Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ε.Ε.

Κρατούμενοι στις χώρες καταγωγής τους

Το «πράσινο φως» προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους στη χώρα μας όσοι Ελληνες έχουν καταδικαστεί και κρατούνται σε φυλακές ευρωπαϊκών χωρών ανάβει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με το νομοθέτημα ενσωματώνονται στην ελληνική έννομη τάξη τρεις αποφάσεις-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις. Ετσι, αλλοδαποί που καταδικάστηκαν στη χωρα μας ή Ελληνες που καταδικάστηκαν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουν τη δυνατότητα να εκτίουν τις ποινές τους στη χωρα καταγωγής τους.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδιου, οι ρυθμίσεις θα έχουν ευεργετικές συνέπειες για τους πολίτες εκείνους που εκτίουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος-μέλος και, με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, θα έχουν τη δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή τους ή να εφαρμόσουν τα μέτρα αναστολής ή τις εναλλακτικές κυρώσεις στην Ελλάδα. Και αυτό διότι, «η έκτιση της ποινής σε κοινωνικό περιβάλλον γνώριμο στον καταδικασθέντα ευνοεί και διευκολύνει την κοινωνική του επανένταξη, επ' ωφελεία και του κοινωνικού συνόλου».

Σύμφωνα με την έκθεση, «κοινός στόχος όλων των ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της προοπτικής επανένταξης του καταδικασθέντος στην κοινωνία επιτρέποντάς του να διατηρεί οικογενειακούς, γλωσσικούς, πολιτισμικούς και άλλους δεσμούς».

Β. ΦΩΤ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νομοσχέδια
Δικαιοσύνη
Ευρωπαϊκή Ένωση