Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η μάχη της Κυριακής με τα ΜΑΤ στη μέση

Δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας, καταγγέλλουν οι υπάλληλοι

Ενταση μεταξύ διαδηλωτών και καταναλωτών, ΜΑΤ, ένας ελαφρύς τραυματισμός και προσαγωγή διαδηλωτή περιελάμβανε η διαμαρτυρία κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων χθες στη Θεσσαλονίκη.

Κυριακάτικη βόλτα  στο κέντρο της Αθήνας Κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας Διαμαρτυρίες έγιναν και στην Αθήνα αλλλά και άλλες πόλεις, χωρίς όμως επεισόδια.

Στη Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές εμποροϋπάλληλοι απέκλεισαν την είσοδο πολυκαταστήματος στην οδό Τσιμισκή σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη κυριακάτικη λειτουργία του. Κάποια στιγμή διαπληκτίστηκαν με καταναλωτές που ήθελαν να κάνουν τις αγορές τους, κάτι που προκάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ. Για λίγα λεπτά στην είσοδο του πολυκαταστήματος επικράτησε ένταση, καθώς τα ΜΑΤ προσπάθησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές για να προστατεύσουν την κυριακάτικη λειτουργία του πολυκαταστήματος. Υπήρξαν φωνές και σπρωξίματα, με αποτέλεσμα μία γυναίκα να τραυματιστεί στο πόδι. Διακομίστηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί ελαφρό κάταγμα. Στη διάρκεια της έντασης οι άντρες των ΜΑΤ προσήγαγαν έναν διαδηλωτή, τον οποίο άφησαν ελεύθερο μετά το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, τις οποίες οργάνωσαν ο Συντονισμός Δράσης και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων. Ο Συντονισμός Δράσης προχώρησε σε συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς καταστημάτων, με συνθήματα και διανομή ενημερωτικού υλικού στους πολίτες. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους.

Με συνθήματα και πανό κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, εμποροϋπάλληλοι και πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ποιος είπε ότι  ο κόσμος δεν έχει ώρες για ψώνια; «Αν» είχε και λεφτά... Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν έχει ώρες για ψώνια; «Αν» είχε και λεφτά... Στην Αθήνα επίκεντρο των διαμαρτυριών ήταν το εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι, ενώ άλλη συγκέντρωση έγινε και στην οδό Ερμού. Οι διαμαρτυρόμενοι εμποροϋπάλληλλοι φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν φυλλάδια στους επισκέπτες των καταστημάτων.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΛΕ) τονίζεται: «Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τις Κυριακές, δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια». Επίσης αναφέρει ότι «με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

* Στα Χανιά άνοιξαν τα καταστήματα κυρίως σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ κλειστά παρέμειναν σε άλλα σημεία και συνοικίες. Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει τους εμπόρους της πόλης ότι αν επιθυμούν μπορούν να έχουν σήμερα ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι από την εμπειρία των ανοικτών καταστημάτων άλλες Κυριακές του χρόνου ο τζίρος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εμπόρων.

«Οι συνάδελφοι έμποροι είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως επιθυμούν», τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τάκης Ζερβουδάκης.

Οι έμποροι, αντίθετα με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ανέμεναν μεγαλύτερη κίνηση λόγω του έκτακτου δεκαημέρου εκπτώσεων. Τα Σάββατο, πρώτη μέρα του δεκαημέρου, η κίνηση ήταν αυξημένη. Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι συνδικαλιστές, πρέπει να γίνονται πραγματικές εκπτώσεις, αλλιώς καραδοκούν τα πρόστιμα. Και διευκρίνιζαν ότι, σύμφωνα με τον ν. 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καταστήματα/Ωράριο
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας