέλη οργανώσεων της Αριστεράς.

Οι μαχητές

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το καντόνι του Κομπάνι προς τους διαδηλωτές και τη διεθνή κοινότητα αναφέρεται ότι το Κομπάνι παραμένει σύμβολο υπεράσπισης των ανθρωπίνων αξιών. Η μικρή πόλη, που βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, αποτελεί μέρος του πολιτισμού της Μεσοποταμίας. Είναι η πρώτη περιοχή που απελευθερώθηκε από το μπααθικό καθεστώς, και συνεπώς αποτελεί το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος. Το Κομπάνι υπήρξε καταφύγιο για πολλούς Σύρους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου. Από τα μέσα του '13 υφίσταται το βάναυσο αποκλεισμό και βίαιες επιθέσεις.

Η κατάσταση έγινε χειρότερη από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν η οργάνωση του ισλαμικού κράτους άρχισε την επιχείρηση σφαγών εναντίον αμάχων. Οι μονάδες λαϊκής προστασίας YPG και οι κάτοικοι αμύνθηκαν.

«Πιστεύουμε ότι όσοι υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την εγκληματική ομάδα πρέπει να λογοδοτήσουν. Το Κομπάνι συνεχίζει την αντίσταση, πολεμώντας εναντίον των ομάδων του σκότους και χρειάζεται τη στήριξη του πολιτισμένου κόσμου καθώς μαχόμαστε για την επιβίωση του δημοκρατικού εγχειρήματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του καντονίου.

Σε Ευρώπη - Τουρκία

Την αλληλεγγύη τους στους Κούρδους μαχητές, που υπερασπίζονται το Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, εξέφρασαν χθες, χιλιάδες διαδηλωτές σε όλο το κόσμο. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία καθώς και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Περίπου 800 κάτοικοι των Βρυξελλών, ανάμεσά τους και αρκετοί Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Διαδήλωση εναντίον του ISIS πραγματοποιήθηκε και στο Λονδίνο. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ οι διαδηλωτές φώναζαν «Στηρίξτε το Κομπάνι, στηρίξτε τη δημοκρατία», ζητώντας την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στους Κούρδους μαχητές.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν και στο Μόναχο, το Αμβούργο, τη Λιόν και το Παρίσι, με τους διαδηλωτές να υψώνουν γιγαντιαίες σημαίες του συριακού (δυτικού) Κουρδιστάν και να κρατούν πλακάτ που έγραφαν: «Γνωρίζετε ότι γίνετε σφαγή στο Κομπάνι;»

«Το Κομπάνι είναι σύμβολο αντίστασης», ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών στην Τουρκία. Η μεγαλύτερη ειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην μεγαλύτερη κουρδική πόλη, το Ντιγιάρμπακιρ, όπου οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 15.000. Στην Κωνσταντινούπολη, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταξίμ, με ισχυρή αστυνομική παρουσία και τη συμμετοχή και πολιτικών, κυρίως του φιλοκουρδικού κόμματος. Αρκετοί διαδηλωτές κρατούσαν το πορτρέτο του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Εκκληση για συμμετοχή στο παγκόσμιο συλλαλητήριο είχαν απευθύνει προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, με επικεφαλής τον καθηγητή Νοάμ Τσόμσκι. Στο κείμενο που συνυπέγραψαν αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την τρίτη επίθεση του ISIS εναντίον του Κομπάνι, από τον Μάρτιο του 2014. Οι δύο προηγούμενες ήταν ανεπιτυχείς.

Θυμίζουν ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι Κούρδοι στο δυτικό Κουρδιστάν εγκατέστησαν ένα σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη μορφή τριών καντονιών. Ενα από αυτά είναι το Κομπάνι. Στο Βορρά βρίσκονται τα τουρκικά σύνορα, ενώ από όλες τις πλευρές το Κομπάνι περιβάλλεται από περιοχές ελεγχόμενες από το ISIS, το οποίο το προσέγγισε χρησιμοποιώντας βαριά όπλα, κατασκευασμένα στις ΗΠΑ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η διεθνής συμμαχία εναντίον του ISIS δεν βοήθησε την κουρδική αντίσταση αποτελεσματικά και γίνεται μάρτυρας της συνεχιζόμενης γενοκτονίας. Ορισμένες χώρες του συνασπισμού, ιδιαίτερα η Τουρκία, είναι μεταξύ των οικονομικών και στρατιωτικών υποστηρικτών του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις
Τουρκία
Ισλαμικό Κράτος