Έντυπη Έκδοση

«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και χωρίς μόλυνση»

«Εκείνοι που αμφισβητούν τα επιστημονικά στοιχεία για το κλίμα θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με αφορμή τη νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προειδοποιώντας πως η απεριόριστη χρήση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι το 2100.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν τόνιζε πως «η λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ευημερία».

Αντιθέτως, σύμφωνα με την έκθεση της IPCC μια δραστική μείωση εκπομπών των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνουν οι εμπειρογνώμονες στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες στην Κοπεγχάγη, η προσπάθεια περιορισμού των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μείωνε μόλις κατά 0,06 της μονάδας τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, που υπολογίζεται μεταξύ 1,6% και 3% ετησίως, στη διάρκεια του 21ου αιώνα. Ωστόσο «όσο περισσότερο περιμένουμε για να δράσουμε τόσο πιο δαπανηρό θα είναι αυτό».

Για την ώρα το μήνυμα είναι ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως, κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που συντελείται ήδη με πρωτοφανή ταχύτητα.

Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό πρέπει οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν μαζικά τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2100, να βελτιώσουν πολύ την ενεργειακή απόδοση, να περιορίσουν την καταστροφή των δασών κ.λπ. ώστε να αποφευχθούν εκτεταμένες και αμετάκλητες συνέπειες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ