Έντυπη Έκδοση

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΘΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Τόσο ξεδιάντροπα πια...

Εχουν δει τα μάτια όλων μας «σφαγές» και «σφαγές» στα ελληνικά γήπεδα. Σε εποχές «Βαρδινογιαννισμού». Στη μικρής διάρκειας αναλαμπή - κυριαρχία της ΑΕΚ με Μελισσανίδη. Στα πιο σκληρά χρόνια της «παράγκας» όταν και ξεκίνησε η μονοκρατορία του Ολυμπιακού του Κόκκαλη.

Ο Σπάθας και οι επόπτες του έκαναν όλη την Ελλάδα ν' αντιδρά σαν τον άνθρωπο του Αστέρα Τρίπολης... Ο Σπάθας και οι επόπτες του έκαναν όλη την Ελλάδα ν' αντιδρά σαν τον άνθρωπο του Αστέρα Τρίπολης...  Στην πράσινη πολυμετοχικότητα όταν ο Πατέρας έπαιξε με τους ίδιους όρους στο παρασκήνιο. Και εσχάτως στην απόλυτη δικτατορία που έχει επιβληθεί από την ποδοσφαιρική κυβέρνηση Μαρινάκη.

Αυτό όμως που συνέβη το Σαββατόβραδο στην Τρίπολη ξεπερνά κάθε φαντασία. Η παράσταση που έδωσαν ο διεθνής διαιτητής Ηλίας Σπάθας και οι βοηθοί του Χρήστος Σωτηρόπουλος και Γιάννης Κοντιζάς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με καυστικά και ειρωνικά σχόλια της φίλαθλης κοινής γνώμης, ιδίως στο διαδίκτυο. Προκάλεσε την οργή ακόμα και υγιώς σκεπτόμενων φίλων του Ολυμπιακού. Εδώ δεν μιλάμε για ένα απλό χειρουργείο. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα φαλτσοσφύριγμα (εις βάρος του αδύνατου), αλλά με μια γενικότερη προκλητική παρουσία ενός θλιβερού διαιτητή που επέλεξε τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο για να πουλήσει εκδούλευση στον ισχυρό. «Είχαμε πολλά νεύρα αλλά το πήραμε με περίσσεια δόση χιούμορ. Γελούσαμε μεταξύ μας» απάντησε ο αμυντικός Θανάσης Παντελιάδης, στο ερώτημα για το πώς αντιμετώπισαν οι ποδοσφαιριστές του Αστέρα τις αποφάσεις της διαιτητικής τριάδας.

Ξεπετάχτηκε πριν από 6-7 χρόνια ως ταλέντο στο χώρο της διαιτησίας ο Ηλίας Σπάθας. Στα 27 έπαιξε Α' Εθνική, στα 30 έγινε διεθνής. Το γεγονός ότι ο πατέρας του, ο μπάρμπα Γιάννης ο Σπάθας, ήταν εξέχων μέλος της «παράγκας» («ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι υπόλοιποι να πάνε να γαμ...») τον συνοδεύει από τότε που έπιασε σφυρίχτρα στα χέρια του. Τον πρώτο καιρό η πιάτσα τον είχε «χρεώσει» στον Πατέρα, στο άρμα του Παναθηναϊκού. Με αποκορύφωμα πριν από 5 χρόνια μια σφαγιαστική διαιτησία σε βάρος του ΠΑΟΚ (σε ντέρμπι με τον Αρη) για να ευνοηθούν στη διεκδίκηση του τίτλου οι «πράσινοι». Στη συνέχεια πέρασε στο άλλο στρατόπεδο. Του Ολυμπιακού. Ο Σταμάτης Βελλής λίγο πριν αποχωρήσει αηδιασμένος από τα διοικητικά (του Απόλλωνα) τον χαρακτήρισε «πολυεργαλείο» και πρότεινε στην ΚΕΔ να τον τιμήσει.

Οικονομικό πρόβλημα η οικογένεια Σπάθα δεν αντιμετωπίζει κατά δήλωση του πατέρα. «Εμείς δεν ζούμε από την μπάλα. Χτίζουμε πολυκατοικίες στον Πειραιά. Ακόμη έχουμε ένα ξενοδοχείο στα Τρίκαλα Κορινθίας. Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά...» είχε δηλώσει πριν από 4 χρόνια ο μπάρμπα Γιάννης. «Ο Ηλίας δέχεται σκληρή πολεμική, γιατί έχει το όνομα Σπάθας. Πληρώνει το όνομά του. Αν είχε άλλο επίθετο, μπορεί να έπαιζε και ευρωπαϊκό τελικό...».

Είναι αυτονόητο ότι επίθετο δεν πρόκειται να αλλάξει. Μπορεί όμως να αλλάξει χόμπι ο Ηλίας Σπάθας. Να πάψει να ασχολείται με τη διαιτησία. Διότι αν περιμένουμε από την ΕΠΟ να λάβει αποφάσεις, άσπρη μέρα (στο ποδόσφαιρο) δεν θα δούμε...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ολυμπιακός
Ποδόσφαιρο
Διαιτησία
Αστέρας Τρίπολης