Έντυπη Έκδοση

«Φοβολογία» εναντίον κοινωνίας

Επισκεπτόμενη πρόσφατα τη χώρα μας, η Ιρλανδή Νομπελίστρια Ειρήνης Μορίντ Μαγκουάιρ χρησιμοποίησε τη λέξη «fearology» -που σημαίνει «φοβολογία»- για να καταγγείλει το κλίμα φόβου που καλλιεργούν μεγάλα διεθνή συγκροτήματα του Τύπου με διάφορες αφορμές και αιτίες.

Με την άκρως ανησυχητική έως εκρηκτική κατάσταση στο σημερινό κόσμο της γενικευμένης ανασφάλειας, οι «φοβολόγοι» έχουν πολλές ευκαιρίες για την επιτέλεση του έργου τους, είτε ενεργούν αυθόρμητα με βάση τις προκαταλήψεις τους και την άγνοιά τους είτε βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Στην Ελλάδα, η «φοβολογία» αποτέλεσε όπλο πολλών χρήσεων και στοχεύσεων των κυρίαρχων δυνάμεων του συστήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όπως της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, των Ιμίων το 1996, της βαθιάς και πολυδιάστατης καπιταλιστικής κρίσης από το 2008 μέχρι σήμερα.

Την κρίση στα Βαλκάνια, μετά το 1991, εκμεταλλεύθηκαν ποικιλοτρόπως οι εθνικιστικοί κύκλοι της χώρας μας για να κερδοσκοπήσουν πολιτικά, συχνά και εκδοτικά.

Πόσα συνέδρια, δήθεν επιστημονικά, δεν οργανώθηκαν -με το αζημίωτο, εννοείται- για τη «διαφώτιση» της διεθνούς κοινής γνώμης περί της ορθότητας του συνθήματος «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική».

Και πόσοι υπερπατριώτες δεν προσφέρθηκαν «να υπηρετήσουν το Εθνος», εκπονώντας δήθεν «μελέτες» για το λεγόμενο «μουσουλμανικό τόξο» στα Βαλκάνια (απέναντι στο οποίο έπρεπε να ορθωθεί το ορθόδοξο χριστιανικό τόξο), την υποτιθέμενη διείσδυση του ΟΥ-ΤΣΕ-ΚΑ στην Ελλάδα μέσω των Αλβανών μεταναστών, κ.λπ. κ.λπ.

Η «αλβανοφοβία» αποτέλεσε επί πολλά χρόνια κύρια μορφή της ξενοφοβίας στη χώρα μας, με συνέπειες τόσο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όσο και στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Την ίδια ώρα, οι εκμεταλλευτές της αστάθειας στα Βαλκάνια και των πολέμιων της Γιουγκοσλαβίας ξεχνούσαν τις παραδόσεις διεθνούς αλληλεγγύης των λαών της περιοχής, τους κοινούς απελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες τους, τα μηνύματα του Ρήγα Φεραίου και άλλων πρωτεργατών της ελληνικής ανεξαρτησίας για τη διαβαλκανική συνεργασία.

Στη θέση τους, προπαγάνδιζαν την ελληνική «οικονομική διείσδυση» στις γειτονικές χώρες και επιδοκίμαζαν -πάντα για «εθνικούς λόγους»- το «πλιάτσικο» των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών εις βάρος του εθνικού πλούτου των χωρών αυτών.

Θα μπορούσα να επεκταθώ και σε άλλες άκρως κερδοφόρες εκστρατείες και επιχειρήσεις φόβου, στο μιντιακό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, π.χ., με όχημα την τουρκοφοβία.

Γνωρίζουμε σήμερα πολύ καλά, ύστερα από τις οδυνηρές εμπειρίες των τελευταίων ετών, ποιοι και πώς εκμεταλλεύθηκαν την ευαισθησία του ελληνικού λαού για τα σοβαρά προβλήματα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, προβαίνοντας σε πολυδάπανους εξοπλισμούς, «με το αζημίωτο» για τους ίδιους, επιβαρύνοντας καθοριστικά το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

Επίσης, μην ξεχνούμε την εκστρατεία φόβου του 2012 από τις μνημονιακές δυνάμεις και διεθνή ΜΜΕ για να μην γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά ίσως αναρωτηθούν οι αναγνώστες.

Απαντώ, για την άντληση διδαγμάτων, διότι οι εποχές είναι ξανά πολύ πονηρές και μεγάλοι οι κίνδυνοι καλλιέργειας και εκμετάλλευσης του φόβου, μετά τις πρόσφατες εκρήξεις εθνικισμού στη γειτονιά μας. Αλλωστε, πολλές από τις μεγάλες πληγές από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας παραμένουν ανοιχτές, όπως αυτή του Κοσόβου.

Μια νέα μορφή φόβου, σε Ελλάδα και Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια είναι η ισλαμοφοβία.

Τώρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδρομή των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, η ισλαμοφοβία μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις, αφού ήδη κάποια ΜΜΕ κάνουν «αποκαλύψεις» για εκπαίδευση τζιχαντιστών στην Ελλάδα. Σε ένα τέτοιο κλίμα, άντε να μιλήσει κανείς υπέρ της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, όπως έχει αποφασίσει η Βουλή των Ελλήνων.

Ας αντισταθούμε, λοιπόν, στη «φοβολογία» κάθε μορφής και οποιασδήποτε σκοπιμότητας.

Και σε ό,τι αφορά την άμεση γειτονιά μας, ας διεκδικήσουμε το όραμα για ειρηνικά και αλληλέγγυα Βαλκάνια, μακριά από εθνικισμούς και μεγαλοϊδεατισμούς, προκαταλήψεις και σύνδρομα φόβου, που μόνο τις πολιτικές τού «διαίρει και βασίλευε» των ισχυρών εξυπηρετούν.

Μόνο έναν φόβο συνιστώ στους Ελληνες πολίτες. Φοβού τους υπερπατριώτες!

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Facebook: patrigazis@yahoo.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Ανάλυση στα γεγονότα