Έντυπη Έκδοση

Πρώτο σε πρόθεση ψήφου το «Podemos» στην Ισπανία

Ενα σημαντικό πλήγμα στα δύο ισχυρά κόμματα της Ισπανίας θα επιφύλασσε το νεοϊδρυθέν αριστερό πολιτικό κόμμα-κίνημα Podemos («Μπορούμε») εάν γίνονταν εκλογές αυτή τη βδομάδα στη χώρα.

Το κόμμα που έχει ταχθεί κατά της λιτότητας και έχει στενές σχέσεις με το κίνημα των αγανακτισμένων έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές του 2015, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Το κίνημα που μετενσαρκώθηκε σε κόμμα στις ευρωεκλογές του 2014 κερδίζοντας το 8% των ψήφων και κατακτώντας 5 έδρανα στην Ευρωβουλή, θα κέρδιζε το 27,7% των ψήφων και θα προηγούνταν του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος PSOE που θα ερχόταν δεύτερο με 26,2% και του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος ΡΡ με 20,07%. Εντυπωσιακή όμως είναι η ραγδαία κάμψη των δυο κομμάτων εξουσίας που κυβερνούν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ισπανία, με μεγάλο ηττημένο το κυβερνών λαϊκό κόμμα το οποίο είχε κερδίσει 44% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, του 2011 αλλά και το PSOE που ήταν στο 28,7% στις ίδιες εκλογές.

«Ποτέ ένα κόμμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα δεν είχε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο στην πρόθεση ψήφου με μόνον οκτώ μήνες ύπαρξης», επισημαίνει η «Ελ Παΐς».

Το Podemos, του οποίου ηγείται ο 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών, υποστηρίζεται από Ισπανούς που είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση της χώρας, όπου πάνω από το 23% του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται ακόμη στην ανεργία εξαιτίας της βαθιάς κρίσης την ώρα που τα σκάνδαλα διαφθοράς συνεχίζουν να πλήττουν τα δυο μεγάλα κόμματα.

Σχεδόν 42% των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Podemos διευκρινίζουν πως κάνουν αυτή την επιλογή επειδή είναι «απογοητευμένοι» από τα άλλα κόμματα, ενώ μόνο 33% θα το ψήφιζαν λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων.

«Το Podemos τρέφεται από τα λάθη των άλλων», προσθέτει η εφημερίδα εξηγώντας πως 54% των ερωτηθέντων θεωρούν επίσης πως οι προτάσεις του κόμματος αυτού δεν είναι ρεαλιστικές και οι μισοί πως οι ιδέες του για την έξοδο από την κρίση δεν είναι ξεκάθαρες.

«Πρόκειται για μια "στιγμιαία φωτογραφία" των προθέσεων των πολιτών παρά για μια αληθινή πρόβλεψη του τι θα ψηφίσουν σε ένα χρόνο» αναφέρει η εφημερίδα που υπολογίζει το περιθώριο σφάλματος στο 3,2%.

ΠΗΓΕΣ Reuters -ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία