Έντυπη Έκδοση

Με το μνημόνιο έχασαν το τζάμπα νερό οι Ιρλανδοί

«Οχι» στο «μνημονιακό νερό» είπαν δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί, που συμμετείχαν σε 100 και πλέον διαφορετικές κινητοποιήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Πράσινο Νησί, στην πιο δυναμικά μαζική αντίδραση για τα μέτρα λιτότητας από την αρχή της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Ιστορικά και παραδοσιακή η ύδρευση στην Ιρλανδία χρηματοδοτείτο μέσω της γενικής φορολογίας. Τώρα όμως η κυβέρνηση του Εντα Κένι συμφώνησε με την τρόικα να επιβάλει τέλη στο νερό και να εκδόσει τους πρώτους λογαριασμούς ύδρευσης τον Ιανουάριο του 2015 στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης. Οι συστηματικές και ισχυρές διαδηλώσεις που επαναλαμβάνονται από τον Σεπτέμβριο στην χώρα έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να επεξεργαστεί κάποιες εξαιρέσεις στη φορολογία του νερού αλλά δεν διαφαίνεται η πρόθεσή της να εξετάσει το ενδεχόμενο καθολικής απόσυρσης των χρεώσεων.

Χθες τουλάχιστον 10.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Κεντρικό Ταχυδρομείο του Δουβλίνου, άλλες 10.000 πλημμύρισαν το Κορκ, ακόμη 8.000 στο Λέτερκενι με τις αρχές να εκτιμούν ότι συνολικά 120.000 Ιρλανδοί βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα. «Μου φαίνεται αδιανόητο να πληρώσω επιπλέον φόρο για το νερό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώσει έως και 500 ευρώ ετησίως. Μου φαίνεται αδιανότητη η λογική τους» λέει στο BBC ο Μάρτιν Κένεντι δηλώνοντας ότι αυτός και οι συμπολίτες του θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, που δεν σχετίζεται μόνο με το θέμα φορολογίας της ύδρευσης. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι μπορεί η Ιρλανδία να εξήλθε από το πακέτο διάσωσης το περασμένο έτος και οι εκτιμήσεις να δίνουν στη χώρα οικονομική ανάπτυξη του 5% όμως οι ίδιοι δεν αισθάνονται τα οφέλη. «Μπορεί η αφορμή να είναι το νερό όμως στ'αλήθεια το πρόβλημα είναι η λιτότητα. Αρκετά πια» λέει η ανύπαντρη μητέρα Ανίτα Στάνλεϊ δηλώνοντας: «Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες θυσίες». ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(ΠΗΓΕΣ: BBC, REUTERS, ΗΤΤΡ://WWW.WATER.ΙΕ/)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλανδία
Ματιές στον κόσμο