Έντυπη Έκδοση

Ράβε-ξήλωνε στη Δημοκρατική Παράταξη

Παρά τη διαβεβαίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που έκλεισε χθες τις διήμερες εργασίες της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου λέγοντας ότι «η Δημοκρατική Παράταξη είναι μια πραγματικότητα και μια πολιτική οντότητα», ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ποιο είναι και αν υπάρχει πολιτικό μέλλον τόσο για το παραταξιακό εγχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη όσο και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Οι εργασίες του Σαββατοκύριακου ήταν μάλλον υποτονικές και με ακόμα μικρότερη διάθεση συμβολής από σειρά κορυφαίων στελεχών που μάλλον σκέφτονται την επόμενη μέρα χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ορισμένα λεγόμενα «παπανδρεϊκά» στελέχη, και όχι μόνο, προτίμησαν είτε να απουσιάζουν είτε, όσοι επέλεξαν να δώσουν το «παρών», το έκαναν μάλλον χλιαρά και δημιουργούσαν την εντύπωση ότι «αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω». Παράλληλα ακόμα και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε και επίσημα μια διάσταση ουσίας μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε κομβικό σημείο αντιπαράθεσης και αποκλίσεων που τροφοδοτεί τάσεις αποσυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ είναι το «ασαφές» οργανωτικό πλαίσιο συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ συντηρείται και το ζήτημα της ηγεσίας της Δημοκρατικής Παράταξης. Η διεξαγωγή του συνεδρίου τοποθετείται «στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη».

Το ερώτημα που πλανάται είναι αν η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένας νέος πολιτικός φορέας που θα δώσει οργανωτική υπόσταση στο εγχείρημα της Ελιάς, τότε ποιος θα είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως αυτοτελούς πολιτικού οργανισμού; Στην πραγματικότητα όμως το ερώτημα σκεπάζει τις αλληλοσυγκρουόμενες στρατηγικές ομάδων και στελεχών που διεκδικούν το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και ταυτόχρονα την αδυναμία κοινού βηματισμού μεταξύ τους, λόγω της πόλωσης μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι συνεργάτες του μίλησαν για ένα συνέδριο πολιτικό, προγραμματικό και παραταξιακό στο οποίο «το ΠΑΣΟΚ θα μετέχει με το όνομά του και τα σύμβολά του, τα όργανά του, την κοινοβουλευτική του ομάδα και το δίκτυο των οργανώσεών του», με σεβασμό στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των πολιτικών κινήσεων που μετέχουν στο εγχείρημα, αλλά ταυτόχρονα και για «αυτοοργάνωση» της παράταξης και για «δημοκρατική επιλογή των συνέδρων που θα παίρνει υπόψη τον παραταξιακό χαρακτήρα και όχι τον κομματικό χαρακτήρα της διαδικασίας και του συνεδρίου».

Ο αρμόδιος εισηγητής Χρήστος Πρωτόπαπας έκανε λόγο για «μητρώο μελών» από «όσους συμβάλλουν στη διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων» ενώ την ίδια στιγμή εισηγούνταν πως «πρόκειται για συμπαράταξη και όχι για νέο κόμμα» και σ' αυτό το πλαίσιο «θα υπάρξουν ρήτρες και προβλέψεις», με στόχο την ισότιμη εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοκρατική Παράταξη (ΔΠ)
ΠΑΣΟΚ
Ελιά