Έντυπη Έκδοση

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Προβάδισμα στους Ρεπουμπλικανούς

Αυξημένες πιθανότητες στους Ρεπουμπλικανούς να κερδίσουν ύστερα από οκτώ χρόνια τον έλεγχο της Γερουσίας δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπλοκάρουν το νομοθετικό έργο του Λευκού Οίκου επιτείνοντας το πολιτικό αδιέξοδο.

Η Χίλαρι πάντως ετοιμάζεται... Η Χίλαρι πάντως ετοιμάζεται... Στις αυριανές εκλογές πρόκειται να ανανεωθούν οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Η πλειοψηφία στη Γερουσία θα κριθεί μόνο σε 10 πολιτείες-κλειδιά όπου το αποτέλεσμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι αμφίρροπο, με τους Δημοκρατικούς να φοβούνται μια ψήφο-τιμωρία προς τον Ομπάμα. Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται σε ένα ιστορικό χαμηλό επίπεδο, με μόνο το 41% των Αμερικανών να έχουν θετική γνώμη γι' αυτόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup. Το γεγονός αυτό ώθησε κάποιους Δημοκρατικούς υποψήφιους να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τον Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε να κάνει εμφανίσεις στις πολιτείες που είναι ξεκάθαρα υπέρ του, όπως το Μέιν, το Ρόουντ Αϊλαντ, το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Κονέκτικατ, ενώ στις κρίσιμες πολιτείες εμφανίστηκε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, Χίλαρι Κλίντον.

«Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για να μείνετε σπίτια σας» υπογράμμισε ο Ομπάμα το περασμένο Σάβββατο σε συγκέντρωση στο Ντιτρόιτ, όπου απηύθυνε έκκληση προς τους αναποφάσιστους. «Μην αφήσετε κανέναν άλλο να επιλέξει το μέλλον σας. Οταν ψηφίζουμε, κερδίζουμε» υπογράμμισε. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι χωρίς την μαζική συμμετοχη των μαύρων και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων που έδωσαν την νίκη στον Ομπαμα το 2008 και το 2012, οι Δημοκρατικοί θα υποστούν μεγάλες απώλειες.Σύμφωνα με τον έγκυρο δημοσκοπο Νειτ Σίλβερ, ο οποιος ανέλυσε μια σειρά τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι πιθανότητες να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοι την Γερουσία ανέρχεται σε ποσοστό 72%.

Αδιέξοδο

Ομως, ακόμα και αν οι Ρεπουμπλικανοι καταφέρουν να κερδίσουν τις 6 έδρες (μέχρι σήμερα οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν την Γερουσία με μια διαφορα 54-45 εδρών) δεν θα καταφέρουν να άρουν το πολιτικό και νομοθετικό αδιέξοδο που έχει παραλύσει το Κογκρέσο εξαιτίας των διαφωνιών σε κρίσιμα ζητήματα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Οι προτεραιότητες των Δημοκρατικών, όπως η αύξηση του ομοσπονδιακού βασικού μισθού, ο νόμος για τη μισθολογική ισότητα, το περιβάλλον, οι νόμοι κατά των διακρίσεων εις βάρος των ομοφυλόφιλων στον χώρο εργασίας, θα τεθούν υπό αμφισβήτηση. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν, επίσης, να καταργήσουν τη μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας, σημαντικό έργο της πρώτης θητείας στην προεδρία του Ομπάμα και να τροποποιήσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή πετρελαίου. Σε περίπτωση που τα δύο κόμματα έχουν ίσο αριθμό αντιπροσώπων στη Γερουσία η καθοριστική ψήφος θα ανήκει στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Ενδιάμεσες εκλογές για νέο Κογκρέσο στις ΗΠΑ