Έντυπη Έκδοση

ΟΗΕ: 1.273 νεκροί στο Ιράκ μέσα στον Οκτώβριο

Σχεδόν 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν εξαιτίας των βιαιοτήτων στο Ιράκ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ.

Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει υπό τον έλεγχό του το 85% της επαρχίας Αλ-Ανμπάρ, εκτέλεσε ακόμη 67 μέλη της σουνιτικής φυλής Αλμπου Νιμρ στην περιοχή, ενώ η UNESCO καταδίκασε την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από τους τζιχαντιστές.

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ κατέγραψε, για το μήνα Οκτώβριο, 1.273 θανάτους και χιλιάδες τραυματίες, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίστούν οι θάνατοι στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ και οι νεκροί ανάμεσα στα μέλη του ΙΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι 856 από τους νεκρούς ήταν πολίτες και οι 417 ήταν μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Η ιρακινή κυβέρνηση τη δική της εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία οι νεκροί ανέρχονται στους 1.725 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Ωστόσο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτιμά ότι «και οι δύο απολογισμοί ενδέχεται να υποτιμούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι».

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 67 ακόμη μέλη της σουνιτικής φυλής Αλμπου Νιμρ στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, δήλωσε χθές ένας από τους αρχηγούς της φυλής. Όπως εξήγησε, οι εκτελεσθέντες ανήκαν σε μία ομάδα 200 μελών της φυλής, που κρατούνται από τους τζιχαντιστές, ενώ πρόσθεσε ότι «οι άλλοι 125 επίσης αντιμετωπίζουν την απειλή του θανάτου».

Το ΙΚ επιδιώκει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της σουνιτικής επαρχίας, με αποτέλεσμα να έχει εκτελέσει περισσότερους από 300 ανθρώπους τις τελευταίες δέκα μέρες.

Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε χθες στη Βαγδάτη -με 12 νεκρούς και τουλάχιστον 20 τραυματίες- με στόχο σιίτες προσκυνητές. Το ΙΚ θεωρεί τους σιίτες άπιστους που τους αξίζει ο θάνατος και αναμένεται να προσπαθήσει να επωφεληθεί από τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα και τις μαζικές συγκεντρώσεις των πιστών, ώστε να επιφέρει μεγάλες απώλειες.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, καταδίκασε χθες την «βάρβαρη» καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές έχουν ισοπεδώσει χώρους που θεωρούν ειδωλολατρικούς ή αιρετικούς. «Οι εξτρεμιστές προσπαθούν να σβήσουν την ταυτότητα, διότι γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρχει πιά ταυτότητα, δεν υπάρχει πια ιστορία. Πιστεύουμε πως αυτό δεν είναι αποδεκτό», τόνισε η Γενική Διευθύντρια.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΟΗΕ
Ιράκ