Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΓΑΥΔΟ, ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ΚΥΘΗΡΑ, ΠΑΞΟΥΣ, ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΤΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΡΙΞΕ ΑΓΚΥΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ»

Παίζοντας - μαθαίνοντας για την ενέργεια

Στην ακριτική Γαύδο υπάρχουν όλοι και όλοι έξι μαθητές. Τρεις στο Δημοτικό και άλλοι τόσοι στο νηπιαγωγείο. Φέτος τον χειμώνα θα έχουν την ευκαιρία, όπως και πολλοί άλλοι μαθητές σε νησιά της άγονης γραμμής και σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, μέσα από παιχνίδι και βιωματικά εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον, να αποκτήσουν γνώσεις για την ενέργεια αλλά και να μάθουν τρόπους εξοικονόμησής της.

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στο Δελβινάκι Πωγωνίου παίζουν το επιτραπέζιο «Το παιχνίδι της ενέργειας» και μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο χρήσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον, την ενέργεια, την ανακύκλωση και άλλα σημαντικά θέματα Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στο Δελβινάκι Πωγωνίου παίζουν το επιτραπέζιο «Το παιχνίδι της ενέργειας» και μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο χρήσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον, την ενέργεια, την ανακύκλωση και άλλα σημαντικά θέματα  Ολα αυτά μέσα από το πρόγραμμα «Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει», που φέτος βάζει πλώρη για 12 προορισμούς.

Φιλοδοξία του προγράμματος, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, να διαδώσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και να προσεγγίσει με δημιουργικό τρόπο έννοιες που σχετίζονται με τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αγονη Γραμμή Γόνιμη», σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, μουσεία και άλλους φορείς που έχουν οικολογικά ενδιαφέροντα ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, και χρηματοδοτείται από την εταιρεία «Εληνικά Πετρέλαια». Φετινοί προορισμοί είναι το Καστελόριζο, η Γαύδος, τα Κύθηρα, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Ερεικούσα, οι Μηλιωτάδες, το Πάπιγκο, το Δελβινάκι, η Βοβούσα και η Πωγωνιανή.

Ηδη, στις 17 Οκτωβρίου βρέθηκε στη Γαύδο η Παναγιώτα Θεοδώρου από την οργάνωση Αρχέλων. Τα παιδιά γνώρισαν μέσα από οπτικοακουστική παρουσίαση αλλά και από δραστηριότητες (ζωγραφική, χαρτοκοπτική κ.τ.λ.) το πρόγραμμα της οργάνωσης για τις θαλάσσιες χελώνες. Επίσης ο Αρχέλων χάρισε στο σχολείο ένα εκπαιδευτικό πακέτο «Η θάλασσα, οι χελώνες και εγώ», με σκοπό όχι μόνο να μάθουν τα παιδιά για την Καρέτα - Καρέτα αλλά και για τον εθελοντισμό.

Τελευταίος σταθμός ήταν το χωριό Δελβινάκι, 5 χλμ. από τα σύνορα Κακαβιάς στην Ηπειρο, την Πέμπτη. Τόσο οι 15 μαθητές του διθέσιου Δημοτικού σχολείου όσο και οι εννέα του Γυμνασίου υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό το επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα την εξοικονόμηση της ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS».

Ομαδικό παιχνίδι

Στόχος του ομαδικού αυτού παιχνιδιού, που παίζεται με κάρτες και θυμίζει τη Monopoly, είναι «να βάλει τα παιδιά σε μια διαδικασία επιλογής, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις καθημερινότητας, έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι οι επιλογές τους δεν επηρεάζουν μόνο τους ίδιους αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο» και ταυτόχρονα «να αναπτύξουν μια κριτική στάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη», εξηγεί στην «Ε» η εισηγήτρια Μαρία Καρνέζου.

Η «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» είναι εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα σε νησιά της άγονης γραμμής. Από το 2007 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περί τις 160 επισκέψεις σε 27 νησιά. Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 54 εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν 1.350 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε 7 νησιά του Αιγαίου.

Μεταξύ των περσινών προορισμών ήταν και η Σίκινος. Εκεί βρέθηκε η κινητή βιβλιοθήκη της ΠΥΡΝΑ, ενώ τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόγραμμα του Αρκτούρου για τις συνθήκες ζωής της αρκούδας στα ελληνικά δάση και τον εθελοντισμό αλλά και της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΜΟΜ που ασχολείται με την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας και μέσα από το παιχνίδι να εξοικειωθούν με τα ζώα της θάλασσας. Επίσης, οι μαθητές της Σικίνου είχαν την ευκαιρία να έρθουν εκδρομή στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
Σεμινάρια & Εργαστήρια
Σχολεία
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Περιβάλλον & οικολογία
Παιδί